معرفی قطعات جلوبندی خودرو و وظیفه هرکدام

معرفی قطعات جلوبندی خودرو و وظیفه هرکدام

جلوبندی یکی از مهمترین بخش های خودرو است که شامل چندین سیستم می شود. وظیفه جلوبندی کنترل خودرو در مسیرهای ناهموار، پیچ ها و خنثی کردن ضربه های وارد شده به اتاق ماشین است. قطعات جلوبندی خودرو هر کدام از ساختار و کاربرد مخصوص به خود برخوردارند و در کنار یکدیگر کار می کنند. شناخت بیشتر نسبت به این قطعات می تواند به عیب یابی دقیق و برطرف کردن هر چه بهتر مشکلات تعلیق و هندلینگ خودرو کمک بزرگی کند. اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره سیستم جلوبندی خودرو هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

1- رام

یکی از مهمترین قطعات جلوبندی خودرو رام است که دیگر بخش ها و اجزا را به یکدیگر متصل می کند. این قطعه از جنس فلز مقاوم بوده و از دو طرف به شاسی ها وصل شده است. علاوه بر اتصال بخش های مختلف به یکدیگر، رام این قطعات را به اتاق خودرو نیز متصل کرده است.

رام

2- طبق

طبق یا سینی  قطعه ای فلزی است که متصل کننده سیستم تعلیق به شاسی خودرو می باشد. این قطعه از یک طرف به بوش و از طرف دیگر به کاسه و گوی چرخ ها وصل شده است. همچنین طبق وظیفه تنظیم زاویه چرخ ها را نیز بر عهده دارد.

طبق یا سینی

3- بوش

برای محافظت در برابر ضربات وارده به شاسی و بدنه خودرو قطعه ای به نام بوش در جلوبندی خودرو تعبیه شده است. این قطعه در واقع به عنوان یک عایق و ضربه گیر عمل کرده و وظیفه کاهش و خنثی کردن شدت ضربات را برعهده دارد. بوش انرژی را از یک جسم متحرک به جسم دیگری منتقل می کند و ارتعاشات را کاهش می دهد.

بوش

4- فنر

فنر یکی از مهمترین قطعات جلوبندی خودرو است که وظیفه تحمل وزن اتاق و کاهش میزان فشار و ارتعاشات وارد به آن در زمان رانندگی در جاده های ناهموار را برعهده دارد. فنر خاصیت کشسانی داشته و نیروهایی که به آن وارد می شود را کنترل می کند.

فنر

در نتیجه، همین خاصیت ارتعاش پذیری زیاد، ضربات و فشارهای مختلف به ویژه در جاده های خاکی و پر از چاله به اتاق خودرو منتقل نمی شود. انواع مختلفی از فنر مانند مکانیکی، روغنی، هیدرولیک، پنوماتیک و … در جلوبندی خودرو مورد استفاده قرار می گیرد که هر کدام ساختار منحصربفرد و عملکرد مخصوص به خود را دارند.

5- کمک فنر

برای خنثی کردن بیشتر ارتعاشات و ضربات هنگام رانندگی، در کنار فنرها از قطعه دیگری به نام کمک فنر نیز در جلوبندی استفاده می شود. کمک فنر خاصیت کشسانی و ارتعاش پذیری بیشتری دارد و نزدیک هر چرخ نصب می شود. کمک فنر از یک طرف به بخش متحرک سیستم تعلیق مانند طبق یا پوسته اکسل و از طرف دیگر به اتاق یا شاسی خودرو وصل می شود.

کمک فنر

انواع مختلفی از کمک فنر وجود دارد که با توجه به نوع خودرو، کارکرد و عوامل دیگر باید مناسب ترین آن ها را انتخاب کرد. از مهمترین انواع کمک فنر ماشین می توان به کمک فنر روغنی، هیدرولیکی، گازی، بادی، اهرمی، تلسکوپی، هیدرواستاتیکی و … اشاره کرد.

6- سیبک

در لیست اجزای جلوبندی خودرو سیبک جایگاه ویژه ای دارد. سیبک قطعه ای فلزی و کروی شکل است که درون محفظه ای فولادی با روکش پلاستیکی قرار گرفته و از اهمیت زیادی برخوردار است. وظیفه این قطعه هدایت خودرو است؛ یعنی با چرخش فرمان خودرو به هر طرف، سیبک نیز به همان طرف می چرخد و هدایت و کنترل فرمان و چرخ ها را مهیا می سازد.

سیبک

در واقع هنگام چرخاندن فرمان، حرکات سیستم جعبه فرمان از طریق سیبک به چرخ های جلو منتقل می شود. سیبک از یک طرف به طبق ها و از طرف دیگر به چرخ ها متصل است. اگر این قطعه خراب شود مشکلاتی نظیر انحراف خودرو از مسیر مستقیم رخ می دهد.

7- سیبک مفصلی فرمان

برای وصل کردن جعبه فرمان به سیبک، از قطعه ای به نام سیبک فرمان استفاده می شود. این قطعه که با نام سیبک قرقری نیز شهرت دارد، با انتقال نیروی کششی جعبه فرمان به سیبک، انسجام و یکپارچگی جعبه فرمان را فراهم می کند. اگر این قطعه خراب شود لرزش در فرمان به وجود آمده و در نتیجه باعث بروز مشکلاتی در جلوبندی خودرو می شود.

سیبک مفصلی فرمان

8- میل تعادل یا میل موج گیر

این قطعه نقش مهمی در حفظ تعادل خودرو دارد و بروز هر گونه عیب و ایراد برای آن منجر به مشکلات مختلف و خطرناکی مانند عدم کنترل خودرو به ویژه در سر پیچ ها می شود. میل تعادل دو سر فنرهای چپ و راست را به یکدیگر متصل می کند و باعث تقسیم شدن نیروی وارد به چرخ ها می شود. این کار از متمایل شدن خودرو به یک سمت یا همان چپ شدن در پیچ ها جلوگیری می کند.

میل تعادل یا میل موج گیر

9- سگ دست

برای اتصال قطعات مختلف جلوبندی ماشین مانند دیسک های ترمز، فرمان، کمک فنرها، توپی، اتصالات چرخ ها، کالیبر ترمز و … به یکدیگر از قطعه ای به نام سگ دست استفاده می شود. همچنین وظیفه نگهداری چرخ ها بر عهده سگ دست است که درواقع چرخش چرخ های خودرو بر روی محور فرمان به وسیله این قطعه انجام می شود.

سگ دست

10- شغال دست

برای انتقال نیرو به سگ دست از قطعه ای به نام شغال دست استفاده شده است. اجزا و قطعات مختلفی مانند سیبک فرمان، میل فرمان، میل کمک و … به شغال دست متصل می شوند.

شغال دست

11- اکسل

به محور مرکزی چرخ یا دنده اکسل گفته می شود. اکسل که یکی از مهمترین قطعات و اجزای جلوبندی ماشین محسوب می شود، چرخش آزادانه چرخ ها را فراهم می کند.

اکسل

12- دسته موتور

برای جلوگیری از ضربه های موتور و کاهش لرزش ها، قطعه ای به نام دسته موتور تعبیه شده است. دسته موتور در جلوبندی در واقع وظیفه مهار موتور در هنگام احتراق و همچنین حرکت ماشین در مسیرهای مختلف صاف و ناهموار را بر عهده دارد. اگر این قطعه دچار مشکل شود، موتور خودرو لرزش زیادی کرده و در نتیجه جلوبندی نیز به لرزش می افتد و کنترل ماشین سخت می گردد.

دسته موتور

13- گردگیر

گردگیر یک قطعه محافظتی در جلوبندی خودرو محسوب می شود که از وارد آمدن ضربات مختلف به سایر قطعات مانند سیبک، کمک فنر و … جلوگیری می کند.

گردگیر

14- توپی سر کمک

در قسمت بالایی کمک فنرها قطعه ای به نام توپی سر کمک وجود دارد که وظیفه کاهش ضربات را بر عهده دارد. این قطعه در زمان حرکت خودرو در مسیرهای ناهموار ضربات و فشارهای وارد شده از سمت کمک فنر به اتاق ماشین را خنثی می کند.

توپی سر کمک

15- سیستم فرمان

سیستم فرمان خودرو یکی از اساسی ‌ترین بخش ‌های جلوبندی هر اتومبیل محسوب می ‌شود که وظیفه کنترل و هدایت را بر عهده دارد. این سیستم علاوه بر انتقال نیروی چرخش فرمان جهت حرکت را به چرخ ‌ها منتقل نموده و مسیر خودرو را مشخص می‌ کند. به طور کلی وظیفه این سیستم تبدیل حرکت دورانی فرمان به حرکت افقی چرخ‌ ها می ‌باشد.

اصلی ‌ترین بخش سیستم فرمان خودرو جعبه فرمان است که با نصب در اتاق خودرو ضمن انتقال گشتاور دست راننده به چرخ ‌ها، فرآیند افزایش این گشتاور را نیز انجام می‌ دهد. جعبه فرمان دارای انواع مختلفی می ‌باشد که از اجزای مخصوصی تشکیل شده است. هرچه کیفیت خدمات جعبه فرمان بیشتر باشد کنترل فرمان برای راننده راحت ‌تر و نرم ‌تر است.

علت خرابی جلوبندی ماشین چیست؟

بالانس نبودن چرخ ها و لاستیک ها، نامتعادل بودن میله موج گیر، از بین رفتن خاصیت ارتعاش پذیری فنرها و کمک فنرها، خرابی دیسک های ترمز، خرابی سیبک ها، رانندگی در مسیرهای سخت و ناهموار، حرکت در سر پیچ ها با سرعت و شتاب بالا و عدم نگهداری و سرویس به موقع از مهمترین دلایل خرابی جلوبندی و قطعات و اجزای آن محسوب می شوند. در صورتی که علاقه مند به کسب اطلاعات بیش تر هستید، می توانید مقاله “علت خرابی جلوبندی ماشین به همراه نشانه های خراب شدن آن” را بخوانید.

نتیجه گیری

در این مقاله به معرفی کامل و جامع اجزای جلوبندی خودرو پرداختیم. امیدواریم مطالب ارائه شده مفید واقع شوند و بتوانید با استفاده از آن ها شناخت بهتری نسبت به سیستم جلوبندی ماشین و نحوه عملکرد آن داشته باشید.

1/5 - (1 امتیاز)


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • احمد گفت :

    متاسفانه بعضی از تصاویر با عنوان مشخص شده صحیح نمی باشد یا تصویر مشخص شده برای دسته موتور با عنوان همخوانی دارد؟

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. وقتتون بخیر. دسته موتور با عکسش همخوانی دارد. اگه مورد دیگه ای هست بفرمایید که چک کنیم. ممنون

02166577378
02166577378