خدمات برق ساختمان شامل سیم کشی ، کابل کشی برق نصب برق ساختمان ، تابلو توزیع برق ،اتصالات سبک در ساختمان میباشد. در ساختمان نوع و اندازه سیم بر اساس ولتاژ مدار و جریان الکتریکی ساختمان مشخص میشود. نکات ایمنی برای انجام خدمات بررسی در ساختار بر اساس شرایط محیط و آب و هوای هر منطقه متفاوت است. خدمات برقی هنگام ساخت و ساز ساختمان و توسط متخصص برق صورت میگیرد با افزایش عمر ساختمان به دلیل وجود مواردی مانند رطوبت ممکن است سیمکشیها فرسوده بشود و شما با مشکل مواجه شوید به همین علت بهتر است هر چند وقت یکبار جهت تعمیر برق ساختمان با یک فرد که تخصص برق دارد تماس بگیرید.
مشکل ولتاژ ساختمان
به احتمال زیاد بارها برایتان پیش آمده است که در هنگام استفاده از یک وسیله برقی با گرم شدن دستگاه و یا سیم آن روبرو شوید احتمال دارد عبارت کاهش راندمان سیستم به گوشتان خورده باشد این قبیل اتفاقات هنگام به وقوع میپیوندد که با افت ولتاژ قسمتی از مدار سیم کشی ساختمان روبه رو شویم.
افت ولتاژ چیست؟
انرژی مدار ساختمان توسط ولتاژ تامین میشود و با جریانی که در آن برقرار است رابطه مستقیمی دارد و در این مسیر هر چقدر مقاومت ساختمان بیشتر باشد برای عبور از آن انرژی بیشتری باید صرف شود. این مصرف انرژی به وسیله گرما از بین میرود و این افت گرما سبب کاهش انرژی میشود. افت انرژی باعث کاهش قابل توجهی از ولتاژ میشود که در اصطلاح به آن افت ولتاژ گفته میشود
به عبارت دیگر میتوان گفت هنگامی که در مدار ساختمان اختلاف ولتاژ میان منبع و مصرف کننده به وجود بیاید آن ساختمان با افت ولتاژ روبرو خواهدشد.
عوامل موثر در افت ولتاژ ساختمان
حال که متوجه شدید افت ولتاژ چیست بهتر است بدانید که چه دلایلی باعث به وجود آمدن افت ولتاژ میشود به طور کلی میتوان چهار دلیل را بر روی این پدیده موثر دانست
که در ادامه به بررسی آن می پردازیم
۱_جنس سیم
یکی از دلایل افت ولتاژ جنس سیم میباشد که انتخاب
درست مواد مورد استفاده برای سیم کشی ساختمان اهمیت زیادی دارد و همانطور که میدانید مس رسانههای بهتری نسبت به آلومینیوم میباشد و مس از آلومینیوم برای طول ها و اندازه های مشخص سیم کشی ساختمان افت ولتاژ کمتری دارد. به همین دلیل است که اگر جنس سیم مورد استفاده در سیم کشی ساختمان برای انتقال الکترونها مناسب نباشد شاهد افت ولتاژ بیشتری در مدار ساختمان خواهیمبود.
۲_ قطر سیم
یکی دیگر از عواملی که میتواند باعث افت ولتاژ شود اندازه سیم میباشد که هر چه سایز سیم یا همان قطر آن
در استفاده از مدار ساختمان بیشتر باشد دچار افت ولتاژ کمتری نسبت به سیم های که قطر کوچکتری دارند خواهدشد.
۳_ طول سیم
دیگر از عوامل مهم در کاهش ولتاژ طول سیم میباشد. سیم های کوتاهتر نسبت به سیم های طولانی تر که دارای قطر یکسان باشد افت ولتاژ کمتری دارد. این مورد هنگامی اهمیت زیادی دارد که طولی سیم یا کابل ما بسیار طولانی باشد
۴_ جریان عبور کننده از سیم
آخرین دلیلی که می تواند باعث ایجاد افت ولتاژ در مدار ساختمان شود میزان جریان حامل آن میباشد با افزایش جریان در سیم ولتاژ کاهش پیدا میکند.
راه حل جبران افت ولتاژ ساختمان
هنگامی که متوجه شدید که نیاز به جبران افت ولتاژ میباشد باید هر چه سریعتر آن را برطرف کنید و این کار را میتوانید با استفاده از راههایی که برایتان خواهیم گفت انجام دهید و از به وجود آمدن آسیبهای جدی به وسایل و ایجاد زیان های مالی جلوگیری کنید. هنگامی میتوانیم افت ولتاژ را به حد صفر برسانید که بتوانیم مقاومت سیمها را به صفر برسانید اما واضح و مبرهن که این امر از نظر علمی امکان پذیر نیست اما میتوانید مقدار افت ولتاژ را تا حد مجاز کاهش دهید اکنون برایتان سوال پیش میآید تا حد مجاز افت ولتاژ را چگونه باید به دست آوریم؟
طراحی وسایل الکترونیکی مقداری تلورانس را برای تغییر ولتاژ به صورت مجاز در نظر میگیرد و این موضوع به این معنی است که اگر ولتاژ در این محدوده مجاز تغییر کند دستگاه دچار اختلال نمیشود شما از همین ویژگی وسایل الکترونیکی میتوانید برای تعیین درصد مجاز افت ولتاژ استفاده کنید. در شبکه های توزیع برق مقدار کلی مجاز ۵ درصد ولتاژ کل مدار در ابتدای خط در نظر گرفته میشود که از این مقدار ۰.۵ درصد مربوط به اداره برق است که نباید بیشتر از این مقدار افت ولتاژ داشته باشد بعد از آن میزان افت فشار مجاز برای مصارف روشنایی ۱.۵ درصد بوده و برای مصارف موتوری نیز ۳ درصد در نظر گرفته شدهاست. یکی از راه های جلوگیری از صدمه وارد شدن افت ولتاژ به وسایل الکترونیکی استفاده از ترانس های برق خانگی میباشد نوسانات برق که در شبکه توزیع به صورت آنی و لحظهای اتفاق میافتد به علت ترانس برق در کمتر از چند ثانیه کاهش ولتاژ را جبران کرده و از آسیب دیدن لوازم برقی جلوگیری خواهندکرد.
یکی از راه های جلوگیری از افت ولتاژ با استفاده از محافظ برق می باشد یکی از عمومیترین روشهایی که برای جلوگیری از آسیب دیدن وسایل الکترونیکی میتوانیم از آن استفاده کنیم استفاده کردن از محافظهای برقی معمولی است که همه با آن آشنایی دارند. از مزایای استفاده از این سیستم قیمت مناسب آن نسبت به سایر روشهای کنترل افت ولتاژ میباشد و همین مسئله باعث میشود که عموم مردم به این روش روی آورند از معایب آن میتوان به قطع کردن برق در هنگام نوسان اشاره کرد یعنی اگر در هنگام لحظه نوسانی محافظ ولتاژ حس کند ولتاژ شبکه پایینتر یا بالاتر از حد مجاز میباشد بلافاصله برق مصرف کننده را قطع کرده و بعد از گذشت چند ثانیه و یا چند دقیقه دوباره برق را متصل میکند استفاده از این وسیله در مکانهایی که نباید برق قطع شود مهم است و استفاده از این وسیله در آن مکانها مناسب نبوده وباید برای کنترل افت ولتاژ از راههای دیگری استفاده بشود.
استفاده از استابلایزر نیز یکی از روش های مقابله با افت ولتاژ میباشد کار این دستگاه تثبیت برق و جبران افت ولتاژ بوده اگر نوسان برق و افت ولتاژ برق دارید یکی از بهترین گزینهها استفاده از استابلایزر میباشد از مزایای این وسیله عدم قطع برق در هنگام افت ولتاژ و یا نوسان برق بوده کاری که توسط محافظ برق صورت نمیگرفت از معایب آن قیمت بیشتر نسبت به محافظ برق میباشد که این مسئله نسبت کارآیی آن کاملا طبیعی میباشد.
روش دیگری که میتوان با آن افت فشار را کنترل کرد استفاده از UPS میباشد استفاده بدون وقفه از منبع تغذیه و UPS میباشد که اغلب به عنوان برق اضطراری آن را میشناسیم. این وسیله برق ثابتی را در خروجی به ما میدهد که میتواند باعث جلوگیری از آسیب دیدن وسایل برقی بشود
راه حل های داشتن کیفیت برق
راه حلهای متفاوتی برای داشتن کیفیت برق وجود دارد که در ادامه چند مورد از آنها را معرفی میکنیم: سرویس دوره ای ترانس، استفاده از سایز بندیهای درست برای انتقال نیرو ، استفاده از سافت استارها برای اندازهگیری الکتروموتور ، اجرای ارتینگ قوی و اصولی در چند نقطه سیستم توزیع، استفاده از شیوههای هوشمندانه برای کاهش اثر هارمونیک، استفاده از کابلهای شیلد در خروجی اینورترها ،نصب سیستم تابلو خازن استاندارد ، حذف رادیواکتیو و تابلوهای خازن جهت بالابردن راندمان شبکه.
علت های شایع اختلال در ولتاژ بالا و ولتاژ پایین
علت اختلال در ولتاژ بالا: نقص تنظیمگر ولتاژ، تنظیم نادرست توسط ترانسفورماتورها و یا تبدیل کنندهها، اعمال نادرست خازنهای اصلاح ضریب توان موارد گفتهشده میتواند باعث اختلال در بالا بشود.علت اختلال در ولتاژ پایین: نقص تنظیمگر ولتاژ ،تنظیم نادرست ولتاژ توسط ترانسفورماتورها ویا تبدیل کنندهها ،مقاومت ظاهری منبع بزرگ یعنی سیستم ضعیف باشد ،خرابی تب ترانس این موارد نیز میتواد باعث ایجاد اختلال در ولتاژ بالا شود
علائم وجود مشکل در سیمکشی ساختمان
ضعیف شدن وافت فشار ، عدمکارکرد کلید برق ، سوسو زدن نور لامپ، سوختن لامپهای روشن ،هزینههای بالای قبض برق ،میتواند از علائم وجود مشکل سیمکشی برق ساختمان باشد.
قبل از انجام خدمات برقکشی چه نکاتی باید رعایت شود؟
برای جلوگیری از برق گرفتگی و خطرات احتمالی از کار با برق لازم است نکاتی رعایت شود که این نکات اعم از: تست برق ساختمان گرفته شود ، شدت جریان برخورد خروجیها بررسی شود ، ایجاد اتصال قوی بین سیمها ، سیم و پریز و یا سریهای برق انجامشود و از سیمکشی مناسب استفاده شود ،از جعبه اتصال استفاده شود.
جمع بندی نهایی
افت انرژی باعث کاهش قابل توجهی از ولتاژ شده که به آن افت ولتاژ میگویند. علت هایی که بر روی ولتاژ تاثیر دارد میتواند جنس سیم، قطر سیم، طول سیم و جریان عبور کننده از سیم باشد. برای این که بتوانیم افت ولتاژ را جبران کنیم استفاده از محافظ های برق ، استابلایزرها و یا استفاده از UPS میباشد. برای داشتن کیفیت برق نیز راه حلهایی وجود دارد به عنوان نمونه میتوان به حذف رادیواکتیو، نصب سیستم تابلو خازن ، استفاده از کابلهای شیلد اشاره کرد. وجود مشکلات در برق ساختمان میتواند خیلی خطرناک باشد به همین علت با مشاهده کوچکترین مشکل برقی آن را پیگیری کرده و با افراد متخصص تماس حاصل فرمایید. جهت مقابله با برق گرفتگی حتما نکات ایمنی مربوط به سیمکشی برق ساختمان را رعایت بفرمایید.آموزشگاه پایتخت فناوری برگزار کننده دوره های اموزشی از جمله آموزش برق ساختمان می باشد . برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها با کارشناسان ما تماس بگیرید .