شستی اعلام حریق

شستی اعلام حریق

شستی اعلام حریق یکی از اجزای مهم سیستم اعلام حریق ساختمان های مختلف است که جهت اعلام آتش سوزی به صورت دستی مورد استفاده قرار می گیرد. انواع مختلفی از شستی اعلام حریق وجود دارد که از نظر ساختار با یکدیگر متفاوت بوده اما کاربرد همه آن ها یکسان است. این قطعه به عنوان یک هشدار دهنده باید در محل مناسب و به شکلی استاندارد و اصولی نصب شود تا کارایی لازم را داشته باشد. در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی شستی اعلام حریق، انواع و محل و چگونگی نصب آن بپردازیم. اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات جامع و کامل درباره شاسی اعلام آتش سوزی هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتها همراه آموزشگاه فنی حرفه ای پایتخت فناوری باشید.

شستی اعلام حریق چیست و چه کاربردی دارد؟

امروزه در ساختمان های مختلف جهت جلوگیری از آتش سوزی و خطرات و خسارات جانی و مالی آن، از سیستم های پیشرفته اعلام حریق استفاده می شود. این سیستم دارای اجزای مختلفی است که هر کدام نقشی را در جهت اعلام حریق ایفا می کنند.

پیشنهاد دوره: آموزش نصب جک برقی

شستی اعلام حریق چیست و چه کاربردی دارد؟

شستی اعلام حریق یک نوع هشدار دهنده است که به صورت دستی فعال می شود. برخلاف سنسورها و دتکتورهای سیستم اعلام حریق که به صورت خودکار با مشاهده نشانه های آتش سوزی مانند دود، حرارت بالا و …، زنگ خطر را به صدا در می آورند؛ شاسی اعلام حریق باید توسط افراد فشار داده شود.

از این شستی برای مواقعی که امکان اعلام خطر آتش سوزی توسط سنسورها وجود ندارد یا افراد زودتر متوجه حریق می شوند، استفاده می گردد. استفاده از این قطعه موجب می شود آتش سوزی زودتر کشف شده و در نتیجه گسترش آن و میزان خسارت ها کاهش یابد.

معرفی دوره: آموزش نصب دوربین مدار بسته

نحوه نصب شستی اعلام حریق

  • قاب جلویی شستی را باز کنید.
  • سیم‌ها را به ترمینال‌های مشخص شده وصل کنید.
  • شستی را به جعبه پشتی متصل کنید

نحوه عملکرد شستی اعلام حریق

شستی اعلام حریق دارای یک میکروسوئیچ است که در حالت عادی قطع و در حالت هشدار فعال می شود. در ساختار شاسی اعلام حریق ممکن است از تیغه های باز و بسته اضافی برای صدور فرمان اعلام خطر استفاده شده باشد.

نحوه عملکرد شستی اعلام حریق

در واقع در حالت عادی، کنتاکت شستی اعلام حریق باز (ON) و در حالت اعلام حریق، کنتاکت بسته (OFF) است. زمانی که شاسی فشار داده می شود یا از طریق ضربه فعال می گردد، یک مقاومت سری شده با سوئیچ داخل شاسی در مسیر زون و تجهیزات زون و مقاومت انتهای خط به طور موازی قرار می گیرد. در این حالت پنل مرکزی متوجه حریق شده و در کمتر از چند ثانیه اعلام حریق را به دیگر سیستم های هشدار دهنده مانند آژیر و چراغ های چشمک زدن منتقل می کند.

همچنین بخوانید: آموزش نصب کرکره برقی

معرفی انواع شستی اعلام حریق و کاربردشان

مدل های مختلفی از شستی اعلام حریق وجود دارد که از نظر ساختار ظاهری و نحوه عملکرد با یکدیگر متفاوت هستند. اما هدف اصلی این شاسی ها یکسان است که همان اعلام حریق می باشد.

معرفی انواع شستی اعلام حریق و کاربردشان

1-  شیشه ای

شستی شکستنی شیشه ای را می توان متداول ترین نوع شستی اعلام حریق در نظر گرفت که در ساختمان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. برای فعال کردن این شاسی باید شیشه روی آن شکسته شود. به محض شکستن این شیشه، سیگنال لازم به سیستم مرکزی فرستاده می شود.

2-  فشاری

برخلاف شستی اعلام حریق شیشه ای، برای فعال کردن این نوع شاسی نیاز به ضربه نیست. فقط کافیست افراد به محض متوجه شدن آتش سوزی، دکمه این شاسی را فشار داده تا پیام به پنل کنترلی ارسال شود. از این نوع شاسی نیز در سیستم اعلام حریق مکان های مختلف به ویژه محیط های صنعتی و کارخانه ای استفاده می شود.

پیشنهاد دوره: آموزش نصب پنل خورشیدی

3-  ضد انفجار

در مکان هایی که احتمال انفجار در صورت گسترش حریق وجود دارد و ممکن است تجهیزات سیستم اعلام حریق مانند شاسی آسیب ببینند و از کار بیفتند، از شاسی با مقاومت بسیار بالا به نام شستی اعلام حریق ضد انفجار استفاده می شود. این شاسی نیز نوع فشاری بوده و تنها با فشردن دکمه آن می توان خطر آتش سوزی را اعلام کرد.

4- ضد آب

از این نوع شاسی اعلام حریق در مکان های مرطوب مانند استخر، گلخانه ها، کارخانه های مختلف و … استفاده می شود. شستی ضد آب به گونه ای طراحی و تولید شده که امکان نفوذ رطوبت به آن وجود ندارد و بدین ترتیب از کار نمی افتد و می تواند در شرایط مختلف در حضور آب و رطوبت به خوبی عمل کند.

5-  آدرس پذیر

در سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر از شستی های مخصوصی استفاده می شود که در صورت فعال کردن آن ها، منطقه مورد نظر مشخص می شود. برای مثال اگر افراد پس از متوجه شدن بروز آتش سوزی در انبار یک مجموعه صنعتی، شاسی اعلام حریق را فشار داده یا ضربه بزنند، پنل مرکزی متوجه می شود که حریق در کدام منطقه از مکان و کدام انبار صورت گرفته و خطر را اعلام می کند.

6-  بی سیم

این شستی بدون نیاز به سیم کشی نصب می شود و از طریق امواج رادیویی سیگنال های لازم را به پنل مرکزی ارسال می کند.

همچنین بخوانید: تست سیستم اعلام حریق

محل نصب شستی اعلام حریق و نحوه نصب

  • در تمامی زون ها حداقل یک شستی باید نصب شود.
  • در کنار همه درب ها و راه های خروجی باید حداقل یک شستی نصب شود.
  • فاصله بین دو شستی در راهروهای باریک یا پرخطر 15 الی متر و در راهروهای عریض 30 الی 45 متر است
  • ارتفاع نصب شستی باید 110 الی 140 سانتی متر از سطح زمین باشد
  • محل نصب باید به گونه ای مشخص شود که افراد مجبور به طی مسافت بیشتر از 20 متر برای فعال کردن آن نباشند.
  • محل نصب دارای نور کافی برای بهتر دیده شدن شستی در روز و شب باشد.
  • در راه پله ها با توجه به تعداد طبقات و فاصله آن ها، تعداد مناسبی از شستی اعلام حریق نصب شود.

محل و نحوه نصب شستی اعلام حریق

باید این نکته را بدانید که شستی به غیر از مدل بیسیم از نحوه نصب مخصوصی برخوردار است که باید توسط افراد حرفه ای و با تجربه این کار صورت بگیرد. شستی ها دارای دو سیم ورودی و دو سیم خروجی هستند که سیم منفی و مثبت جداگانه وارد یک کانال مجزا می شوند.

معرفی دوره: آموزش نصب دزدگیر اماکن

سوالات متداول

1- انواع شستی اعلام حریق کدامند؟

از مهمترین انواع شستی اعلام حریق می توان ضد انفجار، فشاری، شکستنی، فشاری، ضد آب، بیسیم، آدرس پذیر و … را نام برد.

2- منظور از شاسی اعلام حریق چیست؟

شاسی یا شستی اعلام حریق یکی از اجزای سیستم اعلام حریق است که برای اعلام خطر آتش سوزی به صورت دستی توسط افراد، مورد استفاده قرار می گیرد.

3.5/5 - (2 امتیاز)


بهترین دوره های دپارتمان برق ساختمان پایتخت فناوری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02191009543
02191009543