آشنایی با نام قطعات خودرو با عکس + کاربرد و نحوه عملکردشان

آشنایی با نام قطعات خودرو با عکس + کاربرد و نحوه عملکردشان

شناخت قطعات مختلف خودرو و آشنایی با کاربرد و نحوه عملکردشان می تواند در استفاده صحیح و نگهداری بهتر از آنها بسیار موثر باشد. همچنین زماینکه دانش لازم درباره این قطعات را داشته باشیم، می توانیم مشکلات مختلف را به درستی عیب یابی کنیم. این کار موجب جلوگیری از تلف شدن وقت و هزینه می شود. اگر شما هم علاقمند به آشنایی با قطعات ماشین و نام قطعات خودرو با عکس هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتها همراه ما باشید. در صورتی که نیاز به داشتن فایل پی دی اف دارید، بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

آشنایی با قطعات خودرو (pdf)

معرفی نام قطعات خودرو با عکس

  • دینام یا آلتراناتور
  • باتری
  • موتور
  • سیلندر
  • سر سیلندر
  • واشر سر سیلندر
  • رادیاتور
  • واتر پمپ
  • بوش سیلندر
  • پیستون
  • شمع
  • رینگ پیستون
  • ترموستات
  • میل لنگ
  • میل سوپاپ
  • کویل
  • سوپاپ
  • فلایویل
  • کمک فنرها
  • شاتون و گژن پین
  • ترمز
  • فیلتر هوا
  • پمپ روغن
  • سنسورها
  • لاستیک
  • فنر سوپاپ
  • پمپ هیدرولیک
  • مبدل کاتالیزوری
  • دیسک و صفحه
  • پلوس
  • گیربکس
  • ABS
  • ایسیو
  • کمپرسور تهویه مطبوع
  • یاتاقان

ما در این بخش به 38 نام قطعات خودرو با عکس ( اجزای ماشین ) پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

1- دینام یا آلتراناتور ( اجزای ماشین )

دینام خودرو قطعه ای است که انرژی الکتریکی را تولید و آن را برای ذخیره کردن و همچنین فعالیت بخش های مختلف برقی به باتری منتقل می کند. باتری نیروی محرکه خود را از تسمه تایم می گیرد. بنابراین اگر دینام نباشد، باتری خودرو کارایی لازم را نخواهد داشت. در واقع، دینام منبع اصلی تولید برق در خودرو است. این قطعه در اتومبیل های جدید آلترناتور نامیده می شود. استاتور، روتور، آفتامات و دیود اجزای اصلی دینام خودرو هستند. نام قطعات خودرو با عکس (دینام یا آلتراناتور )

2- باتری

باتری خودرو یکی از مهمترین قطعاتی است که وظیفه ذخیره و انتقال انرژی الکتریکی را بر عهده دارد. انرژی الکتریکی تولید شده توسط دینام به باتری منتقل شده و باتری آن را به سایر بخش های سیستم برقی خودرو مانند چراغ ها، استارت، سیستم صوتی و … منتقل می کند. همچنین باتری با ذخیره انرژی در زمان هایی که ماشین خاموش است و دینام کار نمی کند.

برق مورد نیاز را فراهم می کند. نام قطعات خودرو با عکس ( باتری ماشین )

3- موتور

موتور ماشین یک مجموعه منظم و پیچیده تشکیل شده از قطعات مختلف است. این قطعات به صورت هماهنگ با یکدیگر کار کرده و موجب حرکت خودرو می شوند. هر چقدر هماهنگی بین اجزای موتور بیشتر باشد راندمان و بازدهی موتور نیز بالاتر می رود. در مقابل اگر برای هریک از قطعات مشکلی به وجود آید، عملکرد بقیه اجزا نیز تحت اثر منفی قرار گرفته و به طور کلی باعث وارد آمدن آسیب به موتور و در نهایت روشن نشدن یا حرکت نکردن اتومبیل می شود. در صورت علاقه مند بودن می توانید مقاله “معرفی انواع موتور خودرو” را بخوانید. موتور خودرو

4- سیلندر

سیلندر به عنوان هسته اصلی و مرکزی موتور خودرو شناخته می شود که جرقه زنی و احتراق در آن صورت می گیرد. درون فضای استوانه ای سیلندر پیستون ها حرکت کرده و باعث فعال شدن موتور و در نتیجه حرکت کردن خودرو می شوند. قسمت داخلی سیلندر برای کاهش اصطکاک، جلوگیری از اتلاف انرژی و ممانعت از نشت هوا و روغن آب بندی شده است. دیواره سیلندر از جنس آلومینیوم یا چدن ساخته شده که مقاومت بالایی دارد. تعداد سیلندر در خودروهای مختلف متفاوت است که به صورت آرایش خطی، زاویه دار و یا خورجینی کنار یکدیگر قرار می گیرند. نام قطعات خودرو با عکس ( سیلندر )

5- سر سیلندر

در قسمت بالایی سیلندر قطعه ای بسیار مهم از جنس آلومینیوم قرار دارد که به نام سرسیلندر شناخته می شود. سر سیلندر از میزان تحمل مشخصی برخوردار بوده و در صورت وارد آمدن فشار بیش از حد به آن دچار خرابی می شود که در نتیجه به موتور آسیب می زند. به طور کلی سر سیلندر به سه دسته تقسیم می شود که عبارتند از: سر سیلندر تکی با سرمایش آبی، سر سیلندر تکی با سرمایش هوا و سر سیلندر چند تایی

سر سیلندر

6- واشر سر سیلندر

واشر سر سیلندر قطعه ای است که برای عایق بندی سر سیلندر و بلوک سیلندر مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعه بلوک سیلندر و سیلندر را به یکدیگر متصل کرده و مانع از ورود و نشت آب و روغن می شود. ترکیب آب و روغن در موتور خطرناکترین مشکلی است که می تواند صدمه زدن جدی به خودرو شود. برای ساخت این قطعه از فولاد نسوز و با کیفیت استفاده می شود که از طراحی خاص و ظریفی برخوردار است.

واشر سر سیلندر

7- رادیاتور

رادیاتور قطعه ای مهم در خودرو است که جهت خنک سازی مورد استفاده قرار میگرد. رادیاتور با گردش مایع خنک کننده که می تواند آب، آب رادیاتور، ضد یخ و ضد جوش باشد، و انتقال آن به موتور باعث کاهش دمای محیط سیلندر شده و از جوش آوردن خودرو جلوگیری می کند. رادیاتور دارای لوله های پیچ در پیچی است که آب سرد را به درون موتور منتقل کرده و آب گرمای موتور را دریافت می کند و دوباره به رادیاتور بازگشته تا خنک شود و چرخه را ادامه دهد.

رادیاتور

8- واتر پمپ

واتر پمپ یکی از اجزای سیستم خنک کننده خودرو است که با نام پولی پمپ نیز شناخته می شود. واتر پمپ وظیفه تنظیم دمای موتور به وسیله جریان مداوم آب و ضد یخ یا ضد جوش را برعهده دارد. در واقع مایع خنک کننده توسط واتر پمپ میان رادیاتور و بلوک سیلندر به گردش در می آید و باعث کاهش دمای حاصل از احتراق و جلوگیری از جوش آوردن موتور می شود.

واتر پمپ

9- بوش سیلندر

بوش سیلندر قطعه ای استوانه ای از جنس فولاد یا چدن است که برای ایجاد محیط مناسب جهت حرکت پیستون ها درون سیلندر تعبیه شده است. بوش سیلندر با رینگ های پیستون در تماس بوده و بعد از مدت زمان مشخصی نیاز به تعویض دارد. بوش سیلندر دارای انواع مختلفی است که از مهمترین آنها می توان به بوش سیلندر آب گرد یا مرطوب، بوش سیلندر خشک و بوش سیلندر شیار دار اشاره کرد. بوش سیلندر

10- پیستون

پیستون همان بخش متحرک درون سیلندر است که با حرکت بالا به پایین خود باعث تکمیل عملیات احتراق می شود. پیستون درواقع با انتقال انرژی حاصل از احتراق درون سیلندر توسط شاتون به میل لنگ موجب فعال شدن موتور و حرکت کردن خودرو می شود. پیستون معمولا از چدن، فولاد ریخته گری و یا آلومینیوم ساخته می شود که هر کدام از ویژگی های مخصوص به خود برخوردارند. برای مثال پیستون های آلومینیومی بازده خودرو را بالا برده و باعث افزایش شتاب می شوند.

پیستون

11- شمع

شمع یکی از مهمترین قطعات خودرو است که وظیفه جرقه زنی را برعهده دارد. شمع ها معمولا روی سر سیلندر قرار دارند و از بخش های مختلفی همچون عایق چینی، واشر و الکترود تشکیل می شوند. انواع مختلفی از شمع خودرو وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از: شمع گرم، شمع سرد، شمع نیکلی، شمع ایریدیومی، شمع پلاتینیومی و شمع چند الکترودی.

شمع خودرو

12- رینگ پیستون

رینگ پیستون ها در واقع حلقه های چدنی بسیار محکم و مقاوم در برابر حرارت هستند که با انعطاف پذیری خود عایق بندی پیستون ها هنگام حرکت درون سیلندر را انجام می دهند. رینگ پیستون همچنین از استهلاک بیشتر بیستون و سیلندر جلوگیری می کند. در واقع، عملکرد بی نقص و بهینه پیستون به رینگ های اطرافش بستگی دارد. رینگ پیستون بر روی پیستون قرار گرفته و با استفاده از بست هایی به آن متصل می شود. این قطعه بسته به محل کاربرد، جنس و فرم به دو نوع روغنی و فشاری تقسیم می شوند.

رینگ پیستون

13- ترموستات

ترموستات قطعه ای است که برای کنترل دمای موتور مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعه میان موتور و رادیاتور قرار گرفته و دمای موتور را در محدوده مشخصی نگه می دارد. درواقع ترموستات مسیر جریان مایع خنک کننده را کنترل کرده و زمانی که موتور سرد است مسیر حرکت آن به سمت رادیاتور را می بندد تا دمای موتور بیشتر کاهش نیابد. همچنین در زمانی که دمای موتور بالا است ترموستات مسیر مایع خنک کننده را باز می کند تا دما کاهش یابد.

ترموستات

14- میل لنگ

میل لنگ وظیفه تبدیل حرکت خطی پیستون به حرکت چرخشی را برعهده دارد. نیروی حاصل از رفت و برگشت پیستون ها نمی تواند چرخ ها را به گردش در آورد. از این رو از میل لنگ استفاده می شود تا نیروی دورانی لازم را برای چرخش چرخ ها ایجاد کند.

میل لنگ همچنین میل لنگ نیروی لازم برای چرخش دینام، پمپ هیدرولیک فرمان، کمپرسور کولر، واتر پمپ و پمپ روغن را نیز تامین می کند. میل لنگ توسط یاتاقان بر روی بلوک سیلندر قرار گرفته و در صورت کمبود روغن و خشک کار کردن دچار آسیب جدی شده که در اصطلاح گفته می شود موتور یاتاقان زده است.

15- میل سوپاپ

میل سوپاپ قطعه ای است که وظیفه باز و بسته شدن سوپاپ ها را بر عهده دارد. میل سوپاپ که با نام میل بادامک نیز شناخته می شود، به ورودی سوپاپ ها متصل بوده و باز و بسته شدن آنها را زمان بندی می کنند. تنظیم این زمان بندی با اتصالی که توسط تسمه‌ تایم بین میل بادامک و میل لنگ برقرار شده است صورت می‌ گیرد.

میل سوپاپ خودرو

16- کویل

کویل یکی از اجزای سیستم برقی خودرو است که وظیفه تامین برق لازم برای جرقه زنی و احتراق را بر عهده دارد. کویل درواقع یک سیم پیچ تقویت شده است که ولتاژ تولیدی باتری را افزایش می دهد و در زمان لازم این برق را به شمع برای احتراق می رساند. کویل خودرو از دو سیم پیچ اولیه و ثانویه و یک هسته مرکزی تشکیل شده است. برای خراب نشدن سیم پیچ ها به علت گرمای زیادی که کویل تولید می کند، بین دو سیم پیچ عایق بندی شده است.

کویل

17- سوپاپ

سوپاپ قطعه ای است که کانال های هوا و دود را از محفظه احتراق جدا می کند. دو نوع سوپاپ در موتور خودرو وجود دارد که با نام های سوپاپ ورودی برای هوا و سوپاپ خروجی برای دود شناخته می شوند.این سوپاپ ها بر روی واشر سر سیلندر و بلوک سیلندر قرار گرفته و ورود و خروج سوخت، هوا و گازهای ناشی از احتراق را کنترل می کنند.

سوپاپ

18- فلایویل

فلایویل قطعه ای بشقابی شکل و سنگین است که برای انتقال نیرو به گیربکس طراحی شده است. بر روی فلایویل دیسک و صفحه ای مخصوص نصب شده که این انتقال نیرو با کمک آنها صورت می گیرد. همچنین فلایویل نیروی دریافتی از میل لنگ را ذخیره کرده و در زمان افت فشار موتور از آن استفاده می کند.

فلایویل

اطراف و کناره های فلایویل به صورت دنده ای شکل است که باعث درگیری استارت با موتور می شود. همچنین در برخی از خودروها مانند خودروهای انژکتوری بر روی فلایویل سنسور دور موتور نیز نصب شده است که اطلاعات آن به کامپیوتر ماشین منتقل می شود.

19- کمک فنرها

کمک فنرها قطعه ای هستند که جزو سیستم تعلیق خودرو محسوب می شوند. کمک فنر وظیفه کاهش نیروی ضربه های وارد به خودرو هنگام حرکت در مناطق ناهموار را برعهده دارد. کمک فنر به ثبات خودرو کمک و رانندگی را برای سرنشینان راحتتر می کند.

کمک فنرها

20- شاتون و گژن پین

شاتون قطعه اهرمی شکل است که وظیفه برقراری اتصال میل لنگ و پیستون و تبدیل حرکت خطی به حرکت چرخشی را برعهده دارد. برای جلوگیری از سایش میل لنگ و شاتون و یاتاقان زدن موتور، یاتاقان ما بین این دو قرار گرفته و مانع از اصطکاک بین آنها می شود.

شاتون و گژن پین

برای ساخت شاتون از فولاد آلیاژی یا فولاد سخت استفاده می شود که مقاومت بالایی در برابر ضربه های احتراقی پیستون داشته باشد. شاتون از دو سر مختلف تشکیل شده که اندازه های آنها با یکدیگر متفاوت است. سر بزرگ شاتون به میل لنگ و سر کوچکتر به پیستون متصل شده است. اجزای شاتون عبارتند از گژن پین یا انگشتی (میله ای توخالی برای اتصال شاتون به پیستون)، پیچ و مهره های اتصال، بوش شاتون، بلبرینگ شاتون و واشر شاتون. اگر می خواهید با اجزاء و نحوه عملکرد این قطعه بیشتر بدانید، مقاله شاتون و گژن پین خودرو را مطالعه کنید.

21- ترمز

ترمز درواقع سیستم توقف خودرو محسوب می شود که با اراده راننده باعث ایجاد اصطکاک در چرخ ها و لاستیک ها شده سرعت ماشین را کم می کند. سیستم ترمز ماشین از اجزای مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از: بوستر ترمز، پمپ، روغن ترمز، دال ترمز، شیلنگ خلاء، لنت ها، دیسک ها، لوله های انتقال روغن و پدال.

ترمز خودرو

22- فیلتر هوا

فیلتر هوا قطعه ای است که برای پاکسازی هوای ورودی به موتور مورد استفاده قرار می گیرد. این فیلتر از کاغذی مخصوص با سوراخ های ریز تشکیل شده که به صورت آکاردئونی طراحی شده است. برای جلوگیری از ورود ذرات و گرد و غبار موجود در هوا به موتور، فیلتر هوا به کار گرفته می شود. زیرا در صورت ورود هوای کثیف به درون موتور عملکرد آن مختل شده و آسیب های مختلفی به موتور و دیگر اجزای خودرو وارد می شود.

فیلتر هوا

23- پمپ روغن

روغن یکی از مهمترین موادی است که در خودرو برای جلوگیری از سایش و اصطحکاک قطعات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. برای رسیدن روغن به بخش های مختلف خودرو از پمپ روغن استفاده می شود. پمپ روغن نیروی لازم برای هدایت روغن را از میل لنگ تامین می کند که توسط تسمه تایم منتقل می شود. پمپ روغن

24- سنسورها

سنسورهای خودرو از اجزای الکتریکی هستند که اتومبیل را از جنبه های مختلف کنترل و داده های بدست آمد را برای کامپیوتر ماشین (ECU) یا راننده ارسال می کنند. کامپیوتر ماشین به عنوان واحد کنترل الکترونیکی و با توجه به نوع سنسور و اطلاعات دریافتی از آن، تنظیمات مربوط به بخش خاص را به طور خودکار انجام می دهد. سنسورها تقریبا در تمام قسمتهای اتومبیل وجود دارند و هر کدام جنبه های مختلفی از خودرو را زیر نظر دارند. سنسور فشار، سنسور دما، سنسور خنک کننده، سنسور سرعت خودرو و …. نمونه هایی از سنسورهای اتومبیل می باشند. سنسورهای خودرو

25- لاستیک

لاستیک ها قطعاتی هستند که خودرو با استفاده از آنها حرکت می کند. لاستیک یا تایر پوشش حلقه ای است که بر روی رینگ ها نصب شده و از ساختاری منعطف با توانایی جذب ضربه برخوردار می باشد. انتقال گشتاور، رانش، ترمزگیری، جذب ضربات وارده به چرخ، حمل بار و تماس با زمین مهمترین کاربردهای لاستیک ها محسوب می شوند. لاستیک

26- فنر سوپاپ

از فنر سوپاپ برای ثبات سوپاپ در جای خود استفاده شده است. اگر سوپاپ محکم نباشد و سطح مقطع آن دچار مشکل شود امکان نشت مایعات در زمان احتراق بالا می رود. از این رو از فنر سوپاپ برای محکم نگه داشتن سوپاپ و جلوگیری از حرکت آن استفاده می شود. فنر سوپاپ

27- پمپ هیدرولیک

امروزه اکثر خودروهای تولیدی از یک سیستم هیدرولیک فرمان بهره می برند که پمپ هیدرولیک نقش اساسی در این سیستم دارد. این پمپ با استفاده از روغن مخصوصی کمک می کند فرمان که از طریق میله فرمان به چرخ ها متصل است روان تر و راحتتر بچرخد. در نتیجه رانندگی آسان شده و خستگی هنگام تغییر جهت فرمان احساس نمی شود. پمپ هیدرولیک

28- مبدل کاتالیزوری

مبدل کاتالیزوری قطعه ای است که جزو سیستم اگزوز خودرو محسوب می شود. این قطعه گازهای تشکیل شده در هنگام احتراق را قبل از خروج از اگزوز به نوعی فیلتر می کند تا به محیط زیست آسیب کمتری وارد شود. درواقع مبدل کاتالیزوری ترکیبات بالقوه و خطرناک را از گازهای خروجی حذف می کند. مبدل کاتالیزوری

29- دیسک و صفحه

دیسک و صفحه کلاچ از اصلی ترین سیستم های اتومبیل های دنده ای است که سرعت خودرو را کنترل می کند. این سیستم در واقع نقش مهمی در انتقال نیرو به چرخ دنده و در نهایت حرکت اتومبیل دارد. کلاچ از یک صفحه و دیسک و بلبرینگ تشکیل شده است که به صفحه فلایویل متصل شده اند. سیستم کلاچ توسط یک رابط به نام پدال کلاچ مستقیما در دسترس راننده قرار دارد و او می تواند با فشردن پدال دنده را تعویض نماید. دیسک و صفحه خودرو از آشنایی با قطعات خودرو

30- پلوس

پلوس یکی از قطعات جلوبندی اتومبیل است که نیروی چزخشی دریافتی از دیفرانسیل را با حداقل هدر رفت انرژی به چرخ ها منتقل می کند. در حقیقت، انتقال دهنده اصلی نیروی محرکه به چرخ ها پلوس است. پلوس از یک طرف به دیفرانسیل و از طرف دیگر به چرخ های خودرو متصل است. این قطعه کاربردی در قسمت اتصال به چرخ ها شکلی مفصل گونه و متحرک دارد به هنگام دور زدن خودرو شکسته نشود. پلوس بر اساس نوع دیفرانسیل خودرو می تواند روی چرخ های عقب، جلو یا دو ردیف چرخ های خودرو قرار بگیرد. اجزای اصلی پلوس شامل سرپلوس، مشعلی، گردگیر، سه شاخ و میل پلوس می باشد. پلوس خودرو از آشنایی با قطعات خودرو

4.2/5 - (13 امتیاز)


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • آرش گفت :

    خیلی عالی ولی یک چیزو فراموش کردی بگی لوله اگزوزو

    • پشتیبان گفت :

      سلام ارش عزیز
      خوشحالیم که از این محتوا راضی بوده اید

  • امیر گفت :

    سلام عالی بود فقط میشه علت خراب شدن و تعمیر اونا هم بگین

  • محمد گفت :

    تشکر خیلی ممنون

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. وقتتون بخیر. خواهش می کنم.

  • فاطمه مرادی گفت :

    سلام وقتتون بخیر گزینه هفدهم رو نذاشتید از 16 پریدید رو 18

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. وقتتون بخیر. ممنون از اطلاع تون اصلاح شد.

  • علی گفت :

    ممنونننننننن

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. خواهش می کنیم. خوشحالیم که مقاله برای شما مفید بوده است.

  • علی گفت :

    سلام. خیلی عالی بود. من به دنبال نام قطعات خودرو با عکس بودم و این کامل ترین مقاله ای بود که خوندم. ممنونم از شما

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. ممنون از نظر مثبت تون

  • خادم گفت :

    سلام
    میل سوپاپ ؟؟

  • ایلیا گفت :

    عالی بود بنده مطالعه کردم و خیلی به کارم اومد

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. ممنونم بابت نظر مثبتتون.

  • کوروش گفت :

    عــــــــــــــــــالـــــــــــئ

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. ممنون از نظر مثبتتون

  • مهران خانی گفت :

    واقعا عالیه👍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

    • پشتیبان گفت :

      سلام وقتتون بخیر. ممنون از نظر مثبت تون

  • mehdi tandeh گفت :

    سلام و عرض ادب جاي عکس ميل سوپاپ عکس والف تاير قرار داديد. اصلاح کنيد لطفا

    • پشتیبان گفت :

      سلام ممنون از اینکه اطلاع دادید. اصلاح شد

02166577378
02166577378