معرفی جامع قطعات ماشین ظرف شویی و وظایف شان

معرفی جامع قطعات ماشین ظرف شویی و وظایف شان

امروزه دستگاه ظرف شویی یکی از ضروری ترین لوازم برقی در خانه ها شده است که ممکن است به مرور خرابی هایی در آن به وجود بیاید. اگر شما با قطعات و اجزای دستگاه ظرف شویی و عملکردشان آشنا باشید، در صورتی که کوچکترین نقصی در دستگاه پیش بیاید به راحتی می توانید عیب یابی و تعمیر کنید. در این مقاله، پایتخت فناوری به صورت کامل تمامی قطعات دستگاه ظرف شویی و وظایف هر کدام را برای شما توضیح می دهد. با شناخت این قطعات اگر برنامه شست و شوی ظروف تان دچار اختلال شد، می دانید که کدام قطعه خراب شده و سریعا جهت تعمیر آن اقدام می کنید.

آموزش تعمیرات ماشین ظرف شویی

لیست قطعات و اجزای دستگاه ظرف شویی

در هر دستگاه ظرف شویی قطعاتی وجود دارد که دست به دست هم می دهند تا کار شست و شوی ظروف به درستی انجام شود. اگر هر کدام از این قطعات دچار اختلال شود، کار بقیه اجزا نیز با مشکل رو به رو می شود. به طور کلی، هر مدل ظرف شویی در هر برندی که داشته باشید دارای قطعات زیر است که در ادامه هر کدام از آن ها را به صورت جداگانه معرفی می کنیم و توضیحاتی در خصوص وظیفه و کاری که انجام می دهد، می دهیم.

  • برد الکترونیکی
  • درخت سیم کشی
  • موتور شستشو
  • پمپ تخلیه
  • هیتر لوله ای و ترموستات
  • تایمر
  • سنسور
  • هیدروستات
  • شیر برقی
  • جت پمپ
  • کیت تنظیم کننده
  • میکرو سوئیچ فلوتر
  • المنت کف
  • فیلتر یا صافی
  • میکروسوئیچ درب ظرف شویی
  • دستگیره درب ظرف شویی
  • غلطک قفسه ظروف و محور ها
  • محفظه تزریق مواد شوینده
  • نوار تنظیمات
  • سیستم تصفیه آب

1- برد الکترونیکی

می توان مهم ترین قطعه در دستگاه ظرف شویی را برد الکترونیکی دستگاه نام برد که تمام اجزای دستگاه ظرف شویی بر روی برد قرار داشته و از طریق برد به یکدیگر متصل بوده و در ارتباط هستند. برد الکترونیکی مغز دستگاه بوده و با صادر کردن فرمان به تک تک قطعات، تمامی عملیات شستشو را بر عهده دارد. در صورت اتصالی در سیم کشی ظرف شویی، برد الکترونیکی آسیب دیده و یا می سوزد. اختلال در برد الکترونیکی باعث می شود قطعات ظرف شویی کار نکنند. به منظور عیب یابی و تعمیر برد الکترونیکی ظرف شویی از یک تکنسین با تجربه کمک بگیرید.

برد الکترونیکی

2- درخت سیم کشی

درخت سیم کشی وظیفه انتقال فرمان های صادر شده از برد الکترونیکی به بخش های مختلف دستگاه و بالعکس را بر عهده دارد. این بخش به دلیل گستردگی اتصالات بین قسمت های مختلف ظرف شویی، درخت سیم کشی نامیده شده است.

علت خاموش شدن یخچال هیمالیا چیست؟
ادامه مطلب

3- موتور شستشو

موتور شستشو در ظرف شویی وظیفه پایش یکنواخت آب و محلول شوینده بر روی ظروف را بر عهده دارد. موتور شستشو از اجزای تاثیر گذار در کارکرد صحیح ظرف شویی بوده که در صورت خرابی یا سوختن قطعه، ظرف شویی توانایی کارکرد صحیح خود را از دست می دهد و باید توسط متخصص تعمیر ظرف شویی تعمیر و تعویض شود.

موتور شستشو در ماشین ظرف شویی

4- پمپ تخلیه

پمپ تخلیه مسئولیت خروج مواد شوینده از طریق شیلنگ مخصوص پس از تمام شدن عملیات شستشو را بر عهده دارد. پس از رسیدن جریان برق به سیم پیچ پمپ تخلیه، با تشکیل میدان مغناطیسی و ایجاد ولتاژ القایی در حلقه های اتصال کوتاه مسی، تخلیه آب توسط واتر پمپ شروع می شود. در اثر ایجاد ولتاژ القایی جریان برق جاری شده و میدان مغناطیسی جدیدی تشکیل می شود. عملیات تخلیه آب بعد از به چرخش درآمدن روتور و پروانه همزن انجام می شود.

پمپ تخلیه

از دلایل عدم تخلیه آب کثیف ظرف شویی می توان به ورود اجسام سخت به پروانه همزن پمپ، نیم سوز یا سوختن کامل سیم پیچ و خرابی پمپ تخلیه اشاره کرد. در این موارد با جدا کردن پمپ از بدنه به عیب یابی و تعمیر آن توسط تعمیرکار با تجربه ظرف شویی بپردازید.

5- هیتر لوله ای و ترموستات

یکی از قطعات حساس در ظرف شویی هیتر لوله ای و ترموستات بوده که وظیفه گرم کردن آب ظرف شویی را برعهده دارد. هیتر و المنت در کف ظرف شویی قرار گرفته اند و با توجه به وظیفه مهم آن ها در صورت معیوب شدن آن ها باید فورا به تعویض آن ها اقدام نمود. این قطعه آب ظرف شویی را گرم می‌کند. یعنی در صورت خراب شدن این قطعه آب گرم نمی‌‌شود. هیتر لوله‌ای ‌و ترموستات گرم شدن آب ظرف شویی را توسط المنت کف انجام می‌دهند.

هیتر لوله ای و ترموستات

6- تایمر

تایمر  ظرف شویی با تنظیم زمان لازم برای شستشو موجب کارکرد قطعات دیگر از جمله هیدروستات، پمپ تخلیه، موتور و المنت در زمان مناسب خود شوند. این قطعه از دو بخش موتو تایمر و جعبه اتصالات تشکیل شده است. موتور تایمر وظیفه تامین میدان مغناطیسی لازم توسط برق 220 ولت برای به چرخش درآوردن چرخ دنده ها و شافت اصلی به عهده دارد. در ادامه گشتاور لازم برای چرخیدن توپی تایمر در بین کنتاکت های مربوطه توسط بوبین و چرخ دنده ها تامین می شود. فیش های متصل به تایمر و توپی در حال چرخش در جعبه اتصالات تایمر قرار گرفته است.

تایمر ماشین ظرف شویی

7- سنسور دما

سنسور دما از قطعات اصلی به کار رفته در ظرف شویی بوده که با تشخیص دمای آب به بهتر شسته شدن ظروف کمک می کند. این قطعه با اندازه گیری دما و انتقال اطلاعات به برد الکترونیکی، درجه آب را تنظیم نموده و در ادامه با استفاده از اطلاعات دمای آب دستور قطع و وصل شدن المنت حرارتی ظرف شویی را صادر می کند.

8- هیدروستات

هیدروستات با تنظیم و کنترل سطح آب ورودی دستگاه نقش مهمی در عملکرد صحیح دستگاه ظرف شویی بر عهده دارد. این قطعه با اندازه گیری آب داخل دستگاه از نشت آب و سرازیر شدن آن جلوگیری می کند. هیدروستات به صورت جفت در دستگاه قرار گرفته و میزان آب ظرف شویی را در سه مرحله خالی بودن دستگاه ظرف شویی، زمانی که دستگاه در حال پر شدن آب است و هنگامی که دستگاه ظرف شویی کاملا از آب پر شده است بررسی می کند.

راهنمای جامع عیب یابی زودپز برقی و پلوپز
ادامه مطلب

هیدروستات ماشین ظرف شویی

9- شیر برقی

یکی از قطعات مهم و تاثیر گذار در عملکرد صحیح دستگاه، شیر برقی بوده که از اجزای مختلفی مانند خروجی آب، سیم پیچ مقاومت، هسته فلزی متحرک، ممبران، صافی آب ورودی، اتصال آب ورودی، لاستیک فشار شکن، بدنه شیر برقی، فنر و لاستیک سر هسته تشکیل شده است.

شیر برقی ظرف شویی

وظیفه کنترل مقدار آب ورودی به دستگاه بر عهده شیر برقی می باشد. پس از متصل شدن جریان برق به بوبین شیر برقی و ایجاد نیروی مغناطیسی در آن، اهرم فلزی به سمت داخل شیر برقی رفته و با جدا شدن لاستیک سر اهرم از منفذ شیطانک، عملیات انتقال آب از داخل شیر برقی به جاپودری انجام می شود. با قطع شدن جریان برق توسط کلید داخل هیدروستات و مسدود شدن مسیر، شیر برقی متوقف شده و آب در پشت شیر برقی جمع می شود و وظیفه کنترل مقدار آب ورودی به دستگاه به خوبی اجرا می شود.

شیر برقی در انواع مختلف متناسب با مدل های مختلف ظرف شویی طراحی و ساخته شده اند. مدل های مختلف از یک یا دو بوبین برای خروج آب استفاده می کنند. هم چنین زاویه ورودی آب بسته به نوع طراحی 90 درجه یا 180 درجه می باشد.

11- جت پمپ

یکی از قطعات اصلی و کاربردی در دستگاه جت پمپ بوده که به منظور کاهش مصرف انرژی، آب ورودی و گردش آب را کنترل و تنظیم می کند. نمونه های جدیدتر جت پمپ به اینورتر مجهز بوده و باعث دقت بیشتر در چرخش و فشار آب می شود. معیوب شدن جت پمپ باعث به وجود آمدن مشکلاتی از قبیل تمیز شسته نشدن ظروف شده که باید به نعمیر و تعویض آن توسط تعمیر کار دستگاه پرداخت.

جت پمپ ماشین ظرف شویی

12- کیت تنظیم کننده

کیت تنظیم کننده ظرف شویی به قفسه متصل بوده و برای تنظیم ارتفاع قفسه کاربرد دارد.

کیت تنظیم کننده ماشین ظرف شویی

13- میکروسوئیچ فلوتر

سوئیچ فلوت ظرف شویی از قطعات مهم در بهبود عملکرد ظرف شویی بوده مه در کف دستگاه قرار دارد. اگر ظرف شویی دچار نشت آب و آبریزی شود، آب خارج شده در قسمت پایین و کف دستگاه ظرف شویی جمع شده و شناور یونولیتی را به سمت بالا می برد. در این هنگام میکروسوئیچ فلوتر وارد عمل شده و با ارسال فرمان مبنی بر تخلیه آب دستگاه به برد الکترونیکی، آب خارج شده و به قطعات دیگر ظرف شویی آسیبی وارد نخواهد شد.

میکروسوئیچ فلوتر

14- المنت کف

المنت کف ظرف شویی وظیفه گرم کردن آب داخل پمپ شستشو را بر عهده دارد. المنت کف در انواع مختلف المنت مارپیچ، المنت گرد، المنت حلزونی، المنت L شکل و المنت U شکل وجود دارد.

المنت کف ماشین ظرف شویی

15- فیلتر یا صافی

یکی از قطعات کاربردی در دستگاه ظرف شویی فیلتر یا صافی بوده که از ورود مواد غذایی جای مانده بر روی ظروف و مواد تخلیه شده به پمپ تخلیه و مسدود شدن مسیر جریان آب و سایر قطعات مورد استفاده قرار می گیرد. فیلتر یا صافی دستگاه در دو نوع فیلتر کف و فیلتر لوله ای وجود دارد. همان طور که از نام فیلتر کف پیدا است در قسمت کف و انتهایی دستگاه  قرار گرفته و فیلتر لوله ای در مرکز فیلتر کف واقع شده است.

فیلتر یا صافی ظرف شویی

16- میکروسوئیچ درب دستگاه ظرف شویی

میکروسوئیچ یکی از مهم ترین قطعات ظرف شویی بوده که پس از تنظیم تایمر و شروع به کار دستگاه، در صورت بسته شدن درب، با فشار زبانه های قفل به محور میکروسوئیچ و متصل شدن کنتاکت های داخل میکروسوئیچ، از باز شدن درب حین عملیات شستشو جلوگیری می کند.

نحوه تشخیص سوخته شدن لنز دی وی دی
ادامه مطلب

میکروسوئیچ درب ماشین ظرف شویی

میکروسوئیچ پشت درب ظرف شویی و در مجاورت لاستیک درب قرار گرفته شده است. در صورتی که درب ظرف شویی به طور کامل بسته نشده باشد، میکروسوئیچ خطای عدم بسته شدن درب را به برد الکترونیکی ظرف شویی گزارش داده و مانع از شروع فعالیت ظرف شویی می شود. توجه داشته باشید که خرابی میکروسوئیچ بر روی عملکرد قطعات دیگر تاثیر می گذارد، به همین دلیل در صورت معیوب شدن این قطعه به عیب یابی و تعمیر میکروسوئیچ توسط تکنسین های حرفه ای بپردازید.

17- دستگیره درب ظرف شویی

وظیفه دستگیره درب، روشن و خاموش کردن دستگاه در زمان باز و بست درب ظرف شویی می باشد.

دستگیره درب ماشین ظرف شویی

18- غلطک قفسه ظروف و محور ها

غلطک قفسه ظروف و محور ها با هدف چرخش سریع و آسان قفسه های ظرف شویی به داخل و خارج از دستگاه در کنار قفسه ظروف قرار گرفته است. غلطک قفسه ها ممکن است به دلیل استفاده طولانی مدت خراب شده و موجب ایجاد مشکلاتی از قبیل بسته نشدن درب ظرف شویی، عدم تخلیه صحیح آب، نشت آب از ظرف شویی و هم چنین شسته نشدن خوب ظرف ها شود. بنابراین پس از هر بار استفاده از ظرف شویی، غلطک ها را بررسی نموده و در صورت صدمه دیدن غلطک باید آن را با یک نمونه غلطک سالم و با کیفیت جایگزین نمایید.

غلطک قفسه ظروف و محور ها

19- محفظه تزریق مواد شوینده

یکی از قسمت های مهم ظرف شویی محفظه تزریق مواد شوینده بوده که برای تمیز شدن بهتر البسه از دو بخش مخزن مایع جلا دهنده و جا پودری تشکیل شده است. مخزن مایع جلا دهنده درکنار محفظه قرص دستگاه ظرف شویی قرار داشته و به منظور بهبود عملکرد شستشو استفاده می شود. مخزن شوینده با در اختیار گذاشتن قرص یا پودر دستگاه ظرف شویی در زمان مشخص به عملکرد بهتر ظرف شویی کمک می کند. جا پودری بر روی درب ظرف شویی قرار گرفته و از پلاستیک با کیفیت ساخته شده است.

محفظه تزریق مواد شوینده

20- نوار تنظیمات

با استفاده از نوار تنظیمات می توان تنظیمات مربوط به شستشو را انتخاب کرده و پیام های خطا را مشاهده کرد. محل قرار گیری نوار تنظیمات در قسمت بالا یا روی درب ظرف شویی می باشد.

نوار تنظیمات

21- سیستم تصفیه آب

یکی از قطعات مهم در ظرف شویی سیستم تصفیه آب بوده که وظیفه آن جلوگیری از گرفتگی لوله های پمپ و تصفیه آب کثیف می باشد. سیستم تصفیه آب در گوشه پایین محفظه ظرف شویی قرار گرفته است. در صورتی که پس از اتمام عملیات شستشو آب محفظه کامل تخلیه نشود ایراد از سیستم تصفیه آب بوده که باید تعویض گردد.

امتیاز دهید


بهترین دوره های تعمیرات و تاسیسات پایتخت فناوری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02166577378
02166577378