چگونه نوسان برق را بگیریم؟
یکی از دلایل مهم خرابی لوازم برقی یک منزل وجود نوسان برق است. برای اینکه از این نوسان برق منزل و خسارت رسیدن به لوازم برقی جلوگیری شود، پیدا کردن منشا اصلی بروز مشکل است.
اگر شما هم در ساختمان خود دچار نوسان برق شده و می خواهید علت نوسان برق منزل را پیدا کنید تا بتوانید با راهکاری مناسب آن را برطرف نمایید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
عناوین این نوشته:
- نوسان برق
- علت نوسان برق ساختمان
- 1- خرابی ترانس برق
- 2- اتصالی و جرقه الکتریکی
- 3- استفاده بیش از حد از وسایل برقی پر مصرف
- 4- خیس شدن سیم های برق
- 5- خرابی لوازم برقی
- 6- عدم استفاده از کنتور با ظرفیت مناسب
- 7- رعد و برق
- چگونه نوسان برق را بگیریم؟
- بررسی قطعات برقی:
- بررسی تجهیزات الکترونیکی:
- بررسی خطوط برق:
- استفاده از محافظ برق:
- استفاده از دستگاههای کنترل نوسان برق:
نوسان برق
میزان استانداردی که جریان برق دارد 220 ولت با شدت جریان 50 هرتز است. اگز یک موقع ولتاژ ورودی برق یک ساختمان کمتر یا بیشتر باشد باعث سوختن و ذوب شدن قطعات وسایل برقی می شود.
علت نوسان برق ساختمان
- خرابی ترانس برق
- اتصالی و جرقه الکتریکی
- استفاده بیش از حد از وسایل برقی پر مصرف
- خیس شدن سیم های برق
- خرابی لوازم برقی
- عدم استفاده از کنتور با ظرفیت مناسب
- رعد و برق
1- خرابی ترانس برق
برای برطرف کردن مشکل نوسان برق در ساختمان از وسیله ای به نام ترانس استفاده می شود. ترانس وظیفه دارد تا مقدار جریان و ولتاژ را ثابت نگه دارد تا برق به صورت یکنواخت به مصرف کنندگان برسد. اگر این ترانس به دلایل مختلف مانند وارد شدن جریان بیش از حد، قدیمی شدن و اتمام طول عمر قطعات، نصب نادرست و … دچار مشکل شود، دیگر نمی تواند به وظیفه خود عمل کند و نوسان برق در ساختمان رخ می دهد.
2- اتصالی و جرقه الکتریکی
اگر سیستم برق ساختمان دارای سیم کشی مناسب و با کیفیت نباشد، بار الکتریکی زیاد شده و در نتیجه اتصالی کردن سیم ها جرقه به وجود می آید. این موضوع باعث تغییر ولتاژ و نوسان برق می شود که می تواند بسیار آسیب زا باشد.
برای جلوگیری از نوسان برق در ساختمان باید از سیم هایی با روکش مناسب و کیفیت و مقاومت بالا استفاده کرد که فرسودگی و خوردگی کمتری دارند. همچنین سیم کشی بهتر است به صورت توکار انجام شود؛ زیرا در صورت روکار بودن سیم کشی، امکان وارد آمدن آسیب به سیم ها و در نتیجه اتصالی و نوسان برق زیاد است.
همچنین بخوانید: اجزای تابلو برق ساختمان
3- استفاده بیش از حد از وسایل برقی پر مصرف
هر ساختمان با توجه به نوع کنتور و ظرفیت فیوزهای نصب شده در آن می تواند مقدار بار الکتریکی مشخصی را تحمل کند. اگر مقدار این بار یا فشار زیاد شود، فیوز برق قادر به کنترل کردن آن نیست و در نتیجه نوسان برق رخ می دهد.
یکی از مهمترین دلایل رخ دادن این مشکل در ساختمان های مختلف، استفاده بیش از حد و طولانی مدت یا استفاده همزمان از وسایل برقی پرمصرف است. زمانی که برای ساعات طولانی از یک وسیله برقی پر مصرف استفاده شود یا در بازه زمانی خاصی از روز مانند ابتدای شب که میزان مصرف برق در سطح شهر و کشور بالا است، به طور همزمان از چندین وسیله استفاده شود، کنتور نمی تواند بار الکتریکی به وجود آمده را تحمل کند و نوسان اتفاق می افتد.
4- خیس شدن سیم های برق
خیس شدن سیم های برق به خاطر بارندگی، نشتی لوله های آب و فاضلاب و … از دیگر علت های نوسان برق محسوب می شود. اگر سیم های ساختمان مخصوصا در قسمت بیرون و نمای مجموعه به صورت روکار نصب شده باشند، ممکن است در اثر بارش های طولانی و شدید آسیب ببینند.
همچنین این امکان وجود دارد که سیم های توکار نیز که در نزدیکی مسیر لوله های آب یا خروجی فاضلاب قرار دارند به خاطر نشت این لوله ها خیس شوند. در نتیجه اتصالی رخ می دهد و نوسان برق اتفاق می افتد.
5- خرابی لوازم برقی
گاهی اوقات خود وسایل و لوازم الکترونیکی دلیل اصلی ایجاد نوسان برق هستند. اگر یک وسیله برقی دچار فرسودگی و خرابی شود می تواند بر روی کم یا زیاد شدن جریان برق ساختمان تاثیر منفی بگذارد.
برای مثال اگر سیم پیچ ماشین لباسشویی خراب شود، جریان وارد به آن با مشکل مواجه شده و دستگاه علاوه بر اینکه کار نمی کند، با افزایش ولتاژ در سیستم برق ساختمان موجب نوسان می شود. گاهی اوقات نیز ممکن است دوشاخه برق دستگاه برقی دچار خرابی یا خیس شدگی شده باشد و به محض ورود به پریز برق اختلالی در سیستم برقی به وجود آورد.
6- عدم استفاده از کنتور با ظرفیت مناسب
کنتورهای برق در دو نوع تک فاز و سه فاز مورد استفاده قرار می گیرند. برای منازل مسکونی و ساختمان های نچندان بزرگ مانند ادارات، مغازه ها و … از کنتور تک فاز بهره گرفته می شود. اما در مجموعه های بزرگ که نیاز به جریان برق بیشتر و پرفشارتری است، کنتور سه فاز استفاده می شود.
اگر استفاده از کنتور با ظرفت مناسب صورت نگیرد، کنتور نمی تواند جریان مورد نیاز شبکه را به خوبی تامین کند و در نتیجه نوسان برق ایجاد می شود. برای مثال اگر در یک کارخانه صنعتی از کنتور تک فاز استفاده شود، تامین برق با شدت و جریان مناسب جهت فعالیت دستگاه های صنعتی با مشکل مواجه شده و جریان برق نوسان پیدا می کند.
7- رعد و برق
در اثر برخورد رعد و برق به ساختمان به یکباره مقدار زیادی از بار الکتریکی به سیستم برق وارد می شود که همین امر موجب افزایش شدت ولتاژ و جریان و نوسان پیدا کردن برق ساختمان می گردد.
چگونه نوسان برق را بگیریم؟
بررسی قطعات برقی
بررسی تجهیزات الکترونیکی
بررسی خطوط برق
استفاده از محافظ برق
استفاده از دستگاههای کنترل نوسان برق
برای کنترل نوسانات برق، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
بررسی قطعات برقی:
در ابتدا، قطعات برقی مانند پریز، سوکت، شاخه و سیمکشیها را بررسی کنید. اگر قطعات دچار مشکل شدهاند، ممکن است باعث نوسان برق شوند.
بررسی تجهیزات الکترونیکی:
تجهیزات الکترونیکی مانند تلویزیون، کامپیوتر و یخچال نیز میتوانند باعث نوسان برق و قطعی برق شوند. بنابراین، مطمئن شوید که تجهیزات در وضعیت عالی قرار دارند.
بررسی خطوط برق:
خطوط برق خانه شما نیز باید در وضعیت سالم باشند. اگر خطوط دچار مشکل شدهاند، ممکن است باعث نوسان برق شوند.
استفاده از محافظ برق:
استفاده از محافظهای برق میتواند در جلوگیری از نوسان برق مفید باشد.
استفاده از دستگاههای کنترل نوسان برق:
دستگاههایی مانند استابلایزر و UPS (یو پی اس) نیز میتوانند به کنترل نوسانات برق کمک کنند.
به طور کلی، برای کاهش نوسانات برقی و بهبود کیفیت تامین برق، مهم است که قطعات برقی و تجهیزات الکترونیکی را با دقت بررسی کنید و از دستگاههای کنترل نوسان برق استفاده کنید.