لوازم و ابزارهای مورد نیاز در صافکاری PDR
یکی از اتفاقات اجتناب نا پذیر در هنگام وقوع تصادف خودرو ها، آسیب به رنگ خودرو می باشد. روش های صافکاری با رنگ و بی رنگ برای جبران آسیب وارد شده مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از روش های مدرن صافکاری بی رنگ، صافکاری PDR بوده که به دلیل هزینه کم و سرعت بالا مورد استقبال افراد قرار گرفته است. اولین چیزی که قب از وزد به این حوزه سوال می شود این است که برای شروع کار نیاز به چه ابزارهایی داریم. به طور کلی، تجهیزات و دستگاه های مورد استفاده در صافکاری PDR شامل موارد زیر می باشد که در این مقاله آموزشگاه پایتخت فناوری تک تک آن ها را به شما معرفی می کند و کاربرد هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهد.
- میله PDR
- دستگاه صافکاری
- تگرگ کش
- نیش گیر
- نگهدارنده
- چسب تفنگی
- خشک کن رنگ موضعی
- محافظ پنجره
- سوراخ صاف کن
- کیسه هوا صافکاری PDR
- پنل نور صافکاری PDR
- قاپک صافکاری
عناوین این نوشته:
1- میله PDR
میله PDR از اصلی ترین تجهیزات مورد استفاده در صافکاری بدون رنگ PDR بوده که به منظور جدا کردن کاپوت، سقف و قسمت هی آسیب دیده خودرو مورد استفاده قرار می گیرد. میله های PDR به علت کاربری بالا جایگزین قالب تنه شده و معمولا در پکیج های چند تایی به فروش می رسد. پکیج ها معمولا از 22 پارچه شروع شده و به 60 پارچه هم می رسد. میله های PDR به دلیل دسترسی به تمام نقاط بدنه خودرو و رفع فرو رفتگی ها و قری های ایجاد شده ناشی از ضربه به یکی از پر کاربرد ترین ابزار های این حرفه تبدیل شده است.استفاده از این میله ها بسیار آسان بوده به طوری که با تمرین می توان به راحتی قلق استفاده از آن ها را یاد گرفت. این میله ها از فولاد سخت ساخته شده و باعث استحکام آن ها و طول عمر بیشتر می شود. قیمت میله PDR بسته به شرکت سازنده و جنس آن متفاوت است.
انواع میله های PDR
با توجه به تفاوت در فرو رفتگی های ایجاد شده در بدنه خودرو، میله های PDR در انواع مختلف به کار گرفته می شوند. انواع میله PDR عبارتند از:
- میله چرخشی: میله چرخشی PDR در مکان هایی که فضای کافی برای چرخش میله وجود دارد استفاده می شود.
- میله اهرمی: با اهرم کردن میله های اهرمی، می توان فرو رفتگی های ایجاد شده در کاپوت و سقف را برطرف نمود.
- میله دم ماهی: در برخی تصادفات، فرو رفتگی به طوری است که استفاده از دستگاه های صافکاری به دلیل کمبود فضا ممکن نمی باشد. در این حالت لازم است از میله دم ماهی برای بیرون کشیدن قری ها استفاده نمود.
نحوه کار کردن با میله های PDR
میله های PDR از اجزای مختلف سر میله، دسته میله و تکیه گاه تشکیل شده اند که برای از بین بردن فرو رفتگی ها تمام اجزا درگیر هستند. نیروی دست فرد تعمیر کار به دسته میله اعمال شده و قسمت تکیه گاه به فرو رفتگی بدنه خودرو متصل شده و نیروی وارد شده از طریق سر میله به محل مورد نظر وارد شده و قسمت فرو رفته پر می شود. برطرف کردن فرو رفتگی ها از طریق حرارت دادن سطح و اعمال نیرو در جهت عکس موجب افزایش کیفیت صافکاری PDR می شود.
2- دستگاه صافکاری
به جرات می توان گفت، دستگاه صافکاری مهم ترین و اصلی ترین ابزار مورد نیاز برای انجام صافکاری PDR بوده که به دستگاه Hot Box نیز معروف است. این دستگاه با ایجاد امواج گردابی و مغناطیسی اقدام به صاف نمودن سطح فرو رفته خودرو از طریق وصل نمودن کانکتور های دستگاه می نماید. دستگاه صافکاری موجب تسریع روند صافکاری PDR شده به طوری که امکان صافکاری چندین خودرو را در روز برای صافکاران فراهم نموده است. از دستگاه صافکاری برای در آوردن شیشه خودرو به منظور جلوگیری از آسیب دیدن آن هنگام چکش خوردن بدنه و باز کردن پیچ و مهره های قدیمی استفاده می شود. این دستگاه در نمونه های مختلفی با ویژگی های متعدد طراحی و تولید شده و مورد استفاده افراد قرار می گیرد.
3- تگرگ کش
یکی از ابزار تخصصی در انجام صافکاری PDR، تگرگ کش بوده که به کمک چسب های مخصوص نقش موثری در بلند کردن فرو رفتگی های سطح خودرو داشته و به منظور کاهش مراحل چکش کاری می توان نواحی آسیب دیده را به کمک تگرگ کش به سطح عادی برگرداند. نحوه کار با تگرگ کش بسیار آسان بوده به طوری که در ابتدا لازم است سری تگرگ کش را به وسیله چسب مخصوص PDR به محل قری بدنه محکم کرده و دسته انبر تگرگ کش را حرکت داده و در انتها در جهت مخالف فرو رفتگی کششی وارد نمایید. لازم است در این مرحله دقت لازم را به خرج داده و مانع از آسیب به رنگ اصلی بدنه شوید.
4- نیش گیر
یکی از ابزار تخصصی صافکاری PDR برای صاف نمودن ضربات وارد شده به بدنه اتومبیل، نیش گیر بوده که شامل چکش نیش گیر (PDR Hammer) و سنبه نیش گیر (Knock down Pen)می باشد. سنبه نیش گیر در واقع همان قلم نیش گیری بوده که به کمک چکش نیش گیر اقدام به خواباندن نیش های سطح کار و صاف و صیقلی نمودن فرو رفتگی ها می کند. قلم های نیش گیری انواع مختلفی داشته که در ابعاد و جنس بدنه با هم تفاوت دارند. استفاده از نیش گیر در صافکاری های سطوح وسیع کارآمد نمی باشد.
5- نگهدارنده
یکی از نکات مهم در انجام صافکاری PDR ثابت نگه داشتن بدنه خودرو و قسمت های آسیب دیده مانند درب خودرو، کاپوت و غیره می باشد. عدم حرکت قسمت آسیب دیده بدنه خودرو حین انجام صافکاری PDR به انجام هر چه بهتر صافکاری کمک کرده و موجب کیفیت بالای صافکاری می شود. نگهدارنده یکی از ابزار صافکاری PDR بوده که در جهت تحقق این هدف مورد استفاده قرار گرفته و از قلاب نگهدارنده (Rope Ratchet) و پایه نگهدارنده (Hoop Prop) تشکیل شده است.
6- چسب تفنگی
استفاده از چسب تفنگی به منظور ذوب کردن و استفاده از چسب در هنگام صافکاری PDR در هوای سرد به منظور انجام موثر صافکاری توصیه می شود. چسب تفنگی در مدل های متنوعی در بازار وجود داشته که یکی از نمونه های مرسوم چسب حرارتی تفنگی، نمونه 120 – 80 وات آن بوده که به صورت کلید دار مورد استفاده قرار می گیرد.
7- خشک کن رنگ موضعی
یکی از دغدغه های صافکاران خودرو به روش PDR خشک شدن سریع بدنه خودرو می باشد. خشک کن رنگ موضعی که از ابزار های نوین صافکاری PDR محسوب می شود برای خشک کردن بدنه خودرو به کار رفته و باعث تسریع فرآیند صافکاری می شود. استفاده از لامپ های مادون قرمز در ساخت این دستگاه باعث شده زمان زیادی برای خشک شدن بدنه صرف نشود. از مزیت های خشک کن رنگ موضعی می توان به استفاده از آن در تمام قسمت های بدنه خودرو اشاره کرد.
8- محافظ پنجره
به منظور جلوگیری از آسیب دیدن شیشه های خودرو، باید محافظ پنجره را بین پانل و شیشه قرار داده و برای ایجاد فضای کار کردن با ابزار PDR شیشه را پایین کشیده و فرورفتگی های پانل جانبی را تعمیر کنید.
9- سوراخ صاف کن PDR
همان طور که از نام سوراخ صاف کن PDR مشخص است برای صاف کردن سوراخ هایی که لبه آن ها به داخل برگشته باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
10- کیسه هوا صافکاری PDR
یکی از ابزاری که در صافکاری خودرو به ویژه در صافکاریPDR نقش مهمی دارد، کیسه هوا می باشد. کیسه هوا صافکاری خودرو قابل شستشو و استفاده مجدد بوده و به طور کلی در مواردی که امکان دسترسی آسان برای انجام عملیات صافکاری PDR وجود ندارد مورد استفاده قرار می گیرد. ممکن است پس از وقوع تصادفات شدید، بخش هایی از بدنه خودرو به طور کامل به یکدیگر چسبیده و استفاده از میله های صافکاری PDR ممکن نیست. قرار دادن کیسه هوا بین دو سطح و فشردن پمپ باعث ایجاد فاصله بین دو سطح شده و انجام صافکاری PDR را تسهیل می بخشد. یکی از کاربرد های دیگر کیسه هوا صافکاری PDR مربوط به ایجاد فاصله بین شیشه درب خودرو و بدنه خودرو به منظور جلوگیری از وارد شدن ضربه به شیشه درب خودرو هنگام استفاده از ابزار صافکاری می باشد.
11- پنل نور صافکاری PDR
به منظور تشخیص موج های سطح بدنه خودرو آسیب دیده و ارائه صافکاری تمیز و با کیفیت از پنل نور صافکاری PDR استفاده می شود. با تغییر شدت نور به وسیله دیمر به کار رفته در پنل نور می توان به راحتی در شرایط نوری متفاوت کار کرد. پنل نور صافکاری PDR در انواع متعددی طراحی و روانه بازار شده اند. برخورداری از پایه بلند و قابل تنظیم موجب کارکرد آسان پنل نوری شده و برخورداری از سه رشته نور که شامل دو رشته نور مهتابی و یک رشته نور آفتابی می باشد، باعث شده به یکی از تجهیزات محبوب صافکاری PDR تبدیل شود.
12- قاپک صافکاری
یکی از تجهیزات مورد استفاده برای بیرون کشیدن فرو رفتگی های نرم، قاپک صافکاری بوده که به واسطه مکش قوی آن می توان قری های نرم ناشی از سنگ و شیشه را تعمیر نمود.
نتیجه گیری
با توجه یه اینکه خودرو یکی از ضرورترین وسایل نقلیه در زندگی تمامی افراد است، شغل های مربوط به وسای نقلیه مانند صافکاری pdr نیز روز به روز پر رنگ تر می شوند. در این مقاله ما تمامی ابزارها و تجهیزات مورد نیاز در صافکاری پی دی ار را برای شما عزیزان توضیح دادیم و کاربرد هر کدام را به صورت کاملا شفاف بیان کردیم. برای خرید هر کدام از این ابزارها به مرکز فروش شان بروید و حتما از کیفیت قطعات مطمئن شوید.