آشنایی با انواع سیم کشی ساختمان

آشنایی با انواع سیم کشی ساختمان

سیم کشی یکی از مراحل مهم در ساخت و ساز ساختمان های مختلف است که به روش های مختلفی انجام می گیرد. تفاوت این روش ها در نحوه طراحی سیستم برق ساختمان، نصب فیوز و جعبه فیوز، نورپردازی داخلی و خارجی، نصب کلید و پریزها و … می شود. انتخاب بهترین نوع سیم کشی ساختمان به عوامل مختلفی مانند نوع ساختمان بستگی دارد. در این مقاله قصد داریم انواع سیم کشی ساختمان را به همراه معایب و مزایای هرکدام به شما معرفی کنیم. با آموزشگاه پایتخت فناوری همراه باشید.

1- سیم کشی روکار ساحتمان

همانطور که از نام این روش پیداست، سیم ها بر روی کار قرار می گیرند. این نوع سیم کشی که در گذشته بسیار رواج داشت، پس از کشیدن طرح و نقشه ساختمان و مشخص کردن محل قرار گرفتن سیم ها اجرا می شود. برای عبور سیم ها در قسمت های مختلف ساختمان برای حفظ زیبایی ظاهر محیط برخی از برقکارها از لوله هایی استفاده می کنند. البته در قدیم حتی از این لوله ها نیز استفاده نمی شد و سیم ها روی دیوارها قابل مشاهده بودند.

سیم کشی روکار ساحتمان

در سیم کشی روکار زمانی که جای دقیق کلیدها و پریزها، لامپ ها و … تعیین می شود، سیم ها از درون لوله ها عبور داده شده و بر روی گچ دیوار نصب می شوند. در برخی موارد نیز سیم ها به سقف ها متصل می شوند. این نوع سیم کشی در حال حاضر کمتر در ساختمان های مسکونی مورد استفاده قرار می گیرد. اما در برخی از مکان ها مانند ساختمان های صنعتی یا ساختمان هایی که بنای قدیمی دارند و نمی توان نوسازی سیم کشی آنها را از روش های جدیدتر اجرا کرد، همچنان از سیم کشی روکار بهره می برند.

مزایا و معایب سیم کشی روکار ساختمان

مهمترین مزیت سیم کشی روکار، عیب یابی راحت و برطرف کردن بهتر و سریع تر مشکل است. از آنجایی که سیم ها در دسترس هستند، در زمان بروز مشکل می توان به سادگی آن ها را بازرسی کرد و محل بروز ایراد را مشخص نمود. در این حالت دیگر نیازی به شکافتن دیوار نیست. همچنین اگر از لوله ها یا همان داکت ها برای عبور سیم در ساختمان استفاده شود، خطر برق گرفتگی نیز بسیار کاهش می یابد.

اشغال شدن فضای خانه مانند دیوارها و سقف و برهم خوردن زیبایی ظاهری را می توان بزرگترین عیب سیم کشی روکار در نظر گرفت. این نوع سیم کشی برای مکان هایی که جلوه ظاهری و زیبایی محیط از اهمیت بالایی برخوردار است، گزینه مناسبی محسوب نمی شود.

2- سیم کشی توکار ساختمان

از دیگر انواع سیم کشی ساختمان می توان به سیم کشی توکار اشاره کرد. در این روش، سیم ها و کابل ها به شکلی کاملا منظم و با ایمنی بالا از داخل دیوارهای ساختمان به نقاط مختلف هدایت می شوند. برای این نوع سیم کشی باید از سیم هایی استفاده شود که مقاومت بالایی داشته و در زیر سیمان و گچ دیوار به خوبی حفظ شوند.

سیم کشی توکار ساختمان

البته اگر قصد استفاده از سیم های معمولی را داشته باشید، می توانید از لوله های مخصوصی استفاده کرده و آنها را درون دیوارها قرار دهید و سیم ها را از این لوله ها عبور دهید. سیم کشی توکار با استفاده لوله خرطومی یکی از رایج ترین انواع سیم کشی ساختمان محسوب می شود که برای ساختمان های مختلف مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و … استفاده می گردد.

سیم کشی توکار ساختمان با توجه به نوع ساختمان، میزان بودجه، میزان امنیت و … به چند روش انجام می شود که عبارتند از:

سیم کشی توکار با جعبه تقسیم

این نوع سیم کشی توکار که در سال های گذشته بسیار مورد استفاده بود، در قسمت بالایی دیوارها انجام می شود. در بالای دیوارها یک مجرای مخصوص افقی شکل تعبیه می شود و سیم ها از داخل آن عبور داده می شوند. در نقاط مشخصی از ساختمان یک جعبه تقسیم نصب می گردد و انشعابات مختلف درون این جعبه قرار می گیرند.

سیم کشی توکار با جعبه تقسیم

انواع مختلفی از جعبه تقسیم مانند جعبه تقسیم پلاستیکی، فلزی، گالوانیزه، آلومینیوم، استیل و … وجود دارد که با توجه به نوع ساختمان و شرایط محیط می توان یکی از آن ها را انتخاب کرد. نکات مهم در سیم کشی توکار ساختمان با جعبه تقسیم این است که سیم ها نباید به صورت لخت و بدون روکش درون جعبه تقسیم قرار بگیرند. همچنین اتصالات خارجی باید به وسیله سوکت های مخصوص مهار و محکم شوند و چیدمان سیم ها درون جعبه باید کاملا مرتب و مشخص باشد.

سیم کشی توکار با جعبه کلید و پریز

از دیگر روش های سیم کشی توکار ساختمان، استفاده از جعبه کلید و پریز است. در این نوع سیم کشی به جای جعبه تقسیم از جعبه یا قوطی کلید و پریز استفاده می شود که سیم ها از داخل آن انشعاب پیدا می کنند. سیم کشی بدین روش طرفداران زیادی دارد و در ساختمان های مختلفی از آن بهره می گیرند.

سیم کشی توکار با جعبه کلید و پریز

در سیم کشی توکار با جعبه کلید و پریز ابتدا دیواری که قرار است روی آن کلید و پریز نصب گردد را به سمت داخل شکافته و سپس جعبه را داخل فضای به وجود آمده قرار می دهند. علاوه بر حفظ زیبایی ظاهری و امنیت بالا، در زمان بروز مشکلات مختلف برقی نیز می توان به راحتی از طریق جعبه کلید و پریز به انشعابات مختلف دسترسی داشت.

سیم کشی توکار با جعبه فیوز

اساس کار این نوع سیم کشی ساختمان، تقسیم بندی متفاوت بخش ها و مکان های مختلف ساختمان است. با استفاده از سیم کشی توکار با جعبه فیوز می توان در زمان بروز مشکل مستقیما به سراغ سیم کشی همان بخش رفت و به راحتی عیب یابی و برطرف کردن آن را انجام داد.

سیم کشی توکار با جعبه فیوز

استفاده از جعبه فیوز باعث می شود توزیع جریان برق در ساختمان به تعادل برسد. در این روش سیم ها ابتدا از جعبه فیوز عبور کرده و سپس با توجه به میزان جریان و نوع نیاز به بخش های دیگر هدایت می شوند. از انجایی که در این روش نیاز به استفاده از تجهیزات و مقدار سیم بیشتری برای سیم کشی جداگانه هر بخش از ساختمان است، هزینه آن نیز بالاتر از سایر انواع سیم کشی ساختمان می باشد.

مزایا و معایب سیم کشی توکار ساختمان

سیم کشی توکار امن ترین روش سیم کشی ساختمان محسوب می شود که خطر برق گرفتگی در آن وجود ندارد. همچنین، از نظر زیبایی می توان گفت سیم کشی توکار، بهترین روش سیم کشی ساختمان است؛ زیرا اثری از سیم ها و لوله ها و داکت ها روی سطوح دیوارها و سقف ها مشاهده نمی شود. علاوه بر این، موارد با استفاده از سیم کشی توکار احتمال رسیدن رطوبت به سیم ها، خطر آتش سوزی، فرسودگی سیم ها در اثر قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی و … کاهش می یابد.

شاید دسترسی سخت به سیم ها در زمان بروز مشکل جهت عیب یابی را بتوان بزرگترین عیب سیم کشی توکار ساختمان معرفی کرد. از آنجایی که سیم ها داخل دیوارها قرار دارند، در صورت بروز کوچکترین مشکل برقی، بررسی و پیدا کردن محل مشکل سخت تر از سیم کشی روکار است.

بهترین نوع سیم کشی ساختمان کدام است؟

روش های مختلفی برای سیم کشی ساختمان وجود دارد که هرکدا از مزایا و معایبی برخوردارند. سیم کشی توکار را می توان بهترین نوع در نظر گرفت که خود به چند روش تقسیم می شود. از میان مدل های مختلف سیم کشی توکار، سیم کشی با استفاده از جعبه فیوز با اینکه هزینه بالاتری دارد، اما گزینه ای ایده آل از همه جهات محسوب می شود.

نتیجه گیری

آشنایی با انواع سیم کشی ساختمان به انتخاب بهترین نوع سیم کشی کمک بزرگی می کند. با داشتن آگاهی و اطلاعات کافی در زمینه سیم کشی می توانید در زمان ساخت و ساز ساختمان های مختلف مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و …، یک روش سیم کشی مناسب با توجه به نوع ساختمان و میزان بودجه انتخاب کنید.

امتیاز دهید


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02166477628
02166477628