آشنایی با ساختار جک درب پارکینگی و نحوه عملکرد آن
جک پارکینگی یکی از مهمترین ترین اجزای درب های اتوماتیک است که نقش اصلی در باز و بسته کردن درب را برعهده دارد. آشنایی با ساختار جک درب پارکینگی و نحوه عملکرد آن می تواند اطلاعات بسیار مفید و کاربردی درباره درب های اتومات در اختیار شما بگذارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی ساختار و عملکرد جک پارکینگی بپردازیم؛ پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با پایتخت فناوری همراه باشید.
عناوین این نوشته:
اجزا و ساختار جک درب پارکینگی
امروزه بسیاری از ساختمان ها مجهز به درب های اتوماتیک شده اند که با استفاده از جک های مخصوصی عمل باز و بسته شدن درب و رفت و آمد را تسهیل می کنند. با استفاده از جک پارکینگی افراد دیگر نیاز به پیاده شدن و فاصله گرفتن از خودروی خود هنگام ورود و خروج به پارکینگ یک ساختمان را ندارند.
درب های اتومات از اجزا و قطعات مختلفی مانند موتور، ریموت، سیستم مرکزی، فلاشر، جک و … تشکیل شده اند. جک پارکینگی که خود از اجزای مختلفی تشکیل شده است، نقشی اساسی در باز و بسته شدن درب اتومات دارد که در ادامه مهمترین شان را به شما معرفی می کنیم.
1- استاتور یا سیم پیچ
استاتور یا سیم پیچ قطعه ای استوانه ای شکل بوده که از لایه های فلزی متصل به یکدیگر تشکیل شده است. بدنه یا هسته استاتور دارای شیارهای زیادی است که در این شیارها سیم پیچ یا همان کلافه ها به شکل خاصی قرار گفته اند. درواقع استاتور یک میله استوانه ای فلزی شیارداری است که دور آن سیم پیچیده است.
وظیفه این قطعه ایجاد یک میدان مغناطیسی با کمک اتصال به منبع AC است. این میدان مغناطیسی انرژی مورد نیاز برای حرکت جک را تولید می کند. جنس استاتور معمولا از آهن یا آلومینیوم بوده و به نوعی یک آهنربای مغناطیسی محسوب می شود.
2- رتور
در ساختار جک درب پارکینگی قطعه ای به نام رتور وجود دارد که با نام چرخانه نیز شناخته می شود. رتور از یک هسته استوانه ای با شکاف هایی موازی تشکیل شده است که وظیفه جذب رساناها را برعهده دارند. درواقع رتور انرژی تولید شده توسط سیم پیچ یا همان استاتور را جذب کرده و به کمک بخش انتهایی خود که به شکل مارپیچ است، این انرژی را به دنده برنجی منتقل می کند. جنس رتور معمولا از آلومینیوم با کیفیت است که بتواند در حین کار مقاومت بالایی داشته باشد و در اثر چرخش ها دچار آسیب و مشکلی نشود.
3- دنده برنجی
از دیگر اجزای جک پارکینگی باید دنده برنجی را نام برد. این قطعه وظیفه انتقال انرژی تولید شده بین دو قطعه را بر عهده دارد. بدنه دنده برنجی به صورت دندانه دار طراحی شده که این دندانه ها در زمان حرکت با دندانه های چرخ دنده مجاور درگیر شده و نیرو تولید شده توسط استاتور و رتور بین چرخ دهنده ها منتقل می شود.
چرخ دنده ها با استفاده از قطعه ای به نام شفت به گیربکس متصل هستند و گیربکس حرکت چرخشی که دنده برنجی تولید می کند به قطعه بعدی (میل ماردان) منتقل می کند. در نتیجه، نیروی لازم برای حرکت جک و باز و بسته شدن درب پارکینگ فراهم می شود.
4- شفت
شفت قطعه ای استیل و استوانه ای شکل است که مابین دنده برنجی و مهره ماردان قرار دارد. این میله فلزی وظیفه انتقال انرژی چرخشی چرخ دنده ها به مهره ماردان را برعهده دارد.
5- میل ماردان
آخرین قطعه از ساختار جک درب پارکینگی، میل ماردان است. این قطعه که به شکل مارپیچ طراحی و تولید می شود، نیروی چرخشی موتور را به حرکات رفت و برگشتی تبدیل می کند. یک سمت مهره ماردان به شفت متصل است که با نیرویی که از گیربکس می گیرد، پیستون یا همان بازوهای جک را به حرکت در می آورد.
نحوه عملکرد جک درب پارکینگی
همانطور که گفته شد جک درب پارکینگی از قطعات مختلفی تشکیل شده است که این اجزا در کنار یکدیگر فعالیت کرده و نیروی لازم برای حرکت جک و باز و بسته شدن درب را فراهم می کنند. با اتصال جریان برق، استاتور یا سیم پیچ میدان مغناطیسی ایجاد می کند و انرژی حاصل از این میدان به رتور منتقل می شود. سپس رتور به چرخش درآمده و انرژی چرخشی خود را به دنده برنجی می دهد. حرکت چرخ دنده ها باعث فعال شدن شفت و انتقال نیرو به گیربکس می شود. همان طور که گفته شد یک سر شفت به گیربکس و چرخ دنده ها و طرف دیگر آن به میل ماردان متصل است.
در نتیجه، میل ماردان به حرکت در آمده و با تبدیل نیروی چرخشی به انرژی رفت و برگشتی، پیستون های جک را قعال می کند و درب پارگکینگ باز و بسته می شود. به طور خلاصه می توان گفت اجزای تشکیل دهنده جک پارکینگی یک نیروی چرخشی را به نیرویی رفت و برگشتی تبدیل می کنند تا حرکت لنگه های درب صورت بگیرد.
جک هیدورلیکی پارکینگ چگونه کار می کند؟
مطالبی که در بالا گفته شد مربوط به ساختار و نحوه عملکرد جک الکترومکانیکی است که متداول ترین نوع جک درب پارکینگی محسوب می شود. از دیگر انواع جک های درب های اتوماتیک می توان به جک هیدرولیکی اشاره کرد که از ساختار و نحوه عملکرد متفاوتی برخوردار است.
در این نوع جک نیروی لازم برای باز و بسته شدن درب توسط یک روغن قرار گرفته در محفظه ای استوانه ای تامین می شود. با وارد شدن نیرو، روغن پیستون را به حرکت درآورده و در نتیجه درب حرکت می کند. قیمت جک هیدرولیکی از سایر انواع جک درب های اتومات بیشتر است و معمولا برای درب های سنگین و بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه عملکرد جک پنوماتیک پارکینگ چگونه است؟
یکی دیگر از انواع جک درب های اتوماتیک، جک پنوماتیک است که با استفاده سیستم سرعت کنترل عمل می کند. این جک بدون نیاز به موتور کار کرده و معمولا برای درب های سبک تر و کوچک تر استفاده می شود. این جک با استفاده از نیروی باد محبوس شده در محفظه ای مخصوص حرکت پیستون ها یا بازوها را کنترل می کند و باعث باز و بسته شدن درب می شود.
نتیجه گیری
آشنایی با ساختار جک درب پارکینگی و نحوه عملکرد آن به نصابان و تعمیرکاران درب های اتومات در عیب یابی و تشخیص مشکلات و برطرف کردن آن ها کمک بزرگی می کند. شما نیز می توانید با داشتن اطلاعات کافی در این زمینه، هنگام خرید جک پارکینگی انتخاب بهتری داشته باشید و جکی با بالاترین کیفیت قطعات را تهیه کنید.