شغل plc چیست؛ وظایف، بازار کار، درآمد و فرصت های شغلی

شغل plc چیست؛ وظایف، بازار کار، درآمد و فرصت های شغلی

شغل plc، یکی از پردرآمدترین شغل های ایران است که به دلیل بازار کار پر رونق و درآمد بالا، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. در این مقاله، به معرفی شغل پی ال سی، وظایف، بازار کار، درآمد، شرایط لازم برای ورود به این شغل و مزایای آن خواهیم پرداخت. همراه با پایتخت فناوری باشید.

شغل plc چیست؟

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و افزایش پیچیدگی فرآیندهای صنعتی و تولیدی، نیاز به استفاده از تجهیزات و ابزارهای پیشرفته برای کنترل این فرآیندها بیشتر از گذشته احساس می شود. یکی از این تجهیزات، کنترل کننده های منطقی برنامه پذیر (PLC) هستند که نقش مهمی در کنترل فرآیندهای صنعتی و تولیدی ایفا می کنند.

پی ال سی ها کامپیوترهای کوچکی هستند که از طریق برنامه نویسی، می توانند سیگنال های ورودی را از این سیستم های صنعتی و تولیدی دریافت کرده و سیگنال های خروجی را برای کنترل این سیستم ها ارسال کنند. به زبان ساده، شغل PLC، شغلی فنی و تخصصی است که به برنامه نویسی، نصب و راه اندازی، نگهداری و تعمیر پی ال سی ها می پردازد.

شغل plc چیست؟

وظایف مهندس plc

مهندسان PLC وظایف متنوعی در صنایع گوناگون برعهده دارند. از جمله مهم ترین وظایف آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– طراحی و پیکربندی سیستم های کنترلی بر پایه PLC

– برنامه نویسی PLC برای انواع کاربرد ها از جمله کنترل فرایند، اتوماسیون صنعتی، بسته بندی و غیره

– نصب، راه اندازی و آزمایش سیستم ها

– عیب یابی و رفع اشکال از سیستم ها در زمان بهره برداری

– بهینه سازی و ارتقا عملکرد سیستم های موجود

– آموزش پرسنل در زمینه نحوه کار با تجهیزات

یک متخصص PLC در یک روز کاری معمول، وظایفی از قبیل بازدید و بررسی وضعیت تجهیزات، برطرف کردن مشکلات احتمالی، بهینه سازی عملکرد، اجرای برنامه های نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و هم چنین پشتیبانی و راهنمایی اپراتور ها را برعهده دارد. بنابراین، مسئولیت بسیار مهم حفظ تولید و بهره وری بهینه تجهیزات صنعتی بر عهده  PLC Manها می باشد.

مهارت ها و توانایی های مورد نیاز plc کار

برای موفقیت و درخشش در حوزه PLC، افراد نیازمند مجموعه ‌ای از مهارت ‌ها و توانایی‌ های تخصصی و عمومی هستند:

از نظر فنی و تخصصی باید دانش کافی در زمینه‌ های برق، الکترونیک، مدار های منطقی، اصول کنترل و ابزار دقیق داشته باشند. هم چنین، آشنایی با نرم ‌افزار های برنامه ‌نویسی، زبان‌ هایی مثل نردبانی، گراف و شبه پایتون و تسلط بر برنامه‌ نویسی آن‌ ها ضروری است.

علاوه بر این ‌ها، مهارت در زمینه طراحی، پیکربندی، راه‌ اندازی، عیب ‌یابی و بهینه ‌سازی سیستم‌ های کنترلی PLC مورد نیاز است. لازم است افراد با نحوه کار با نرم افزاز های Simatic Manager ، Tia Portal و Factory I/O و غیره آشنا باشند. در صورت علاقه مند بودن مقاله “معرفی نرم افزار های پی ال سی و کاربردشان” را بخوانید.

از نظر توانایی ‌های عمومی نیز قدرت تجزیه و تحلیل، خلاقیت و نوآوری، مهارت ارتباطی و کار گروهی و توانایی یادگیری مداوم از ویژگی‌ های مهم محسوب می ‌شوند. در کل فرد موفق در این حوزه باید هم از لحاظ دانش فنی قوی باشد و هم از نظر توانمندی‌ های نرم و مهارت ‌های فردی در سطح بالایی قرار داشته باشد.

همچنین بخوانید: اجزای تابلو برق ساختمان

آیا شغل پی ال سی برای من مناسب است؟

افرادی که قصد فعالیت حرفه ای در رشته پی ال سی دارند، باید ویژگی های شخصیتی خاصی داشته باشند. از جمله مهم ترین این ویژگی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • علاقه و اشتیاق ذاتی برای یادگیری مباحث پیچیده برق
  • دقت و تمرکز بالا در کار برای جلوگیری از اشتباه
  • منطقی، آرام و صبور بودن برای پیدا کردن و رفع مشکلات فنی
  • قدرت تحلیل بالا و توانایی مهندسی معکوس
  • انگیزه یادگیری مداوم و به روز بودن در آخرین اطلاعات فنی
  • مسئولیت پذیری و تعهد بالا نسبت به کار
  • مهارت های بالای ارتباطی و کار تیمی

افرادی که این ویژگی ها را داشته باشند می توانند به عنوان موفق ترین مهندسین PLC کار کرده و پیشرفت شغلی خوبی داشته باشند. البته مهم است که آموزش های لازم را نیز ببینند.

درامد plc در ایران و کشور های خارجی

شغل plc جزء پردرآمد ترین مشاغل فنی در ایران محسوب می شود. موارد متعددی بر میزان درآمد و دستمزد مهندسین پی ال سی تاثیر گذار بوده و به همین دلیل نمی توان یک عدد و رقم مشخص را برای درآمد آن ها تعیین کرد. اما با توجه به اطلاعات وزارت کار و امور اجتماعی، حقوق یک تکنسین PLC با تجربه بین 4 الی 8 برابر حقوق اداره کار در ماه است. البته PLC Man های حرفه ای و باسابقه که به عنوان مشاور فنی در کارخانجات مشغول به کار هستند، معمولا درآمد بیشتری دارند.از فاکتور های موثر بر میزان دستمزد تکنسین های پی ال سی می توان به محل فعالیت آن ها اشاره کرد. واضح است افرادی که در شهر های بزرگ و صنعتی ساکن هستند با وفور بیشتر موقعیت های شغلی روبرو هستند و می توانند در شرکت های درجه 1 دولتی و خصوصی و کارخانجات بزرگ استخدام شوند. به علاوه، توانایی کار تیمی و داشتن ارتباطات وسیع و گسترده می تواند بر میزان درآمد شما موثر باشد.

در کشور های پیشرفته صنعتی مانند آمریکا، آلمان و ژاپن، بازار کار PLC بسیار گسترده تر و درآمد های بالاتری نسبت به ایران وجود دارد و متخصصان PLC در این کشور ها از جایگاه شغلی و درآمد بسیار خوبی برخوردار هستند. جدول زیر درآمد مهندسان پی ال سی در کشور های خارجی را نشان می دهد:

کشور درآمد ماهانه
ایالت متحده آمریکا 60000 تا 150000 دلار
کانادا 50000 تا 120000 دلار
آلمان 45000 تا 110000 دلار
انگلستان 40000 تا 100000 دلار
فرانسه 35000 تا 90000 دلار
ژاپن 30000 تا 80000 دلار
چین 25000 تا 70000 دلار
هند 20000 تا 60000 دلار

آینده شغلی پی ال سی چگونه است؟

خبر خوش این است که آینده شغلی بسیار روشن و امیدوار کننده ‌ای در انتظار مهندسان PLC است. با پیشرفت روز افزون صنعت و گسترش اتوماسیون، تقاضا برای متخصصان PLC در آینده نزدیک به شدت افزایش خواهد یافت.

پیش بینی می ‌شود با توجه به روند رو به رشد اتوماسیون در صنایع، تا پنج سال آینده تعداد مهندسان و تکنسین‌های PLC مورد نیاز دو برابر شود. بنابراین، فارغ التحصیلان رشته ‌های مرتبط مانند مهندسی برق، مهندسی کنترل و ابزار دقیق می ‌توانند به راحتی شغل مناسبی در این حوزه پیدا کنند.

علاوه بر افزایش تقاضا، درآمد و مزایای شغلی مهندسان PLC نیز به تدریج بهبود خواهد یافت. با توجه به کمبود نیروی متخصص، حقوق و درآمد آن ها افزایش قابل توجهی خواهد داشت. بنابراین، انتخاب حرفه PLC برای جوانان به عنوان یک شغل پر طرفدار و پر درآمد در آینده بسیار مناسب است.

آینده شغلی پی ال سی چگونه است؟

بازار کار plc و روند استخدام پی ال سی کار

بازار کار plc در حال حاضر بسیار مطلوب است. با گسترش روز افزون اتوماسیون در صنایع، نیاز به متخصصان PLC به شدت افزایش یافته است. در اکثر کارخانجات و صنایع بزرگ، تعداد زیادی PLC برای کنترل فرایند های مختلف به کار گرفته می ‌شود که نیازمند نگهداری و بهره ‌برداری توسط متخصصان است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که میزان تقاضا برای نیرو های ماهر در این زمینه روز به ‌روز در حال افزایش است.

اکثر شرکت ‌های خصوصی و کارخانجات بزرگ به دنبال استخدام نیرو های حرفه ‌ای PLC هستند و تکنسین‌ های باتجربه و ماهر می ‌توانند به راحتی شغل مناسبی پیدا کنند. حتی در برخی موارد کارفرمایان حاضرند مزایای ویژه ‌ای برای جذب این نیرو های کارآمد و متخصص قائل شوند.

همچنین بخوانید: تفاوت plc و hmi

هم چنبن، پیش ‌بینی می ‌شود در سال‌ های آتی با ادامه روند فعلی، تعداد بسیار زیادی شغل جدید در زمینه طراحی، نصب و نگهداری سیستم‌ های کنترلی PLC ایجاد شود که فرصت ‌های شغلی فوق ‌العاده‌ ای را برای علاقه ‌مندان به این حوزه فراهم می ‌کند.

چگونگی ورود به بازار کار پی ال سی و فرصت های شغلی آن

با یادگیری مهارت کار با PLC می ‌توان در مشاغل متنوعی شروع به کار کرد. به عنوان مثال افراد می توانند به عنوان تکنسین نصب و بهره ‌برداری PLC در کارخانجات و صنایع مختلف شروع به کار کنند. به علاوه، به دلیل توانایی کار با نرم افزار های تخصصی، می توانند به عنوان مسئول برنامه ‌نویسی و کنترل فرایند ها در سیستم ‌های صنعتی فعالیت کنند. به علاوه، بسیاری از مهندسین با سابقه PLC، مسئولیت مشاوره و اجرای طرح ‌های اتوماسیون صنعتی را به عهده گرفته و با کارخانجات صنعتی همکاری می کنند. بسیاری از تکنسین های پی ال سی، به عنوان طراح و پیاد ه‌ ساز سامانه‌ های هوشمند سازی ساختمان مشغول به کار هستند و حتی در واحد های تولیدی و خطوط اتوماسیون، مدیر فنی هستند.

هم چنین، می ‌توان با دانش PLC مجموعه ‌ای از مشاغل نوپا را راه ‌اندازی کرد. به عنوان مثال می توان به تاسیس مركز آموزش تخصصی PLC اشاره کرد. به علاوه ،جمعی از تکنسین های با تجربه می توانند اقدام به تاسیس شركت مهندسین مشاور اتوماسیون صنعتی نموده یا حتی كارگاه تعمیرات و سرویس PLC و تجهیزات صنعتی را راه اندازی کنند. به طور کلی، دانش PLC موقعیت های شغلی مختلفی را برای فرد ایجاد می کند تا بتواند از میان آن ها شغل مورد علاقه‌ اش را انتخاب یا راه‌ اندازی کند.

افرادی که علاقه ‌مند به این حوزه هستند، می ‌توانند با طی مراحل زیر وارد بازار کار پی ال سی شده و شغل مورد نظر خود را راه ‌اندازی کنند:

  • ابتدا لازم است دوره‌ های آموزشی PLC را ببینند تا مهارت و تسلط کافی را در این زمینه به دست آورند.
  • سپس، می ‌توانند با حضور در دوره های کارآموزی و شرکت در کار ورزی ‌ها، تجربه عملی لازم را نیز کسب کنند.
  • پس از آن نوبت به جستجو برای شروع به کار است. در این مرحله آگهی ‌های استخدامی شرکت‌ ها را بررسی کرده و یا با مراجعه به صنایع و معرفی توانمندی‌ های خود، زمینه همکاری را فراهم کنند.
  • هم چنین، افراد می‌ توانند با برآورد هزینه ‌ها، اقدام به راه‌ اندازی مشاغلی مثل مرکز آموزش PLC، شرکت خدمات اتوماسیون صنعتی یا تعمیرگاه تخصصی PLC کنند.
  • در مجموع با برنامه ‌ریزی و اقدام مناسب، علاقه‌ مندان می‌توانند جایگاه شغلی خوبی در زمینه PLC به دست آورند.

مدارک و مجوز های مورد نیاز برای plc کار

برای شروع به کار و فعالیت حرفه ‌ای در زمینه PLC، نیاز به مجوز خاصی نیست، اما اخذ مدارک زیر برای اعتبار بخشییدن به سطح توانایی ها و مهارت های شما ضروری است:

  • گواهینامه شرکت در دوره‌ های آموزشی PLC: داشتن گواهینامه معتبر از مراکز آموزشی برای دوره‌ های PLC در سطوح پایه و پیشرفته الزامی است.
  • مدرک فنی و حرفه ای: این مدرک که از سمت سازمان فنی و حرفه ‌ای کشور صادر می شود، بیانگر تایید توانمندی ‌های فرد در زمینه PLC است. مدرک فنی و حرفه ای پی ال سی بین المللی بوده و قابلیت ترجمه به زبان های روز دنیا را دارد. بنابراین، به افرادی که علاقه مند به مهاجرت هستند، توصیه می شود حتما نسبت به اخذ این مدرک اقدام بفرمایند. این مدرک معتبر پس از شرکت در ازمون های کتبی و عملی و کسب نمره حد نصاب قبولی به افراد اعطا خواهد شد.
  • مدرک مهندسی یا کاردانی مرتبط: داشتن مدرک تحصیلی رشته برق برای فعالیت‌ های حرفه‌ ای، اعتبار بیشتری خواهد داشت.

سرمایه لازم برای شروع شغل plc

مهمترین هزینه برای شروع شغل PLC، هزینه های آموزش است که در ایران بسته به نوع دوره و موسسه برگزار کننده، بین 5 تا 10 میلیون تومان است. بعد از یادگیری، بسته به نوع شغل و حوزه فعالیت شما هزینه های دیگری را خواهید داشت. به طور کلی می ‌توان گفت:

  • شروع به کار به صورت فردی به عنوان تکنسین نصب و برنامه‌ نویس PLC نیاز به سرمایه خاصی ندارد چرا که همه آنچه که نیاز دارید در محل کار برای شما فراهم شده است.
  • برای راه ‌اندازی یک مرکز آموزش PLC، حدود 500 تا 700 میلیون تومان سرمایه اولیه لازم است.
  • برای تاسیس شرکت خدمات نصب و نگهداری PLC در صنایع، حداقل 700 تا 900 میلیون تومان سرمایه نیاز است.
  • راه اندازی کارگاه تعمیرات PLC می ‌تواند با سرمایه اولیه 200 تا 400 میلیون تومان آغاز شود.

بنابراین، بسته به نوع و حجم کار مورد نظر، میزان سرمایه ‌گذاری متغیر خواهد بود. پیشنهاد این است که برای شروع به عنوان یک تکنسین استخدام شوید تا با چالش های این شغل و هرآنچه که برای راه اندازی کسب و کار شهصی نیاز دارید آشنا شوید و سپس اقدام کنید.

مزایا و معایب شغل پی ال سی

شغل PLC مانند همه مشاغل دیگر دارای مزایا و معایبی است که در این قسمت به برخی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد.

از جمله مزایای این شغل می توان به درآمد بالا، امنیت شغلی بسیار خوب، کار در محیط های صنعتی جذاب، ارتقای مداوم مهارت های فنی و حل مسائل چالش بر انگیز اشاره کرد. هم چنین مهندسین پی ال سی، جزو معدود افرادی هستند که حتی در زمان رکود اقتصادی نیز کمتر در معرض بیکاری قرار دارند.

از سوی دیگر، این شغل معایبی مانند کار در شیفت های طولانی، محیط کار نامناسب در برخی مواقع، استرس زیاد در زمان خرابی دستگاه ها و لزوم یادگیری مداوم به دلیل پیشرفت سریع فناوری نیز دارد. علاوه بر این، تکنسین های PLC باید تحمل سختی هایی مانند کار در ارتفاع، دما های بالا یا فضا های محدود را نیز داشته باشد.

مزایا و معایب شغل پی ال سی

نظر کاربران درباره کار پی ال سی

بر اساس نظرسنجی از فعالین حوزه کنترل و ابزار دقیق PLC، علی ‌رغم سختی‌ ها و چالش‌ های موجود، اکثریت قریب به اتفاق آن ‌ها از شغل خود راضی هستند. طبق آمار های جمع‌ آوری شده از بیش از ۵۰۰ نفر از مهندسین، تکنسین ها و برنامه ‌نویسان PLC در سراسر کشور، حدود ۸۵ درصد آن ‌ها، علی‌ رغم سختی کار های صنعتی و گاهی درآمد ناکافی، از انتخاب حرفه و تخصص خود پشیمان نبوده و رضایت خوبی دارند.

این افراد معتقدند که کار با سیستم‌ های کنترل صنعتی همراه با چالش ‌های فنی جذابی است که موجب رشد حرفه ‌ای آنان می ‌شود. به علاوه با وجود سختی های این شغل، اکثر Plc Man ها از جایگاه خوبی در بازار کار برخوردار هستند.

چگونه می توان یک تکنسین PLC حرفه ای شویم؟

برای تبدیل شدن به یک مهندس حرفه ای PLC، چند مرحله ضروری وجود دارد:

اول از همه، شما نیاز دارید تا دانش پایه در زمینه برق و الکترونیک را کسب کنید. این شامل آشنایی با مدار های الکتریکی، الکترونیک و کنترل خواهد بود. سپس، شما نیاز دارید تا با PLC ها و نرم افزار های مرتبط با آن ها آشنا شوید. این شامل یادگیری زبان های برنامه نویسی PLC مانند Ladder، ترتیبی، گراف و هم چنین کار با نرم افزار هایی مانند WPSoft، Home I/O  و TIA Portal خواهد بود.

با توجه به این که این مباحث بسیار تخصصی بوده و نمی توان آن ها را به طور خودآموز یاد گرفت یا با شاگردی کردن در کنار افراد متخصص، مهارت های عملی به روز را کسب کرد، توصیه می شود تا علاقه مندان به فعالیت حرفه یا در زمینه پی ال سی، نسبت به ثبت نام در دوره های آموزش PLC اقدام کنند. هم چنین، کسب تجربه عملی در پیاده سازی و نگهداری از سیستم های PLC بسیار مهم است. انجام کارآموزی یا پروژه در صنایعی که از PLC استفاده می کنند بسیار مفید خواهد بود.

لازم به ذکر است با توجه به بالا رفتن تعداد مراکز آموزشی پی ال سی و رقابت شدید در این حوزه، افراد قبل از ثبت نام در آموزشگاه ها، تحقیق کرده تا بتوانند بهترین مرکز آموزش PLC را پیدا کنند. در نهایت، تکنسن های پی ال سی باید به طور مداوم دانش و مهارت خود را به روز نگه داشته و از آخرین فناوری ها و روش های کاربرد PLC مطلع باشند.

آموزشگاه پایتخت فناوری با سابقه فعالیت 5 ساله زیر نظر سازمان فنی و حرفه ای، آموزش plc را به صورت تخصصی برگزار می کند و کارآموزان زیادی را وارد بازار کار کرده است. سرفصل های آموزشی این دوره توسط بهترین اساتید و تکنسین های باتجربه PLC تدریس شده و افراد مطالب را از مقدماتی تا پیشرفته به طور کاملا عملی در کارگاه های مجهز به انواع ابزار و تجهیزات مورد نیاز یاد می گیرند.

در صورتی که علاقه مند به این حوزه هستید به شما پیشنهاد می کنیم که در آموزش برق صنعتی در پایتخت فناوری شرکت کنید که هم به شما پی ال سی ها و هم تابلو برق های صنعتی به صورت کامل یاد داده می شود. شما می توانید در آموزش تابلو برق نیز به صورت مجزا شرکت کنید.

5/5 - (2 امتیاز)


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • محمد مهدی وفایی گفت :

    به نام خدا

    با سلام

    اینجانب دانشجو ارشد مکانیک دانشگاه علم و صنعت هستم، موضوع پایان نامه بنده طراحی دستگاه ایربلوینگ هست، خواستم بپرسم از حضرت عالی، که مکانیزم تنظیم گرم پلاستیک به داخل قالب توسط پی ال سی چطور صورت میگیرد؟

    با تشکر

    • فرهاد گفت :

      به سختی

02191009543
02191009543