22 ابزار تعمیرات موبایل ضروری برای تعمیرکاران

22 ابزار تعمیرات موبایل ضروری برای تعمیرکاران

گوشی های هوشمند یک ضرورت برای زندگی مدرن هستند. می توان از آنها برای ارتباط و اطلاعات استفاده کرد، اما هر از گاهی نیاز به تعمیر دارند. اگر می خواهید یاد بگیرید که چگونه گوشی هوشمند خود را به تنهایی تعمیر کنید، گذراندن دوره های کوتاه مدت در آموزشگاه های معتبر تعمیرات موبایل می تواند اطلاعات مورد نیاز شما را ارائه دهد. تعمیر موبایل مانند همه مشاغل فنی نیاز به ابزار تخصصی داشته که در این مقاله ضمن ارائه لیست ابزار های مورد نیاز تعمیرات موبایل در بخش های مجزا، کاربرد هر یک را توضیح می دهیم.

  • ابزار های باز کردن تلفن همراه
  • ابزار تمیز کردن و سرویس در تعمیرات موبایل
  • ابزارهای تست و بررسی در تعمیر تلفن همراه
  • ابزار لحیم کاری و لحیم کاری در تعمیر موبایل
  • ابزار ایمنی تعمیرات موبایل

آموزش تعمیرات موبایل

ابزارهای باز کردن تلفن همراه

اول از همه، هنگامی که ما در مورد ابزار تعمیر موبایل صحبت می کنیم، باید ابزار باز کردن تلفن همراه را درک کنیم. برای باز کردن تلفن همراه و عیب یابی آن از ابزار زیر استفاده می کنیم.

  • پیچ گوشتی
  • دستگاه جداکننده صفحه لمسی
  • پنس
  • قاب باز کن
  • سیم چین

پیچ گوشتی

برای برداشتن و سفت کردن پیچ ها هنگام مونتاژ و جداسازی قطعات تلفن هوشمند استفاده می شود. پیچ گوشتی ها در سایزهای مختلف با کاربرد مخصوص به خود برای اکثر کارهای تعمیر تلفن همراه مناسب هستند. شما می توانید تمام پیچ گوشتی های لازم را در یک کیت ابزار باز کردن تلفن همراه خریداری کرده و از آن استفاده کنید.

پیچ گوشتی موبایل

دستگاه جداکننده صفحه لمسی

به منظور تعمیر صفحه نمایش تلفن های همراه و عیب یابی قطعات داخلی آن باید از دستگاه جدا کننده صفحه لمسی استفاده کرد. از این دستگاه برای برداشتن صفحه لمسی تلفن های همراه در مدل های مختلف سامسونگ، اپل و هم چنین تبلت و آیپد استفاده می شود.

دستگاه جداکننده صفحه لمسی

پنس

پنس یکی از ابزار های اصلی در باز کردن تلفن همراه می باشد. به دلیل ظریف بودن قطعات و آی سی های به کار رفته در برد الکترونیکی از پنس ها با سایز های مختلف برای جدا سازی قطعات، نگهداری سیم لحیم حین انجام لحیم کاری استفاده می شود. استفاده از پنس های ضد مغناطیسی ESD موجب عدم انتقال الکتریسیته ساکن به بدن فرد تعمیر کار شده و عامل موثری در حفظ جان فرد بوده و از بروز خطرات برق گرفتگی جلوگیری می کند.

پنس

قاب باز کن

به منظور باز کردن بدنه یا محفظه موبایل از قاب باز کن استفاده می شود. قاب باز کن های تلفن همراه در دو نوع پلاستیکی و فلزی تولید شده و استفاده از نوع فلزی آن به دلیل احتمال خطرات جبران نا پذیر در بین تعمیر کاران موبایل مرسوم نبوده و استفاده از نوع پلاستیکی آن با ضخامت مناسب به منظور آسیب ندیدن قطعات داخلی گوشی موبایل توصیه می شود.

توجه کنید که بسیاری از تعمیر کاران برای باز کردن تلفن همراه از ابزار مخصوص استفاده نکرده و موجب آسیب دیدن موبایل می شود. قاب باز کن با نام اسپاتول یا اسپاجر نیز در حوزه تعمیرات موبایل شناخته می شود.

قاب باز کن

سیم چین

سیم چین یکی دیگر از ابزار های باز کردن تلفن همراه بوده که برای قطع کردن اتصالات به کار برده می شود. سیم چین ها در انواع مختلفی طراحی و تولید می شوند. شما می توانید یک ست کامل سیم چین در سایز های مختلف را خریداری نموده و استفاده نمایید.

سیم چین

ابزار تمیز کردن و سرویس در تعمیرات موبایل

برای تمیز کردن برد الکترونیکی و قطعات ظریف روی برد از هر گونه گرد و غبار باید از وسایل مخصوص استفاده نموده تا مانع از آسیب دیدن آن ها شود. در ادامه ابزار تمیز کردن و سرویس در تعمیرات موبایل را اشاره می کنیم.

  • پاک کننده PCB
  • برس پاک کننده ضد الکتریسیته ساکن
  • پاک کننده اولتراسونیک

پاک کننده PCB

پاک کننده برد الکترونیکی و اجزای حساس آن از مهم ترین ابزار به کار رفته در سرویس تلفن های همراه محسوب می شود. پاک کننده های PCB در نمونه های مختلفی تولید و روانه بازار شده اند که استفاده از مایع الکل ایزوپروپیل به دلیل بالا بودن کیفیت در بین تعمیر کاران موبایل بسیار پر طرفدار می باشد.

پاک کننده PCB

برس پاک کننده ضد الکتریسیته ساکن

در هنگام تعویض صفحه نمایش، باتری، دوربین و حتی جک شارژ باید محفظه را به خوبی تمیز کرده به طوری که از هر گونه گرد و غبار عاری باشد. به دلیل حساسیت و ظرافت بالای قطعات باید از لوازم مخصوص استفاده نمود. برس های پاک کننده برای سرویس کردن و تمیزی قطعات در حین تعمیر موبایل به کمک تعمیر کاران آمده و در نمونه های نرم و سخت مورد استفاده قرار می گیرند.

برس پاک کننده ضد الکتریسیته ساکن

به دلیل وجود الکتریسیته ساکن در قطعات و امکان انتقال آن به بدن فرد تعمیر کار و بروز اتفاقات جبران نا پذیر باید از برس های پاک کننده ضد الکتریسیته ساکن استفاده شود.

پاک کننده اولتراسونیک

یکی از عواملی که باعث اختلال در عملکرد برد های الکترونیکی و قطعات روی آن می شود وجود گرد و غبار و آلودگی می باشد. هم چنین نفوذ مایعات به برد اصلی باعث از کار افتادن گوشی موبایل می شود. از پاک کننده های اولتراسونیک برای تمیز کردن آلودگی ها و هم چنین شستشوی برد های تازه مونتاژ شده استفاده می شود. پس از جدا کردن تمام قطعات روی برد اصلی، مادر برد را در داخل دستگاه اولتراسونیک قرار داده و با استفاده از مواد مناسب تمیز کنید. پس از انجام کار، تمام آب روی مادر برد تخلیه شده و مادر برد کاملا جدید می شود.

پاک کننده اولتراسونیک

دستگاه اولتراسونیک با نام بردشور نیز شناخته شده و از طریق امواج فراصوت اقدام به شستشوی برد های الکترونیکی می کند. امواج فراصوت دستگاه موجب ارتعاش مایع و گرم شدن آن می شود و در نتیجه آلودگی های روی برد و آی سی ها تمیز می شود.

ابزارهای تست و بررسی در تعمیر تلفن همراه

همان طور که می دانید پس از باز کردن و تمیز کردن تلفن همراه باید قطعات معیوب روی برد الکترونیکی تلفن همراه را پیدا کنیم. در این قسمت، بهترین ابزارهای تست و بررسی در تعمیر تلفن همراه را معرفی می کنیم.

  • لوپ
  • مولتی متر
  • منبع تغذیه DC
  • تست کننده باتری
  • جعبه JIG
  • تست کننده صفحه نمایش
  • هیتر
  • دستگاه IRDA

لوپ

شکل ظاهری لوپ بسیار به میکروسکوپ شباهت دارد. شاید ساختاری شببه به هم نیز داشته باشند اما برای کاربردهایی کاملا متفاوت از هر دو دستگاه استفاده می شود.

طبق نظر تعمیرکاران با تجربه، لوپ یکی از لوازم مهم برای تعمیر تلفن همراه است. موبایل ها از تعداد زیادی قطعات کوچک و ریز تشکیل شده اند. وقتی موبایل را باز می کنید، مثلا برای بررسی برد آن و تشخیص سلامت آی سی ها، نیاز به زوم بالایی دارید که این موضوع فقط با لوپ امکان پذیر است.

لوپ ها در دو نوع آنالوگ و دیجیتال موجود هستند. گفته می شود لوپ دیجیتال دارای مقداری تأخیر زمانی ست که همین موضوع باعث می شود نسبت به نوع آنالوگ کمتر انتخاب شود. محبوبترین آنها مدلهای AK10 و AK12 هستند که جزو خانواده لوپ های آنالوگ میباشند.

لوپ

مولتی متر

از مولتی متر های دیجیتال برای اندازه گیری میزان ولتاژ، جریان و مقاومت قطعات الکترونیکی و شناسایی قطعات معیوب استفاده می شود. مولتی متر ها در انواع دیجیتال و آنالوگ در بازار وجود داشته و استفاده از نوع دیجیتال آن همراه با حفاظ ایمنی بین تعمیرکاران موبایل مرسوم است.

مولتی متر

منبع تغذیه DC

منبع تغذیه DC یا همان جریان مستقیم یکی از ابزار مهم در تست قطعات معیوب و تعمیر موبایل می باشد. از منبع تغذیه برای روشن کردن موبایل در صورت نداشتن شارژ و باتری و شارژ مستقیم باتری استفاده می شود. هم چنین منبع تغذیه جریان مستقیم ابزاری کاربردی جهت تست و بررسی مسیر جریان در برد الکترونیکی و جریان کشی قطعات می باشد.

منبع تغذیه DC

تست کننده باتری

یکی از قطعاتی که در اثر استفاده طولانی مدت از گوشی، معیوب شده و عملکرد عادی خود را از دست می دهد، باتری موبایل می باشد. تعمیرکاران برای اطمینان از وجود مشکل در باتری و اطلاع از وضعیت آن از دستگاه تست کننده باتری استفاده می کنند.

تست کننده باتری

جعبه JIG

تعمیرکاران موبایل در اولین قدم از تعمیر موبایل، باتری را از دستگاه جدا نموده و به بررسی و عیب یابی قطعات می پردازند. جعبه JIG به تعمیرکاران موبایل در حوزه درک قطعه معیوب و علت مختل شدن آن کمک کرده و از ابزار کاربردی در تست موبایل می باشد.

تست کننده صفحه نمایش

صفحه نمایش گوشی ها در اثر ضربه و استفاده نا مناسب ممکن است از کار بیفتد و روشن نشود. از طریق وصل کردن دستگاه تست کننده صفحه نمایش به نمایشگر موبایل به بررسی و عیب یابی نمایشگر می پردازیم.

تست کننده صفحه نمایش

هیتر

هیتر یکی از ابزار کاربردی در تعمیرات موبایل می باشد که از یک منبع تغذیه، نازل، هویه و هم چینیی صفحه نمایش تشکیل شده است. وظیفه هیتر انتقال حرارت به قطعه مورد نظر از طریق نازل و جدا کردن آن می باشد. هیتر ها در انواع مختلفی در بازار وجود داشته و دمایی بین 100 تا 480 درجه سانتی گراد را اعمال می کنند. هم چنین این دستگاه از یک پایه برای قرار دادن هویه گرم به منظور عدم آسیب دیدن اجزا تشکیل شده است.

هیتر

دستگاه IRDA

یکی دیگر از ابزار های مورد استفاده در تست و بررسی قطعات موبایل، دستگاه IRDA یا همان دستگاه مادون قرمز می باشد که عملکردی مشابه هیتر داشته و با استفاده از اشعه مادون قرمز محل مورد نظر را گرم می کند. به دلیل داشتن حرارت بالای دستگاه، از قرار دادن آن در مجاورت برد الکترونیکی به دلیل آسیب دیدن احتمالی آن ها بپرهیزید.

دستگاه IRDA

ابزار لحیم کاری در تعمیر موبایل

لحیم کاری به منظور وصل کردن دو قطعه یا دو مسیر روی برد الکترونیکی موبایل مورد استفاده قرار می گیرد. لحیم کاری صحیح به منظور برقراری ارتباط مناسب و عملکرد صحیح تلفن همراه امری مهم بوده و باید توسط ابزار های مخصوص انجام شود. ابزار لحیم کاری در تعمیرات موبایل عبارتند از:

ابزار لحیم کاری در تعمیر موبایل

  • هویه
  • سیم لحیم کاری
  • اسفنج های تمیز کننده
  • لامپ های ذره بین
  • نگهدارنده PCB
  • میکروسکوپ
  • سیم جامپر
  • خمیر لحیم کاری
  • کاتر

هویه

هویه اصلی ترین ابزار برای انجام لحیم کاری می باشد که در انواع متعددی تولید شده و هر یکی کاربرد خاص خود را دارند. هویه خود از بخش های مختلفی مانند نوک هویه، دسته هویه، کنترلر هویه و پایه هویه تشکیل شده است. بستگی به اندازه مقاومت، دیود، ترانزیستور و قطعات دیگر روی برد از هویه مخصوص و سایز مناسب نوک هویه استفاده می شود. هم چنین دسته هویه برای نگه داشتن آسان و جلوگیری از سوختن دست فرد از عایق های مناسب ساخته شده است. پایه هویه یکی از عوامل مهم در حفظ جان انسان و عدم آتش گرفتن میز کار حین انجام عملیات لحیم کاری محسوب می شود.

هویه

سیم لحیم کاری

سیم لحیم کاری در انواع مختلف قلع و سرب برای متصل کردن قطعات به کار برده می شود. استفاده از نوع سربی آن به دلیل بالا بودن کیفیت آن بین تعمیر کاران حرفه ای موبایل مرسوم می باشد.

سیم لحیم کاری

اسفنج های تمیز کننده برای آهن لحیم کاری

نوک هویه در اثر انجام عملیات لحیم کاری سیاه شده و رسوب می گیرد. در این صورت لحیم کاری به درستی انجام نشده و نمی توان از صحت برقراری ارتباط بین قطعات اطمینان حاصل کرد. در این شرایط لازم است نسبت به تمیز کردن نوک هویه توسط اسفنج های تمیز کننده اقدام نمود.

اسفنج های تمیز کننده برای آهن لحیم کاری

لامپ های ذره بین

لامپ های ذره بین یکی از ابزار مورد استفاده حین لحیم کاری و تعمیر موبایل می باشد که با استفاده از روشنایی لامپ  درون آن می توانیم به آسانی مراحلی را که در طی انجام است مشاهده کنیم. هم چنین با استفاده از ذره بین تعبیه شده در آن می توان به بزرگنمایی قطعات پرداخته و موجب انجام لحیم کاری با کیفیت بالا شود. بزرگنمایی ذره بین به اندازه میکروسکوپ نبوده و به دلیل وجود روشنایی در آن و پیگیری عملیات در حال انجام به یکی از ابزار پر طرفدار در تعمیر موبایل تبدیل شده است. هم چنین به دلیل ویژگی امکان تنظیم لامپ ذره بین در مکان های مختلف مورد استقبال قرار گرفته است.

لامپ های ذره بین

نگهدارنده PCB

برای نگه داشتن برد الکترونیکی به صورت ثابت و هم چنین عدم جا به جایی قطعات روی برد هنگان انجام عملیات لحیم کاری باید از نگهدارنده PCB استفاده نمود. استفاده از یک نگهدارنده برد الکترونیکی با کیفیت بالا موجب حفظ جان تعمیر کار شده و از وقوع اتفاقات خطرناک جلوگیری می کند.

نگهدارنده PCB

میکروسکوپ

میکروسکوپ به منظور بزرگ نمایی قطعات ریز و حساس روب مادر برد استفاده می شود. میکروسکوپ ها در انواع مختلف طراحی و تولید شده و توانایی بزرگ نمایی را تا 10 برابر دارند. هم چنین با خرید میکروسکوپ هایی که امکان وصل کردن به کامپیوتر را دارند، می توان تصویر بزرگ شده توسط میکروسکوپ را در کامپیوتر مشاهده کرد. استفاده از میکروسکوپ ها با جلوه های نوری عالی بین تعمیرکاران موبایل مورد استقبال واقع شده است.

میکروسکوپ

سیم جامپر

سیم جامپر برای پرش از یک نقطه به نقطه دیگر حین تعمیر و لحیم کاری برد الکترونیکی موبایل مورد استفاده قرار می گیرد و روکش آن از جنس مس می باشد.

سیم جامپر

خمیر لحیم کاری

یکی دیگر از اجزای مورد استفاده در لحیم کاری تعمیرات موبایل، خمیر لحیم کاری بوده که به صورت ترکیب قلع، سرب و فلاکس به صورت خمیری شکل تولید می شود.برای اتصال قطعات الکترونیکی به برد مدار چاپی می توان از آن به جای سیم لحیم استفاده نمود. خمیر لحیم کاری در انواع متعددی ساخته شده و به خمیر قلع نیز معروف است.

خمیر لحیم کاری

کاتر

کاتر یکی از قطعات پر کاربرد در تعمیر موبایل بوده که با آن آشنا هستید.کاتر در حذف لمینت از روی سیم جامپر و قطع نمودن اتصالات سیمی کاربرد دارد.

کاتر

ابزار ایمنی تعمیرات موبایل

یکی از نکاتی که در عیب یابی و تعمیر موبایل باید مورد توجه تعمیر کاران قرار گرفته شود، استفاده از ابزار ایمنی به منظور حفظ جان تعمیر کار و عدم آسیب های فیزیکی و مالی می باشد. ابزار ایمنی تعمیرات موبایل عبارتند از:

  • مچ بند ضد استاتیک
  • دستکش های ضد الکتریسیته ساکن
  • مشاهده گر دود

مچ بند ضد استاتیک

در هنگام تعمیر موبایل ممکن است جریان برق و الکتریسیته خازن در قطعات ذخیره شده و از طریق دست به بدن فرد تعمیر کار منتقل شود. به منظور وارد نشده جریان برق تولید شده به بدن تعمیر کار و هم چنین عدم آسیب برد الکترونیکی در اثر تغییر جریان برق باید از مچ بند های ضد استاتیک استفاده شود.

مچ بند ضد استاتیک

دستکش های ضد الکتریسیته ساکن

برای اطمینان بیشتر از عدم ورود جریان برق به بدن فرد تعمیر کار توصیه می شود از دستکش های ضد الکتریسیته ساکن استفاده شود.

دستکش های ضد الکتریسیته ساکن

مشاهده گر دود

هنگام تعمیر موبایل و استفاده از ابزار لحیم کاری، دودی از برد الکترونیکی موبایل خارج شده که تنفس آن برای انسان بسیار خطرناک می باشد. دستگاه مشاهده گر دود یا Smoke Observer با تشخیص دود ایجاد شده و مطلع ساختن فرد تعمیر کار در زمان مناسب از وارد شدن دود به بدن وی جلوگیری می کند.

سوالات متداول

  1. نیازی به خرید تمامی ابزار های تعمیرات موبایل در آغاز کار می باشد؟

خیر، هنگام ورود به بازار کار تعمیرات موبایل لازم است ابزار و تجهیزات تخصصی را خریداری و تهیه نموده و سپس با افزایش درآمد، اقدام به تکمیل تجهیزات خود کنید.

  1. برای برقراری امنیت فرد تعمیر کار موبایل از چه لوازمی استفاده می شود؟

حفظ امنیت فرد تعمیر کار موبایل به منظور عدم برق گرفتگی و انفجار امری بسیار مهم می باشد. مچ بند ضد استاتیک، دستکش های ضد الکتریسیته ساکن و مشاهده گر دود از ابزار ایمنی تعمیرات موبایل می باشد.

  1. ابزار مورد استفاده برای بررسی و عیب یابی تلفن همراه شامل چه مواردی می باشد؟

در قدم اول از تعمیرات موبایل، باید مشکل به وجود آمده را عیب یابی و بررسی کنیم. لوپ، مولتی متر، منبع تغذیه DC، تست کننده باتری و صفحه نمایش از جمله این موارد می باشد.

4.6/5 - (5 امتیاز)


بهترین دوره های برق، الکترونیک، تعمیرات و تاسیسات پایتخت فناوری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02166577378
02166577378