علل خرابی باتری خودرو و راه های تشخیص خراب شدن آن
خراب شدن باطری ماشین دردسر بزرگی است. تصور کنید صبح یک روز سرد زمستانی درحالیکه عجله دارید و می خواهید سر وقت به محل کار خود برسید، ماشین تان استارت نمی خورد! این موقع است که تمام برنامه های شما خراب می شود.
این قطعه یک منبع ذخیره انرژی است که برق لازم برای استارت خوردن ماشین را تامین می کند. باتری خراب عملکرد سایر قطعات موتور ماشین را تحت تاثیر قرار می دهد. اما چه عواملی باعث ضعیف و خراب شدن باطری اتومبیل می شود؟ در این مطلب قصد داریم علت های خراب شدن باتری خودرو و راه های تشخیص آن را به طور کامل توضیح دهیم. لطفا تا انتها ما را همراهی نمایید.
عناوین این نوشته:
- 1- فرسوده شدن باتری
- 2- سوئیچ رله معیوب
- 3- خواباندن ماشین برای مدت طولانی
- 4- رانندگی در مسافت کوتاه
- 5- خرابی دینام
- 6- عملکرد نادرست سیستم سیم کشی خودرو
- 7- سرما و گرمای زیاد
- 8- عدم نگهداری اصولی از باتری
- 9- عدم سرویس منظم
- 10- شارژ شدن نامناسب
- 11- ضربه، فشار و تکان
- از کجا بفهمیم باتری خودرو خراب شده است؟
- سوالات متداول
1- فرسوده شدن باتری
باتری جزء قطعات مصرفی اتومبیل است که با گذشت زمان کارایی خود را از دست می دهد. طول عمر مفید باتری اتومبیل معمولا بین 24 تا 30 ماه است. بعد از این مدت، این قطعه به دلیل خورندگی و سولفاته شدن قدرت خود را از دست می دهد و نمی تواند انرژی مورد نیاز را به خوبی در خود ذخیره کند. تست منظم باتری یکی از بهترین روش ها برای اطمینان از وضعیت شارژ و عملکرد مناسب آن است.
زمانیکه باتری اتومبیل شما فرسوده شده باشد، ماشین به خوبی قبل استارت نمی خورد و روشن نمی شود. همچنین، ممکن است نشانه هایی از بادکردگی یا ترک های ریز بر روی بدنه آن دیده شود. در صورت علاقه مند بودن می توانید مقاله دلایل استارت نخوردن ماشین را بخوانید.
2- سوئیچ رله معیوب
رله برای جلوگیری از سیم کشی های زیاد در اتومبیل به کار می رود. با استفاده از رله، سیم کشی خودرو نظم بیشتری به خود می گیرد و قطعات سیم کشی خودرو در شرایط مناسب تری قرار خواهند گرفت. چنانچه سوئیچ رله خراب باشد، شارژ باتری اتومبیل دائما تخلیه می شود. تصور کنید سوئیچ رله در وضعیت ” روشن” گیر کرده باشد، در این حالت، حتی در زمان خاموش بودن موتور اتومبیل نیز جریان برق برقرار خواهد بود. این موضوع نه تنها باعث تخلیه شارژ باتری خودرو می شود، بلکه به قسمتی که رله گیر کرده است نیز آسیب می زند.
3- خواباندن ماشین برای مدت طولانی
استفاده نکردن از اتومبیل برای مدت طولانی یا به اصطلاح خواباندن آن یکی دیگر از دلایل ضعیف و خراب شدن باتری خودرو است. خودرو حتی در زمانیکه خاموش است هم برق مصرف می کند. برخی از سیستم های اتومبیل مانند سیستم قفل، زنگ هشدار، ناوبری و … در زمان خاموش بودن اتومبیل نیز به برق نیاز دارند و انرژی مورد نیاز خود را از باتری می گیرند. این موضوع باعث تخلیه شارژ باتری می شود.
برای جلوگیری از بروز این مشکل توصیه می کنیم حداقل یکبار در هفته به مدت 10 دقیقه با اتومبیل خود رانندگی کنید تا باتری خودروی شما سالم بماند.
همچنین بخوانید: سیم کشی نقشه نصب آمپلی فایر
4- رانندگی در مسافت کوتاه
همانطور که در بالا اشاره شد، باتری از طریق دینام و زمانیکه اتومبیل روشن است شارژ می شود. اما برای شارژ کامل باید اتومبیل خود را در یک مسافت بسیار طولانی (به اندازه یک سفر) برانید. دینام اتومبیل نمی تواند در مسافت های کوتاه درون شهری باتری را به طور کامل شارژ کند.
5- خرابی دینام
زمانیکه موتور اتومبیل روشن است، باتری به وسیله دینام شارژ می شود. دینام خراب باعث اختلال در شارژ کامل و بهینه باتری می شود و خرابی زودرس آن را به دنبال دارد. در صورتی که می خواهید بیشتر درباره عملکرد این قطعه بدانید، مقاله دینام خودرو چیست را بخوانید.
6- عملکرد نادرست سیستم سیم کشی خودرو
سیم کشی اصولی و استاندارد اتومبیل نقش مهمی در سلامت باتری خودرو دارد. به هنگام نصب تجهیزات برقی خودرو مانند چراغ های کمکی یا سیستم صوتی باید سیم کشی آنها را بررسی کنید و از یکپارچگی آن مطمئن شوید. سیم های نامناسب یا فیوزهای معیوب موجب تخلیه باتری و کوتاه تر شدن عمر مفید آن می شوند.
به هنگام ترک اتومبیل از خاموش بودن چراغ های جلوی خودرو مطمئن شوید زیرا روشن ماندن چراغ های اتومبیل برای مدت طولانی و در حالیکه موتور خاموش است، یکی دیگر از عوامل مخرب باطری خودرو می باشد.
7- سرما و گرمای زیاد
باتری اتومبیل در برابر سرما و گرمای زیاد حساس است. دمای بالاتر از 100 درجه و پایین تر از 0 درجه سانتی گراد می تواند عملکرد آن را مختل کند و طول عمر مفیدش را کاهش دهد. بنابراین، توصیه می کنیم در روزهای گرم تابستان از پارک کردن خودرو در زیر آفتاب مستقیم خودداری کنید. اگر گاراژ یا پارکینگ مسقف ندارید، می توانید از چادر اتومبیل استفاده کنید. به طور دوره ای، سلامت باتری اتومبیل خود را با مراجعه به یک تعمیرگاه اتومبیل قابل اعتماد تست کنید.
همچنین بخوانید: تقویت باند ماشین بدون آمپلی
8- عدم نگهداری اصولی از باتری
گاهی اوقات سهل انگاری افراد دلیل اصلی خرابی باتری ماشین است. روشن نگه داشتن بیش از حد رادیو، سیستم ضبط یا چراغ های داخل اتومبیل در زمانی که خودرو روشن نیست باعث تخلیه باتری ماشین و در نتیجه خرابی زودرس آن می شود. همچنین، اگر از سیم کشی خودرو بیش از حد کار بکشید، باتری حتما خراب می شود. به عنوان مثال، بر روی اتومبیل خود یک سیستم صوتی قوی که با آمپر بالا کار می کند نصب کنید. در این حالت باتری خودرو نمی تواند برق مورد نیاز سیستم را تامین کند و خراب می شود.
همچنین بخوانید: علت ریپ زدن ماشین در حین حرکت
9- عدم سرویس منظم
شما باید همیشه قطعات مختلف ماشین از جمله باتری را مورد بررسی قرار دهید و در صورت نیاز به آن رسیدگی کرده و سرویس های لازم را انجام دهید. اگر باتری خودرو شما اسیدی است باید به شکل دوره ای هر هفته یا هر دو هفته یکبار مقدار مایع آن را چک کرده و در صورت نیاز به آن اضافه کنید.
رسوبات و سولفاته ها موجب خراب شدن باتری می شوند که شما باید با بررسی دوره ای از آنها مطلع شده و با استفاده از روش های مناسب آن ها را تمیز و پاکسازی کنید.
همچنین بخوانید: کدام فیوز باعث روشن نشدن ماشین میشود
10- شارژ شدن نامناسب
اگر باتری بیشتر از توان خود شارژ شود، احتمال خرابی و کاهش طول عمر آن زیاد می باشد. همچنین شارژ شدن پی در پی در مدت زمان کوتاه به باتری صدمه می زند. برای اطلاع از درست شارژ شدن باید مرتب باتری و دینام را چک کنید. گاهی اوقات ممکن است به علت مشکل در دینام برق بسیار زیادی تولید و در باتری ذخیره شود که این امر موجب خرابی این قطعه می شود.
11- ضربه، فشار و تکان
باتری در مقابل ضربات شدید، فشار بیش از حد و تکان و لرزش آسیب پذیر است. سعی کنید کمتر باتری را جابجا کرده و از محکم بودن آن در جای خود اطمینان حاصل نمایید.
از کجا بفهمیم باتری خودرو خراب شده است؟
خوشبختانه تشخیص خراب شدن باتری خودرو کار پیچیده ای نیست. اگر به موقع از خرابی باتری اتومبیل خود خبردار شوید، می توانید قبل از اینکه مشکلات جدی تری برای موتور اتومبیل شما پیش آورد، آن را تعویض کنید. به این ترتیب کمک زیادی به سالم ماندن قطعات جانبی اتومبیل و بهبود عملکرد آنها خواهید کرد.
از بارزترین نشانه های خرابی باتری ماشین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خودرو استارت نمی خورد.
- چراغ نشانگر باتری به رنگ مشکی یا سفید متمایل است.
- نشانه هایی از بادکردگی، ترک یا فرورفتگی در بدنه باتری دیده می شود
- نور صفحه کیلومتر ماشین کم و زیاد می شود (یا اصطلاحا دل دل بزند)
- به هنگام روشن کردن ماشین بویی شبیه تخم مرغ گندیده در فضای داخل اتومبیل پخش شود
- ماشین بلافاصله استارت نخورد.
سوالات متداول
1- دلایل خرابی باتری خودرو چیست؟
خرابی دینام، اتصال کوتاه، استفاده نکردن از باتری برای مدت طولانی، گرما یا سرمای بیش از حد، اختلال در عملکرد سیستم سیم کشی خودرو.
2- وظیفه دینام باتری اتومبیل چیست؟
دینام وظیفه شارژ باتری در زمان روشن بودن موتور اتومبیل را برعهده دارد.
پایتخت فناوری یک مجتمع فنی حرفه ای است که دوره هایی از جمله آموزش کابینت سازی، آموزش کلید سازی، آموزش تعمیرات لوازم خانگی، آموزش تعمیرات دوربین مدار بسته و… را ویژه بازار کار برگزار می کند.