علت سوختن فیوزهای خودرو و نحوه تشخیص و حل آن
چرا فیوز ماشین می سوزد؟ این موضوعی است که قصد داریم در این محتوا به طور مفصل به آن بپردازیم. فیوزها قطعات محافظتی در خودرو هستند که از مدارهای الکتریکی و قطعات برقی ماشین در برابر افزایش غیرمجاز جریان برق محافظت می کنند. بنابراین جریان بیش از حد مجاز مدار الکتریکی باعث ذوب شدن و سوختن فیوز اتومبیل می شود. در این مقاله، تمامی دلایل سوختن فیوز خودرو، نحوه تشخیص و عیب یابی و همچنین نحوه تعویض آن را به صورت کامل و با زبانی ساده برای شما توضیح می دهیم.
عناوین این نوشته:
- نحوه عملکرد فیوز خودرو
- مهمترین دلایل سوختن فیوز ماشین
- 1- استفاده از فیوز بی کیفیت
- 2- باتری به باتری کردن غیراصولی
- 3- اتصال مستقیم ادوات برقی خارجی به سیستم برق ماشین
- 4- معیوب شدن دینام
- 5- اتصالی کردن در سیستم برق خودرو
- 6- وارد کردن فشار بیش از حد به سیستم برق اتومبیل
- نحوه عیب یابی و تشخیص فیوز سوخته
- بهترین زمان تعویض فیوز سوخته خودرو
- نحوه تعویض فیوز سوخته
- سوالات متداول
- نتیجه گیری
نحوه عملکرد فیوز خودرو
ابتدا بیایید نحوه عملکرد این قطعه در ماشین را به شما توضیح دهیم. فیوزهای خودرو دارای دو تیغه فلزی هستند که با اتصال کوتاه به یکدیگر متصل می شوند. نوع اتصال در فیوزهای مختلف متفاوت است و هر کدام حد معینی از آمپر را قبول می کنند. حال اگر به دلیل نوسانات، میزان آمپر افزایش یابد، اتصال و در نتیجه جریان مربوط به آن قطع می شود. این مکانیزم باعث می شود تا نوسان جریان الکتریکی به قطعات برقی اتومبیل آسیبی نرساند زیرا تمام جریان های الکتریکی باید ابتدا از فیوز عبور کنند.
به عبارت دیگر، فیوز نقش سپر بلای سیستم الکتریکی خودرو را دارد. همین موضوع باعث سوختن فیوز ماشین می شود. با دانستن منشا اصلی این نوسانات می توانید به طور موثری طول عمر فیوزهای خودرو را افزایش دهید.
مهمترین دلایل سوختن فیوز ماشین
سوختن فیوز می تواند ناشی از دلایل زیادی باشد که در ادامه مهم ترین آنها را بررسی می کنیم.
1- استفاده از فیوز بی کیفیت
فیوزهای غیر استاندارد و بی کیفیت دوام خوبی ندارند و خیلی زود خراب می شوند. شرکت های مختلفی در ایران در زمینه تولید فیوز خودرو فعالیت دارند. توصیه می کنیم از برند های معتبر این محصول برای اتومبیل خود استفاده کنید. فیوزهای برندهای معتبر کیفیت ساخت بالایی دارند و با کوچکترین نوسان ذوب نمی شوند.
2- باتری به باتری کردن غیراصولی
باتری به باتری کردن خودرو یک راه حل موقتی و سریع برای احیا باتری ماشین شما است. با این روش جریان برق در داخل سیستم برق رسانی خودرو برقرار می شود. اما اگر این کار به صورت غیر اصولی انجام شود، نوسانات شدیدی را در سیستم برق رسانی ماشین بوجود می آورد. نوسانات زیاد در نهایت منجر به ذوب شدن و سوختن فیوز ماشین می شود. توصیه می کنیم به هنگام باتری به باتری کردن حتما از اتصالات ایمن و استاندارد استفاده کنید. همچنین، به سرهای مثبت و منفی در زمان باتری به باتری کردن توجه داشته باشید.
3- اتصال مستقیم ادوات برقی خارجی به سیستم برق ماشین
تجهیزاتی مانند پروژکتور، نورافکن و … مصرف برق بالایی دارند و اتصال آنها به سیستم برق خودرو فشار زیادی به مدارات الکتریکی داخل اتومبیل وارد می کند. از سوی دیگر این تجهیزات در صورت اتصال مستقیم به شبکه برق خودرو باعث ایجاد نوسانات شدیدی می شوند که آسیب به فیوز را به همراه خواهد داشت.
4- معیوب شدن دینام
دینام ماشین یکی از قطعات مهم در شبکه برق اتومبیل است. خرابی دینام می تواند نوسانات زیادی را در سیستم برق رسانی اتومبیل بوجود آورد که موجب سوختن فیوز خودرو می شود.
5- اتصالی کردن در سیستم برق خودرو
یکی دیگر از اتفاقاتی که منجر به سوختن فیوز می شود، ایجاد اتصالی در سیستم برق ماشین است. برخی مواقع هنگام تعمیر خودرو ممکن است بین بدنه ماشین و سیستم برق رسانی اتصالاتی به وجود آید. این اتصالات منشاء ایجاد نوسانات مختلف در داخل شبکه برق اتومبیل می شوند. حتی در برخی موارد نادر ممکن است منجر به وقوع جرقه و آتش سوزی شوند. بنابراین بهتر است برای تعمیر خودرو به یک تکنسین ماهر و باتجربه مراجعه کنید.
6- وارد کردن فشار بیش از حد به سیستم برق اتومبیل
یکی دیگر از رفتارهای نادرست و سهل انگارانه، اضافه کردن تجهیزات یا دستگاه های غیر استاندارد به سیستم برق خودرو است. نصب سیستم های صوتی قوی بر روی اتومبیل یا پمپ های باد به فندکی می تواند فشار بیش از حدی به شبکه برق خودرو وارد کند. این فشار باعث ایجاد نوسانات مختلف و در نهایت آسیب دیدن فیوزهای خودرو می شوند.
نحوه عیب یابی و تشخیص فیوز سوخته
عیب یابی و تشخیص به موقع فیوز سوخته تاثیر زیادی در طول عمر سیستم برق رسانی خودرو و کاهش هزینه های تعمیر اتومبیل دارد؛ چرا که عملکرد سایر قطعات برقی ماشین را مختل می کند. این کار چندان سخت نیست و هر راننده می تواند از عهده آن بربیاید.
قطعی در سیم وسط فیوز به راحتی قابل مشاهده است. برای این کار فیوز را در مقابل نور قرار دهید. اگر فیوز شیشه ای یا مستطیلی شفاف باشد، تیره شدن شیشه علامت خرابی آن است.
برای عیب یابی فیوزهای غیر شفاف باید از مولتی متر استفاده کنید. مولتی متر را در دو سر فیوز قرار دهید. اگر چراغ تست روشن نشد به این معنا است که مولتی متر عبور جریان را نشان نمی دهد و فیوز سوخته است. فیوز سوخته قابل تعمیر نیست و باید تعویض شود.
بهترین زمان تعویض فیوز سوخته خودرو
به یاد داشته باشید که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین توصیه می کنیم قبل از سوختن فیوزها نسبت به جایگزین کردن آنها با فیوزهای سالم اقدام کنید. بهترین روش برای تشخیص بهترین زمان تعویض فیوز خودرو تطبیق دادن رنگ آن با رنگ دفترچه راهنمای اتومبیل است. اگر رنگ فیوز با رنگ درج شده در دفترچه هماهنگی نداشته باشد به این معنا است که زمان تعویض آن فرا رسیده است. همچنین، سیاه شدن رنگ فیوز نیز یکی از نشانه های سوختن آن می باشد.
یکی دیگر از روش های تست سلامت فیوز خودرو چک کردن میزان جریان عبوری از فیوز است. چنانچه جریان برق داخل فیوز مطابق دفترچه نباشد، باید آن را تعویض کنید. توجه داشته باشد قبل از تعویض ابتدا از شل بودن آن مطمئن شوید.
نحوه تعویض فیوز سوخته
فیوزها در جعبه فیوز اتومبیل شماره گذاری شده اند. تنها کاری که باید انجام دهید این است که شماره فیوز معیوب را بردارید و به سراغ دفترچه راهنمای خودرو بروید. در دفترچه راهنما اطلاعات مربوط به فیوز مورد نظر مانند نام، عملکرد، میزان ولتاژ و محل قرار گرفتن آن آورده شده است. با انطباق شماره فیوز دفترچه و جعبه فیوز به راحتی متوجه می شوید که کدام قسمت از سیستم برق رسانی اتومبیل خراب است. به هنگام جایگزین کردن فیوز سالم دقت داشته باشید که آمپر آن با آمپر فیوز قبلی مطابقت داشته باشد. در غیر اینصورت، ممکن است باعث ایجاد اتصالی و خسارت های بیشتر شود.
سوالات متداول
1- دلایل سوختن فیوز خودرو چیست؟
خرابی دینام، استفاده از قطعات غیر استاندارد، اتصالی در سیستم برق رسانی خودرو، اضافه کردن تجهیزات غیر استاندارد به ماشین، اتصال مستقیم و غیراصولی ادوات برقی خارجی به خودرو، نصب فیوز بی کیفیت و ارزان از رایج ترین دلایل است.
2- نحوه تشخیص فیوز سوخته چگونه است؟
فیوز سوخته اغلب به رنگ سیاه است. در فیوزهای غیرشفاف و فلزی با استفاده از مولتی متر و چک کردن جریان برق عبوری از فیوز می توانید از سلامت آن مطمئن شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله را بخوانید.
نتیجه گیری
فیوزهای خودرو نقش مهمی در عملکرد بهینه سیستم برق رسانی ماشین دارند. فیوز در واقع محافظ قسمت های مختلف برقی ماشین است. آگاهی از دلایل سوختن فیوز می تواند جلوی خرابی های بیشتر سیستم برق رسانی خودرو را بگیرد و در هزینه های تعمیر ماشین صرفه جویی شود.
سلام دوست عزیز. من پژو دوهزار دارم و فنهای ماشینم را یکسره کردم و برای دور تند هم یک دکمه دستی گذاشتم که هروقت امپر بخواد بره بالا دور تند را روشن میکنم که خنک بشه. الان چند روز کالسکه ای که جعبه فیوز است دوفیوز فن را ذوب می کند. عوض می کنم و باز هم ذوب میشه مشکل چیست؟
سلام دوست عزیز. وقت بخیر. احتمال خیلی زیاد مشکل از مدار برق فن می باشد. به دلیل اینکه شما فن ها را یکسره کرده اید، جریان برق بیشتری از مدار می گذرد. اگر مدار برق فن مشکل داشته باشد، باعث سوختن فیوز ها می شود. برای حل این مشکل موارد زیر را چک کنید: مقاومت سیم های مدار برق فن، معیوب نبودن اتصالات مدار و سالم بودن خود فن ها. اگر باز هم نتوانستید مشکل را حل کنید، سوال تان را از کارشناسان ما بپرسید.
سلام و درود
وقتی چراغ جلو ها رو روشن میکنم فیوز بیش از حد داغ میشه و آب میکنه
رله بزارم بین فیوز و چراغ درست میشه ؟
سلام دوست عزیز. وقتتون بخیر. بله. هنگامی که چراغ خودروی شما روشن می شود، جریان برق زیادی از طریق فیوز عبور می کند. این جریان برق زیاد می تواند باعث داغ شدن فیوز و در نهایت سوختن آن شود. رله، جریان برق را به چراغ منتقل می کند، اما جریان برق را محدود می کند. این امر باعث می شود که جریان برق کمتر از حدی باشد که باعث داغ شدن فیوز شود. بنابراین، اگر چراغ جلو های ماشین شما فیوز را آب می کند، استفاده از رله می تواند به جلوگیری از این مشکل کمک کند. البته، ممکن است مشکل دیگری وجود داشته باشد که باعث سوختن فیوز شود. حتما چک کنید.
سلام وقت بخیر ماشین پژو اس ال ایکس دارم فیوز شیشه بالا بر وقتی سوئیچ باز میکنم میسوزه دلیلش چی میتونه باشع
سلام دوست عزیز وقت بخیر. امکان دارد مشکل در سیم کشی، شیشه بالابر و یا سوئیچ آن باشد که باعث ایجاد اتصال کوتاه یا جریان بیش از حد می شود و در نتیجه فیوز می سوزد.
سلام
ببخشید ماشین من پژو 405 هستش دو سه روزی یه بار فیوز های فن و میسوزونه همینجورکه تو حرکت هستم
بعدش یه حرارتی هم واسه دما گذاشتم که تا ماشین گرم شد فن ها شروع بکار کنن مشکل از کجاست.؟؟
سلام دوست عزیز وقت بخیر. این مشکل می تونه به دلایل خراب شدن سنسور دمای آب (مسئول اندازه گیری دمای آب رادیاتور)، خرابی رله فن (مسئول روشن و خاموش کردن فن ها) و خرابی سیم کشی فن باشد که موجب افزایش جریان برق به فن ها می شوند. برای اینکه بتوانید این مشکل را برطرف کنید این سه مورد را بررسی کنید، اگر متوجه مشکل نشدید به یک تعمیرکار مراجعه کنید.
سلام خودروی نیسان زامیاد وقتی سوئیچ رو باز میکنم فیوز اولی از سمت راست که فیوز انژکتور هست بلافاصله جرقه میزنه و میسوزه
سلام دوست عزیز. وقت بخیر. این مشکل میتونه به دلیل اتصال شل یا معیوب در سیمکشی انژکتور، خراب بودن فیوز، خراب بودن انژکتور و یا مشکل در سیستم سوخت رسانی باشد. اگر این موارد را بررسی کردید و مشکل از این بخش ها نبود حتما با یک تعمیرکار مشورت کنید.
سلام
۲۰۶مدل ۸۷ دارم چند روزی هست موقع استارت برقی قطع میشود لحظه ای،بعد استارت میخورد علت چه میتونه باشه
سلام دوست عزیز وقت بخیر
این مساله میتونه به دلیل مشکل در سیم کشی خودرو، ضعیف بودن باتری، ضعیف بودن دینام و خرابی سیستم روشنایی ماشین باشد.
سلام ماشین 405 جی ال اکس دارم. دو روزه موقعی که می خواهم چراغ جلو روشن کنم، با اولین چرخش دسته چراغ، اول چراغ جلو روشن میشه و با دومین چرخش چراغ، کیلومتر روشن میشه. مشکل از کجاست؟
سلام دوست عزیز وقت بخیر. این مشکل امکان دارد به دلیل معیوب شدن سوئیچ چراغ ها، خرابی در سیستم برق خودرو و یا بروز خطا در پنل کنترل خودرو باشد.