نحوه جمع كردن گاز كولر اسپيلت بدون گیج
نحوه جمع كردن گاز كولر اسپيلت بدون گیج : استفاده از انواع سیستم های سرمایشی در فصول گرم سال می تواند باعث ایجاد آسایش و آرامش در ساختمان شده و به احساس راحتی در گرما کمک نماید. وسایل سرمایشی بسیاری وجود دارند که با توجه به مکان مورد نظر و همچنین سلیقه شخصی می توانند در ساختمان ها مورد استفاده قرار گیرند. کولرهای آبی، پنکه های سقفی و رومیزی، چیلر، اسپلیت و غیره انواعی از این سیستم های سرمایشی می باشند.
مجتمع پایتخت فناوری برگزار کننده دوره های آموزش نصب کولر گازی و آموزش تعمیرات کولر گازی می باشد. برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها با شماره 02191009543 تماس بگیرید.
همانطور که مشاهده کرده اید در بسیاری از ساختمان ها از کولرهای گازی استفاده می شود و به علت مزایایی که این دستگاه نسبت به سایر سیستم های سرمایشی دارد استفاده از آن با استقبال بسیار زیادی مواجه شده است. سرمایی که کولرهای گازی تولید می کنند بسیار طبیعی بوده و به علت عدم ایجاد رطوبت منجر به بدن درد و بیماری هایی مانند رماتیسم نمی گردد.
علاوه بر آن این دستگاه از ورود گرد و غبار و ذرات آلوده از فضای بیرون به داخل ساختمان جلوگیری می کند.گاهی نیاز است تا در هنگام جا به جایی، اسپلیت نیز به مکان جدید جا به جا شده و برای این کار نیاز به حمل دستگاه به مکانی دیگر باشد. این کار نیازمند مهارت بالایی بوده و در صورت عدم داشتن مهارت کافی در این کار می تواند منجر به صدمه رسیدن به دستگاه گردد. بنابراین در این مطلب به چگونگی و نحوه جمع کردن گاز اسپلیت و در واقع پمپ داون کردن اسپلیت پرداخته شده است.
عناوین این نوشته:
نحوه جمع كردن گاز كولر اسپيلت بدون گیج
- باید موتور کولر اسپلیت خود را روشن کنید تا کمی گاز روی خط لولهها جلوه یا حس شود.
- دست را بر روی خط لوله قرار داده و فشار را احساس کنید. فشار بیشتر به معنای سطح گاز بیشتر است.
- به صورت آهسته پر شدن و خالی شدن خطوط لوله را مشاهده و احساس کنید.
- مراقب باشید که سیستم خنک کننده خود را داغ نکنید و از آسیب به خود جلوگیری کنید.
پیشنهاد دوره: آموزش لوله کشی ساختمان
آشنایی با اسپلیت و نحوه عملکرد آن
اسپلیت که معروف ترین و پرطرفدارترین نوع آن اسپلیت می باشد از جمله سیستم های سرمایشی محبوب در میان افراد می باشد که مکانیسم عمل آن بر اساس سیستم تبرید می باشد. علاوه بر اسپلیت سایر وسایل خنک کننده و تهویه مطبوع نیز از این مکانیسم استفاده می کنند که از آن میان می توان به یخچال اشاره کرد.
در ابتدا نیاز است تا به اجزای مختلفی که در اسپلیت به کار رفته است اشاره نمود و پس از آن نحوه کارکرد این اجزا در کنار یکدیگر و فرآیند خنک سازی را بیان کرد.
اسپلیت از دو بخش پنل داخلی و پنل خارجی تشکیل شده است که هر یک از این بخش ها دارای اجزای مختلفی می باشند. پنل خارجی اسپلیت از اجزایی مانند کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط یا لوله موئین و فن تشکیل شده است. در کنار آن پنل داخلی که در فضای داخلی ساختمان قرار می گیرد شامل اجزایی مانند فن خنک کننده، اواپراتور یا تبخیر کننده، فیلتر هوا، لوله تخلیه و دریچه می گردد.
برای کار کردن اسپلیت نیاز به ماده ای به نام مبرد نیز می باشد که این ماده ترکیبی می باشد که به حالت مایع و گاز در اجزای مختلف اسپلیت وجود دارد. مبرد قادر به جذب گرما از محیط اطراف بوده و در هنگام ورود به اجزای مختلف اسپلیت می تواند به ایجاد باد خنک کمک بسیاری نماید.
نحوه عملکرد اسپلیت به این صورت است که پس از جمع شدن گاز مبرد درون کمپرسور، با فشار زیاد وارد کندانسور می گردد و در آنجا به مایع تبدیل می گردد. کندانسور گرمای این گاز را جذب نموده و به سمت بیرون منتقل می کند. درب های آلومینیومی که کندانسور را می پوشاند باعث می شود تا گرما با سرعت بیشتری انتقال پیدا کند. چرخش پره های فن دستگاه موجب می شود تا هوای اطراف جذب شده و کمپرسور و کندانسور را خنک نماید.
مایعی که در کندانسور تولید شده از شیر انبساط دستگاه و لوله مویی خارج شده و در آنجا به علت افت فشاری که وجود دارد به حالت دو فازی گاز، مایع در می آید. این محلول دوفازی در انتها به طرف ورودی اواپراتور پنل داخلی هدایت می گردد. این محلول در اواپراتور به علت تحت تاثیر قرار گرفتن دمای محیط مجددا به بخار یا گاز تبدیل شده و سرمای خود را به محیط اطراف می دهد.
در نهایت هوایی که در محیط قرار دارد با استفاده از چرخیدن فن داخلی دستگاه وارد اسپلیت شده و از میان لوله های اواپراتور عبور می کند. در هنگام عبور از این لوله ها این هوا سرد شده و وارد فضا می گردد. گاز مبردی که در اواپراتور تبخیر شده است نیز با استفاده از کمپرسور مکش می گردد. این چرخه همچنین ادامه می یابد به گونه ای که چند دقیقه پس از روشن کردن اسپلیت محیط اطراف به صورت کامل و یکنواخت خنک می گردد.
جا به جا کردن اسپلیت
ممکن است افراد برای جا به جا شدن و نقل انتقال به ساختمانی دیگر قصد داشته باشند تا اسپلیت یا اسپلیت خود را نیز به همراه خود به ساختمان جدید ببرند. شاید بدانید که جا به جا کردن اسپیلت کمی پیچیده بوده و نیاز به مهارت های خاصی دارد. در مرحله اول باید پنل های نصب شده از محل باز گردند و در ادامه به صورت ایمن به مقصد حمل گشته و این دستگاه در محل جدید نصب و راه اندازی گردد.
این کار را در صورتی که اسپلیت خراب شده و نیاز به تعمیرات داشته باشد باید انجام داد. در هنگام جا به جایی اسپلیت یکی از کارهایی که حتما باید صورت گیرد جمع کردن گاز آن و یا پمپ داون کردن اسپلیت می باشد که نیاز به تخصص بالایی در این کار می باشد.
جمع کردن گاز اسپلیت (پمپ داون کردن)
زمانی که تمامی گاز مبردی که در کمپرسور و کندانسور و لوله های اواپراتور موجود می باشد، تخلیه و جمع آوری گردد گفته می شود که گاز اسپلیت جمع شده و یا پمپ داون صورت گرفته است. اما دلیل پمپ داون کردن اسپلیت چیست و چرا این کار باید صورت گیرد؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت که در صورتی که در هنگام جا به جایی اسپلیت گاز درون آن تخلیه نگردد باعث می شود تا در صورتی که دستگاه دچار ضربه ای گردد، این گاز تخلیه شده و به اسپلیت آسیب وارد نماید. در این صورت پس از نصب مجدد اسپلیت نیاز است تا گاز جدید خریداری نموده و وارد دستگاه نمایید که این کار می تواند هزینه گزافی را برای شما به دنبال داشته باشد.
پس بهتر است در هنگام جا به جایی اسپلیت از یک تعمیرکار متخصص استفاده نموده تا نسبت به جمع کردن گاز و پمپ داون کردن دستگاه اقدام نماید.
همچنین بخوانید: راهنمای دکمه های کنترل کولر گازی
نحوه جمع کردن گاز کولر اسپلیت
همانطور که گفته شد برای جمع نمودن گاز اسپلیت باید اقداماتی به صورت تخصصی انجام شود و در صورتی که این کار توسط فرد غیر متخصص انجام گیرد احتمال آسیب به دستگاه و عدم موفقیت در پمپ داون کردن وجود خواهد داشت. در ادامه به مراحلی که برای جمع کردن اسپلیت باید به ترتیب انجام گیرد پرداخته شده است.
- روشن کردن اسپلیت : اولین گام برای پمپ داون کردن اسپلیت روشن نمودن آن می باشد. پس از روشن کردن کولر باید حدود 15 دقیقه صبر کرد تا چرخه تبرید به صورت کامل انجام گیرد. در هنگام روشن نمودن اسپیلت باید به این نکته توجه داشت که دستگاه بر روی حالت سرمایشی باشد. چرا که کولرهای گازی دارای گزینه گرمایشی نیز می باشند و برای جمع کردن گاز اسپیلت زمانی که دستگاه بر روی حالت سرمایشی قرار گرفته باشد سیکل تبرید کامل انجام شده و پمپ داون کردن دستگاه بهتر صورت می گیرد.
- باز کردن درپوش اسپلیت: پس از این که اسپلیت را در حالت سرمایشی روشن نمودید و 15 دقیقه نیز صبر کردید نیاز است تا درپوشی که بر روی شیر سرویس قرار دارد را باز نمایید. محل قرارگیری شیر سرویس بر روی پنل بیرونی اسپلیت و در کندانسور دستگاه قرار گرفته است.
- وصل نمودن شیلنگ گیج به شیر: پس از این که درپوش شیر سرویس باز گردید، باید شیلنگ گیج را به قسمت شیر سوزنی لوله برگشت متصل نمود. برای این کار حتما باید شیلنگ گیج بسته باشد. شیر سوزنی لوله برگشت در واقع همان لوله ضخیم شیر سرویس می باشد. برای وصل کردن شیلنگ گیج به شیر باید دقت و توجه زیادی را به کار گرفت چرا که بی توجهی در این کار می تواند باعث شود تا انتقال گاز در دستگاه به درستی انجام نگیرد.
- بستن لوله رفت: در مرحله بعد برای جمع آوری گاز اسپلیت باید لوله رفت بسته شود. لوله رفت در واقع به شیر نازک اسپلیت گفته می شود. برای این کار نیاز است تا از آچار آلن استفاده گردد. این آچار یکی ابزار کار ضروری برای سرویس و تعمیر انواع کولرهای گازی می باشد. زمانی که لوله رفت در حال بسته شدن با استفاده از آچار آلن می باشد باید عقربه گیج مورد توجه قرار گیرد و زمانی که این عقربه بر روی 10 psi قرار گرفت بستن لوله متوقف گردد.
- بستن شیر برگشت: یکی دیگر از لوله های اسپلیت لوله ضخیم می باشد که به آن لوله برگشت گفته می شود. پس از این که لوله رفت توسط آچار آلن بسته شد نوبت به بستن لوله برگشت می رسد و این بسته شدن را باید تا زمانی که عقربه فشار گیج به میزان کمتر از صفر رسید این بسته شدن لوله باید ادامه داد. در پایان و هنگامی که شیر برگشت نیز بسته شد بایستی کولر گازی را خاموش نموده و در این جا کار به اتمام خواهد رسید.
پس از پایان جمع آوری گاز اسپلیت و یا پمپ داون کردن آن می توانید به سراغ مراحل بعدی جهت جا به جایی دستگاه مانند باز کردن لوله کندانسور و اواپراتور نمایید. در هنگام انجام این عملیات نیز باید دقت و ظرافت کافی را به خرج داد زیرا بی احتیاطی در این مورد می تواند سبب آسیب رسیدن به اسپلیت و تخلیه گاز آن گردد.
جمع کردن گاز کولر اسپلیت – با ابزار و بدون ابزار
راه مطمئن و تخصصی برای جمع کردن گاز اسپلیت استفاده از گیج فشار می باشد که در بالا روش کار کردن با آن و پمپ داون کردن کولر گازی گفته شد. اما ممکن است برخی افراد که دارای مقداری تخصص و فن جهت جمع آوری گاز اسپلیت می باشند، از ابزار کار آن مانند پیج فشار برخوردار نباشند.
در این صورت این افراد می توانند از آچار آلن استفاده نموده و با استفاده از آن اقدام به پمپ داون کردن دستگاه نمایند. البته پیش از آن که به معرفی این روش بپردازیم باید گفت که این شیوه روشی غیر اصولی بوده و به هیچ عنوان پیشنهاد نمی گردد.
برای این کار در ابتدا نیاز است تا اسپلیت را روشن نموده و آن را در حالت سرمایش قرار داد. در ادامه و پس از 15 دقیقه انتظار برای روشن ماندن و کار کردن اسپلیت، باید درپوش شیر سرویس که در بالا گفته شد برداشته شود. پس از آن بایستی شیر رفت بسته شده و پس از کمی منتظر ماندن اقدام به بستن شیر برگشت نمایید.
در نهایت و پس از بسته شدن لوله رفت و برگشت می توانید اسپلیت را خاموش نموده و شما عمل جمع آوری گاز اسپلیت را تنها با استفاده از آچار آلن انجام داده اید. اگر پس از بستن شیر رفت و برگشت فراموش کردید کولر گازی را خاموش نمایید ممکن است قطعات مختلف اسپلیت دچار آسیب های جدی شده و برای دستگاه مشکلات متعددی ایجاد شود.
در صورتی که این آسیب ها به کمپرسور دستگاه که از قطعات اصلی اسپلیت می باشد وارد گردد باید هزینه زیادی را جهت تعمیر آن در نظر بگیرید.
اما تعمیرکاران اسپلیت این روش را برای پمپ داون کردن دستگاه پیشنهاد نمی کنند و خطراتی را برای آن پیش بینی می نمایند. بهترین روش برای جمع آوری گاز اسپلیت استفاده از گیج فشار می باشد که روش کار کردن با آن تنها از افرادی که دارای تخصص در نصب و تعمیرات اسپلیت می باشند برمی آید.
استفاده از تعمیرکار حرفه ای برای این کار می تواند از خطرات و خساراتی که ممکن است به وجود آید جلوگیری نموده و با مقدار اندکی هزینه عمل جمع آوری گاز دستگاه در ایمنی کامل انجام گیرد.