تراشه چیست و چه کاربردی دارد؟

تراشه چیست و چه کاربردی دارد؟

تراشه، اصلی ترین عنصر استفاده شده در تمام موبایل ها، تبلت ها و سایر محصولات دیجیتال است. به بیان دیگر، می توان از تراشه ها با نام قلب تپنده این دستگاه ها یاد کرد. چرا که درصد زیادی از انتظارات ما از یک دستگاه دیجیتال توسط این قطعه برنامه ریزی و عملی می شود.

توصیه ما به افرادی که علاقه مند به موبایل و مباحث پیرامون آن هستند، شرکت در دوره آموزش تعمیرات موبایل آموزشگاه پایتخت فناوری است. در این دوره آموزش های جامعی در خصوص اجزاء سازنده موبایل و تعمیر آن ها دریافت خواهید کرد.

کمپانی های تولید کننده موبایل در تولیدات خود ممکن است از تراشه های اختصاصی برند خود و یا چیپ موبایل که تولید برندهای دیگر است استفاده کنند. در ساخت تراشه های نسل جدید، از تکنولوژی های به روز استفاده می شود که این موضوع قدرت و سرعت عملکرد موبایل ها را افزایش می دهد.

معمولا در هنگام خریداری موبایل، تراشه های به کار رفته در دستگاه های مختلف را بررسی و مقایسه می کنند. می توان گفت کیفیت این قطعه تاثیر مستقیمی بر کیفیت گوشی دارد. با توجه به جایگاه مهم این قطعه در موبایل ها، بر آن شدیم تا در این مقاله به تعریف و معرفی انواع ان بپردازیم.

تراشه چیست؟

SoC یا سیستم بر روری یک تراشه، عنوانی است که برای قطعه ای کوچک ولی ارزشمند در موبایل ها و دستگاه های دیجیتال و الکترونیکی، انتخاب شده است. براساس این نام گذاری تراشه ها سیستمی تماما پردازشی دارند.

تراشه گوشی بر خلاف ظاهری کوچکی که دارد شامل مجموعه ای از سیستم ها مانند پردازنده ها، مودم ها، حافظه و … است. این چینش نه تنها باعث اشغال شدن فضایی کمتر شده می شود، بلکه صرفه جویی در انرژی و شارژدهی بیشتر دستگاه را به همراه دارد. در حالی که تراشه کامپیوتر تک بعدی است و نمی توان ترکیبی از اجزا مختلف رو آن داشت.

جایگاه تراشه در موبایل مانند جایگاه مغز در بدن انسان است. به این معنی که تمام فرمان های خاموشی، روشن شدن، پردازش ها و عملکرد سایر برنامه ها، از سوی تراشه ها و توسط آن ها صادر می شود. بنابراین برای داشتن عملکردی صحیح، این تراشه های نانومتری را در ارتباط با سخت افزار موبایل مثل ال سی دی، دوربین و رم قرار می دهند.

همچنین بخوانید: شماره مجازی برای اپل ایدی رایگان

معرفی اجزای تراشه گوشی

تا اینجا تعریفی از تراشه، ساختار و وظیفه آن خواندید. در ادامه شرحی از اجزا مختلف یک تراشه و همچنین عملکرد هر کدام داریم. با ما همراه باشید.

CPU یا واحد پردازنده مرکزی:

قسمت اصلی تراشه سی پی یو نامیده می شود که وظیفه اصلی آن همانطور که از نامش پیداست، پردازش فرمان های سیستم عامل و سایر اپلیکیشن ها را بر عهده دارد.

GPU یا واحد پردازنده گرافیکی:

نمایش user interface یا رابط کاربری برنامه ها، به خصوص بازی ها جزو گرافیک یک گوشی موبایل است که GPU موظف به انجام آن است.

مودم:

کلیه های دیتاهایی که از وای فای، بلوتوث، 4G و … وارد یک گوشی می شوند، سیگنال های بی سیمی هستند که مودم آن ها تبدیل به داده قابل پردازش برای پردازنده ها به خصوص CPU می کند.

DSP:

سی پی یو به خاطر حجم کاری که دارد توانایی پردازش و محاسبات پیچیده را ندارد. برای همین وظیفه محاسبات سخت تر به قسمت پردازش سیگنال دیجیتالی داده شده است. فعالیت هایی مثل غیر فشرده کردن محتواهای صوتی یا دیتای حاصل شده از ژیروسکوب.

ISP:

پردازش دیتایی که از دوربین وارد موبایل می شود و تبدیل آن ها به عکس یا ویدئو، بر عهده پردازشگر سیگنال تصویر است.

اینکد و دیکد ویدئو: پروسه مربوط به تبدیل داده های ورودی به فرمت های ویدئویی بر عهده این جزء است.

NPU:

این پردازش بیشتر در گوشی های پیشرفته تر و گران تر استفاده شده است. کاری که پردازشگر شبکه عصبی بر عهده دارد مربوط به حوزه هوش مصنوعی می باشد. مثلا تشخیص صوت و تصویر، جدا سازی سوژه ها و … که بسیار در عکاسی کاربردی و مهم است.

روی تراشه ها معمولا اعدادی در واحد تانومتر نوشته شده است. این عددها نشان دهنده ابعاد یک تراشه هستند و هر چقدر کمتر باشند به معنی این است که تراشه سیم کشی داخلی کمتری دارد. این موضوع بهینه بودن تراشه و مصرف کمتر انرژی توسط آن را نشان می دهد.

اصطلاح علمی برای این اعداد، فناوری ساخت است. در حال حاضر بهینه ترین تراشه ها دارای فناوری ساخت 5 نانومتری هستند.

انواع تراشه

Snapdaragon

شرکت آمریکایی Qualcomm، تولید کننده تراشه اسنپ دراگون است که در سال 2007 فعالیت خود را آغاز کرد. در ساخت این تراشه از پردازنده های گرافیکی و مرکزی، همچنین سنسورهای بسیار پرسرعت و قدرتمند استفاده می شود.

برای همین هم Snapdaragon بسیار محبوب و پرکاربرد است و در موبایل های با سیستم عامل اندروید از انواع آن استفاده می شود. در مجموع تراشه های تولید Qualcomm در رقابت با شرکت های همتا، پیشتاز بوده و خیلی وقت ها رتبه یک در بنچمارک ها را به خود اختصاص می دهند.

تراشه موبایل اسنپ دراگون

شرکت کوالکام با شرکت های معروف دیگر مثل اوپو، شیائومی، سامسونگ، ال جی و … همکاری داشته است و حتی در برخی موبایل های این برندها از تراشه Snapdaragon استفاده شده است. آخرین نسخه Snapdaragon نیز، نسخه 888 5G می باشد که در Galexy Z Fold و Flip3 به کار رفته است.

خانواده اسنپ دراگون با کدهای مختلفی نامگذاری می شوند که بر اساس این نامگذاری های، می توان فهمید کدام یک سریع تر و قوی تر هستند.

Tensor

تراشه گوشی تنسور

این تراشه، تراشه اختصاصی شرکت گوگل می باشد که در زمینه هوش مصنوعی، عکاسی و فیلم برداری، و تبدیل همزمان متن به گفتار، بهینه شده است. از این تراشه در نسل جدید گوشی های گوگل استفاده می شود.

نظریه تغییر تراشه موبایل زمانی به تصویب مدیران گوگل رسید که ثابت کردند دیگر تراشه ها عملکرد صحیح یا حداقل هماهنگی لازم در فعالیت مربوط به هوش مصنوعی را دارا نیستند.

بنابراین تنسور نسخه 9855 تراشه اگزینوس ساخت شرکت سامسونگ خواهد بود که بر اساس سفارش و طراحی شرکت گوگل ساخت و تولید خواهد شد.

تراشه اگزینوس، یکی از تولیدات عرضه نشده سامسونگ است که از قرار معلوم، مشخصات فنی آن روی سفارش گوگل به نام تراشه تنسور پیاده سازی خواهد شد. به بیان دیگر، نسخه 9855 این تراشه به صورت اختصاصی متعلق به شرکت گوگل است.

تراشه گوشی Apple

تراشه اپل

شرکت پرآوازه اپل در سال 2007 تولید اسمارت فون را شروع کرد و برای شروع در تولیدات خود از تراشه اختصاصی APL0098 استفاده می کرد. تراشه نام برده با فناوری ساخت 90 نانومتری، به عنوان اولین تراشه ساخت شرکت اپل معروف است.

در ادامه فعالیت این شرکت، مهندسین و متخصصین اپل با به کارگیری علم روز، تراشه های جدید طراحی و تولید کردند. آپدیت کردن تراشه و به طبع آن آیفون ها و آی پد ها، محصولات این برند دوست داشتنی را در هر خانه ای جا داد.

چیپ های اپل به صورت A به همراه یک عدد، نامگذاری می شوند. مثلا A4 که پردازنده مرکزی تک هسته ای 1GHz و فناوری ساخت 45 نانومتری دارد. iphone 4 و 4s در ساختار خود این تراشه را دارند.

آخرین عضو از این خانواده هم تراشۀ A14 Bioni است که در نسل چهارم آیپد ایر و آیفون های سری ۱۲ از آن استفاده شده است. این تراشه فناوری ساخت ۵ نانومتری دارد و از شش هسته برای پردازندۀ مرکزی آن استفاده شده است.

3.4/5 - (5 امتیاز)


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02191009543
02191009543