علت داغ شدن موتور ماشین و نحوه برطرف کردن آن

علت داغ شدن موتور ماشین و نحوه برطرف کردن آن

داغ کردن موتور ماشین یکی از مشکلات رایجی است که نگرانی زیادی را برای رانندگان ایجاد می کند. عوامل مختلفی باعث به وجود آمدن این مشکل می شوند که داشتن اطلاعات کافی درباره آنها می تواند به جلوگیری از آسیب دیدن موتور کمک کند.

یک سری از این دلایل بسیار ساده و یک سری دور از انتظار می باشد و نشانه های متفاوتی دارند. اگر شما هم به دنبال کسب آگاهی در این زمینه هستید پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل داغ شدن موتور ماشین و نحوه برطرف کردن آن به طور جامع و کامل بپردازیم.

مهمترین دلایل داغ شدن موتور خودرو

امروزه از تکنولوژی های پیشرفته ای در ساخت خودروها استفاده می شود، اما هنوز طراحان و تولید کنندگان فعال در صنعت خودرو نتوانسته اند راهی پیدا کنند که صد در صد انرژی تولید شده در موتور به انرژی مکانیکی تبدیل گردد. از این رو همیشه مقداری از این انرژی به عنوان گرما هدر می رود و باعث داغ شدن موتور ماشین می شود.

مهمترین دلایل داغ شدن موتور خودرو

اجزا، قطعات و سیستم های مختلفی برای کنترل این گرما در موتور خودرو تعبیه شده اند که بروز مشکل برای هر کدام از آنها منجر به عدم خنک سازی و گرم شدن موتور می شود. دلایل مختلفی موجب داغ کردن موتور خودرو یا همان جوش آوردن موتور می گردند که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- خرابی رادیاتور

رادیاتور یکی از مهمترین اجزای سیستم خنک کننده موتور خودرو محسوب می شود که با گردش آب، گرما را کاهش می دهد. بروز هر گونه خرابی در رادیاتور مانند سوراخ شدن لوله ها، فرسودگی، گرفتگی، پاره شدن شلنگ های متصل به رادیاتور، رسوب گرفتن و … موجب می شود عملکرد آن با مشکل مواجه شود. وقتی رادیاتور معیوب باشد آب به درستی به موتور منتقل نشده و گردش آن به سختی انجام می شود. در نتیجه گرما کاهش پیدا نکرده و موتور داغ می گردد.

خرابی رادیاتور

2- معیوب بودن فن رادیاتور

فن رادیاتور که با نام پروانه نیز شناخته می شود با مکش هوا به سمت رادیاتور موجب می شود عملیات خنک سازی موتور به خوبی صورت بگیرد. اگر چرخش پره های فن به خوبی انجام نشود یا قسمت جلو رادیاتور مسدود شده و مانع از ورود جریان هوا شود، دمای موتور افزایش می یابد.

در خودروهای قدیمی فن با استفاده از یک تسمه که به واترپمپ متصل است به صورت مکانیکی به حرکت در می آید. در صورتی که این تسمه خراب شود چرخش پره ها به درستی انجام نشده و باید برای جلوگیری از داغ شدن موتور حتما تسمه را تعویض نمود. بنابراین، حتما حواستان به زمان تعویض تسمه تایم خودرو باشد و آن را فراموش نکنید.

همچنین، در خودروهای جدید به جای تسمه و واترپمپ، فن رادیاتور به وسیله یک موتور الکتریکی به کار می افتد که همیشه باید از سلامت آن اطمینان حاصل کنید.

3- خرابی ترموستات

ترموستات یکی از قطعات ماشین است که مابین رادیاتور و موتور قرار گرفته و جریان مایع خنک کننده را کنترل می کند. در صورت خراب شدن ترموستات کنترل دمای آب و هدایت آن به پیشرانه صورت نگرفته و در نتیجه دمای موتور به دمای عادی نمی رسد و در مدت زمان کوتاهی موتور داغ می کند.

خرابی ترموستات

4- خرابی واترپمپ

برای اینکه موتور خنک شود مایع خنک کننده باید با یک سرعت ثابت و خاص وارد آن شود. خرابی واتر پمپ موجب می شود سرعت ورود مایع کم شده و در نتیجه عدم ورود آب به اندازه کافی و با سرعت مناسب به موتور، دما افزایش می یابد و موتور داغ می کند.

5- خرابی واشر سرسیلندر

واشر سر سیلندر از مهمترین قطعات موتور خودرو محسوب می شود که برای یکپارچه سازی فضای بین سیلندر و سر سیلندر مورد استفاده قرار می گیرد. نقش اصلی واشر سرسیلندر جلوگیری از نشت آب یا روغن و ترکیب این دو با هم و جلوگیری از داغ شدن موتور است.

خرابی واشر سرسیلندر

اگر واشر سرسیلندر دارای عیبی بوده و نتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد، آب یا روغن به محفظه احتراق وارد شده و در نتیجه باعث مشکلات بسیاری از جمله داغ شدن و جوش آوردن ماشین می شود.

مهمترین علائم واشر زدن پژو و راه های جلوگیری از آن
ادامه مطلب

6- سفت شدن سوپاپ ها

اگر سوپاپ ها بیش از اندازه استاندارد و تنظیم شده سفت باشند، موتور با فشار بیشتری کار می کند. این امر باعث بالا رفتن میزان تولید گرما و در نتیجه داغ شدن موتور می شود. عامل اصلی سفت شدن سوپاپ ها نیز نبودن مقدار لازم ویسکوزیته روغن موتور است.

چگونه بفهمیم ماشین روغن سوزی دارد ؟
ادامه مطلب

7- مسدود شدن خروجی اگزوز

در زمان احتراق موتور خودرو دود سیاهی به همراه پسمانده هایی تولید می شود که از طریق کاتالیزور و اگزوز خارج می شوند. حال اگر مسیر خروج این دود گرفته باشد به موتور فشار زیادی وارد شده و در نتیجه موتور داغ می کند.

مسدود شدن خروجی اگزوز

نشانه های داغ کردن موتور ماشین

پیدا کردن علت داغ شدن موتور ماشین همیشه آسان نیست. اما گاهی اوقات با توجه به یکسری از علائم و نشانه ها می توان متوجه بالا رفتن دمای موتور شد. از مهمترین نشانه های داغ شدن موتور ماشین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داغ شدن بیش از حد کاپوت
  • روشن شدن چراغ هشدار
  • شنیدن سر و صدای غیر عادی از موتور
  • بالا رفتن آمپر آب
  • نشت روغن از موتور
  • احساس بودی سوختگی
  • خروج بخار از موتور
  • کاهش قدرت و شتاب خودرو

 چگونه داغ شدن موتور خودرو را برطرف کنیم؟

برای حل این مشکل، ابتدا باید عیب یابی دقیق صورت بگیرد. در گام اول، شما باید دلیل داغ شدن موتور ماشین را پیدا کنید و سپس با توجه به نوع مشکل راهکار مناسبی را به کار بگیرید. برای مثال اگر علت آن گردش نامناسب مایع خنک کننده است؛ باید وضعیت رادیاتور و لوله ها و اتصالات را بررسی کرده و در صورت فرسودگی، خرابی، پارگی، سوراخ شدن و نشتی و … آنها را تعمیر یا تعویض کنید.

 چگونه داغ شدن موتور خودرو را برطرف کنیم؟

یا اگر به خاطر کم بودن میزان روغن موتور و از دست رفتن خاصیت ویسکوزیته اولیه آن موتور داغ می کند، باید سریعا به تعویض روغنی مراجعه کرده و روغن جدید و با کیفیتی به داخل موتور بریزید. در مواقعی که موتور تنظیم نباشد نیز امکان دارد دمای تولید شده افزایش غیر طبیعی داشته باشد. در نتیجه، باید نسبت به تنظیم موتور اقدام کنید.

راه های پیشگیری از داغ کردن موتور خودرو

برای جلوگیری از داغ شدن موتور ماشین رعایت یکسری از موارد ضروری است. با توجه به این نکات می توانید از افزایش غیرعادی دمای موتور و در نتیجه خرابی قطعات و بخش های آن جلوگیری کنید. آگاهی داشتن راجب روش های پیشگیری از جوش آوردن ماشین به شما در کاهش خسارت های مالی کمک فراوانی می کند.

راه های پیشگیری از داغ کردن موتور خودرو

مهمترین مواردی که با توجه به آن ها می توانید از داغ کردن موتور خودرو جلوگیری کنید عبارتند از:

  • رانندگی اصولی و مناسب
  • بررسی وضعیت رادیاتور به صورت هفتگی یا ماهانه
  • استفاده از ضد یخ و ضد جوش باکیفیت
  • تمیز کردن مرتب کندانسور
  • چک کردن تسمه موتور
  • عدم پارک کردن ماشین در محیط های گرم و زیر نور مستقیم خورشید به مدت طولانی
  • بررسی مرتب وضعیت خروجی اگزوز
  • سرویس دوره ای اجزا و قطعات سیستم خنک کننده

سوالات متداول

1- در زمان داغ شدن موتور چه کاری انجام دهیم؟

اگر خودرو در حال حرکت است باید سریعا آن را متوقف کنید و با باز کردن درب کاپوت موجب گردش هوای آزاد در موتور شوید. به هیچ وجه درب رادیاتور را تا زمانی که سرد نشده است باز نکنید. پس از گذشت مدت زمانی درب را باز کرده و در صورت کم بودن مقدار مایع خنک کننده، به میزان لازم آب داخل رادیاتور بریزید.

همچنین، می توانید قبل از خاموش کردن ماشین کولر را روشن کرده تا فن ها به کار بیفتند. سپس کولر را خاموش کرده و بخاری را روشن کنید تا مقداری از گرمای داخل موتور به داخل اتاق هدایت شده و دمای موتور کاهش پیدا کند.

2- مهمترین علت داغ کردن موتور ماشین چیست؟

عوامل مختلفی باعث می شوند که موتور داغ شود که از مهمترین آنها می توان به مقدار کم مایع خنک کننده، پایین آمدن میزان و کیفیت روغن موتور، خرابی رادیاتور، خرابی ترموستات و واتر پمپ، تنظیم نبودن موتور و فشار بیش از حد و … اشاره کرد.

5/5 - (1 امتیاز)


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • وحید گفت :

    سلام خسته نباشید ماشین من دما رادیاتور بالا میره از اگزوز هم بخار میزنه

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. وقتتون بخیر. بالا رفتن دمای رادیاتور و بخار زدن از اگزوز میتونه دلایل مختلفی داشته باشه شامل نشت مایع خنک کننده، مشکل در ترموستات، مشکل در پمپ آب، مشکل در رادیاتور. برای اینکه بتونید علت مشکل ماشین خودتون رو پیدا کنید، باید ماشین رو به یک تعمیرکار ببرید تا بررسی بشه.

  • مهدی گفت :

    سلام خسته نباشین ماشین من پرایدمدل 97 یورو4 ازوقتی ترموستات روعوض کردم ماشین زود به زود فن اش بازمیشه از3تا3دقیقه بازمیشه

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. وقتتون بخیر. با توجه به توضیحاتی که دادید، احتمال دارد که مشکل شما از موارد زیر باشد: 1- خرابی ترموستات: اگر ترموستات جدیدی که نصب کرده اید، تنظیم نباشد، ممکن است فن رادیاتور زود به زود باز شود. 2- خرابی سنسور دمای آب: سنسور دمای آب وظیفه دارد که دمای آب موتور را به ECU گزارش دهد. اگر سنسور دمای آب خراب شود، ممکن است ECU دمای آب موتور را اشتباه تشخیص دهد و فن رادیاتور را زود به زود باز کند. 3- خرابی ECU: ایسیو وظیفه دارد که عملکرد موتور را کنترل کند. اگر ECU خراب شود، ممکن است دمای آب موتور را اشتباه تشخیص دهد و فن رادیاتور را زود به زود باز کند.

  • احمد گفت :

    سلام چرا ماشین من تو سرعت کم آمپر می‌ره بالا ولی وقتی سرعت زیاد میشه آمپر دوباره پایین میاد

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. وقتتون بخیر. بالا رفتن آمپر آب در سرعت کم و پایین آمدن آن در سرعت زیاد، می‌ تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از دلایل احتمالی عبارتند از:

    • خرابی فن رادیاتور
    • کمبود آب رادیاتور
    • خرابی ترموستات
    • وجود هوا در سیستم خنک‌کننده
  • زارعی گفت :

    سپاس

    • پشتیبان گفت :

      سلام دوست عزیز. وقتتون بخیر. خواهش می کنم.

02166577378
02166577378