آشنایی با مدار الکتریکی و نحوه سیم کشی کولر آبی

آشنایی با مدار الکتریکی و نحوه سیم کشی کولر آبی

امروزه کولر آبی ها یکی از پر طرفدار ترین وسایل سرمایشی در مناطق گرم و خشک محسوب می شوند که با استفاده از سیستم آبی پیشرفته خود، موجب خنک شدن هوای محیط می شوند. مسئولیت تامین انرژی برای کولر آبی بر عهده مدار الکتریکی آن می باشد که مستقیما بر عملکرد صحیح آن تاثیر می گذارد. آشنایی با مدار الکتریکی کولر آبی و تسلط بر سیم کشی آن ها برای هر فردی که در حوزه سرویس و تعمیر کولر آبی فعالیت می کند، واجب است. هم چنین اگر تمایل دارید کولر آبی منزلتان را خودتان تعمیر کنید، این مقاله را در آموزشگاه پایتخت فناوری مطالعه کنید تا سیم کشی دقیق و اصولی کولر آبی را یاد بگیرید.

کولر آبی چگونه کار می کند؟

کارکرد کولر آبی بر اساس یک قانون فیزیکی ساده می باشد. این قانون فیزیکی در واقع همان عمل تبخیر می باشد که با تبدیل مایع به گاز شناخته می شود. هنگامی که کولر آبی خود را روشن می کنید، پمپ دستگاه شروع به کار کرده و شیلنگ های ورودی، آب را به مخزن وارد می کند. بلافاصله پس از جریان یافتن آب، شناور کولر که وظیفه کنترل میزان ورود آب به دستگاه را دارد، مقدار سطح آب در کولر آبی را اندازه می گیرد. به محض رسیدن آب به مقدار مشخص شده، عملیات ورود آب به مخزن متوقف می شود.

در مرحله بعد، نوبت به مرطوب شدن پوشال ها می شود. این مرحله با کمک هدایت آب از لوله ها به سمت پوشال توسط موتور کولر انجام می گیرد. هنگامی که هوای گرم خارج از منزل از این پوشال های خیس عبور می کند، گرمای خود را از دست داده و خنک می شود. برای ورود این هوای خنک به داخل ساختمان، فن ها شروع به کار می کنند تا در نهایت منزل شما خنک شود.

اجزای به کار رفته در کولر آبی

درست مانند تمام وسایل منزل، کولر آبی ها نیز از قسمت های مکانیکی والکتریکی تشکیل شده اند تا با هماهنگی یکدیگر، بتوانند منزل شما را در فصول گرم سال خنک کنند. بخش الکتریکی کولر آبی وظیفه تامین انرژی برای عملکرد صحیح اجزای مکانیکی را بر عهده داشته و شامل موتور، سیم پیچ، کلید و کابل می باشد. واضح است که عملکرد درست کولر آبی وابسته به درست کار کردن تمام قطعات و هماهنگی آن ها می باشد. اجزای مهم به کار رفته در کولر آبی عبارتند از:

  • پمپ
  • موتور
  • کابل
  • جعبه تقسیم
  • کلید

پمپ

پمپ کولر آبی به عنوان یک قطعه مهم، مسئولیت هدایت آب به تمام قسمت های کولر را برعهده دارد. این قطعه که در کف کولر آبی قرار دارد، به برق 220 ولت AC وصل شده و آب را به سمت پوشال ها پمپاژ می کند. این فرآیند در طول روشن بودن کولر به طور مداوم انجام می شود تا با مرطوب نگه داشته شدن پوشال ها، هوای گرم وارد منزل نشود.

پمپ کولر آبی

موتور

موتور کولر آبی به عنوان قسمت متحرک دستگاه، با چرخش خود باعث حرکت سریع هوا در بدنه داخلی کولر و انتقال آن به اتاق می شود. این قطعه وظیفه خود را با دریافت انرژی از شبکه برق انجام می دهد که شبکه برق می تواند بسته به نوع موتور، تک فاز یا سه فاز باشد. چرخش موتور باعث چرخش فن و دمنده‌ متصل به آن شده و هوای خنک را از طریق کانال ‌ها وارد اتاق می‌ کند. سرعت چرخش موتور کولر معمولاً 1450 دور در دقیقه است.

موتور کولر آبی

کابل

کابل ها در کولر آبی مسئولیت برقراری جریان الکتریکی در تمام قطعات مکانیکی را بر عهده دارند. موتور، پمپ، کلید ها و اجزای دیگر از طریق کابل ها به هم وصل شده اند و از این طریق جربان برق بین کولر پخش می شود. استفاده از کابل‌ های یک ‌تکه و اجتناب از به کار گیری اتصالات نامناسب، کارکرد درست کولر آبی را تضمین کرده و از بروز خرابی های احتمالی جلوگیری می‌ کند. کابل برق به کار رفته در کولر آبی ها شامل 5 رشته سیم نازک به قطر حدود 1.5 میلی متر مربع می باشد. برای کابل کشی در کولر آبی باید این نکته را در بگیرید که نزدیکی آن ها به منابع گرما مانند هواکش و دودکش می تواند خطر برق گرفتگی را به دلیل گرم شدن افزایش دهد. به همین دلیل توصیه می شود تا آن ها را از داخل مسیر های خرطومی عبور دهید.

جعبه تقسیم

جعبه تقسیم کولر آبی یک قطعه مهم به شمار می رود که همان طور که از نام آن می توان حدس زد، تقسیم و توزیع برق را به قسمت های دیگر انجام می دهد و مسیر های انتقال انرژی در کولر را به هم وصل می ‌نماید. این قطعه درون بدنه کولر قرار گرفته و از یک درپوش محافظ تشکیل شده است تا از ورود رطوبت به اجزای حساس داخلی آن جلوگیری شود. اتصال درست سیم‌ ها بر اساس علائم روی ترمینال ‌ها و استفاده از سرسیم، ایمنی و عملکرد صحیح جعبه تقسیم را تضمین می ‌نماید.

جعبه تقسیم کولر آبی

کلید

کنترل جریان الکتریکی در کولر آبی وظیفه کلید می باشد. امروزه با توجه به تنوع مدل های کلید کولر آبی، می توان ورود و خروج انرژی الکتریکی را به نحو احسن تنظیم کنیم. کلید های معمولی از 3 دکمه پمپ، موتور و سرعت تشکیل شده اند که برای کنترل جداگانه پمپ، موتور و هم چنین تنظیم چرخش موتور به صورت کند یا تند استفاده می شوند. کلید های هوشمند می توانند کارکرد کولر را بر اساس دمای محیط تعیین کرده و نیازی به تنظیم دستی افراد ندارد. با استفاده از کلید های مناسب می ‌توان عملکرد کولر آبی را به طور کامل کنترل کنیم.

کلید کولر آبی

نقشه سیم کشی برق کولر آبی

نقشه سیم‌کشی کولر آبی، بهترین راه برای درک جریان الکتریکی در کولر آبی است. این نقشه معمولا روی بدنه یا موتور کولر آبی درج شده و نحوه اتصال سیم‌ ها و مدارات داخلی را نشان می ‌دهد. دو لوله برق اصلی در این نقشه وجود دارد؛ یکی برای اتصال جعبه تقسیم به کلید اصلی کولر و دیگری برای اتصال کلید به بدنه کولر. سیم ‌ها در کولر آبی نقش مهمی دارند و برای منتقل کردن جریان الکتریکی به کار می روند.

سیم های برق شامل سیم های فاز، نول و سیم ارت متصل به زمین است. سیم فاز، سیم اصلی انتقال ‌دهنده‌ی جریان است که مستقیماً به کلید کولر متصل می ‌شود. سیم نول، مسیر بازگشت جریان را فراهم کرده و از طریق جعبه‌ تقسیم به کولر وصل می ‌شود. سیم ارت نیز وظیفه‌ مهم اتصال به زمین و جلوگیری از برق ‌گرفتگی را بر عهده دارد. این سیم به لوله برق دوم جعبه تقسیم وارد می شود و از طریق سیم های مخصوص، دور کند و تند کولر را کنترل می کند. این سه سیم، با هماهنگی در کنار هم، موجب انتقال انرژی الکتریکی در کولر آبی می شود.

نقشه سیم کشی برق کولر آبی

نحوه سیم کشی برق کولر آبی

سیم‌ کشی صحیح برق کولر آبی نیازمند استفاده از کابل‌ های مناسب بر اساس وضعیت سیم ‌کشی ساختمان است. در ساختمان ‌های مجهز به سیم ارت، از کابل سه ‌رشته برای اتصال کلید کولر به جعبه تقسیم و کابل پنج‌ رشته برای اتصال جعبه تقسیم به کولر استفاده می ‌شود. کابل سه رشته قطر 2.5 دارد و برای اتصال سیم های فاز، نول و ارت استفاده می شود. وصل کردن کلید کولر به جعبه تقسیم از طریق کابل 5 رشته ای انجام می شود. این سیم دارای 5 عدد سیم با قطر 1.5 می باشد که به ترتیب برای نول، دور تند کولر، دور کند کولر، ارت و پمپ استفاده می شود. در ساختمان بدون سیم ارت، سیم ارت از کابل ‌ها حذف شده و به ترتیب از کابل دو رشته و چهار رشته برای اتصالات استفاده می‌ گردد. سیم ارت زرد رنگ به عنوان یک ویژگی امنیتی عمل کرده و کولر را به بدنه متصل می‌ کند. استفاده از فیش‌ های مناسب نیز برای اتصال کابل ‌ها اهمیت دارد.

روش سیم کشی برق کولر آبی

با سیم‌ کشی صحیح مطابق استاندارد ها می‌توان از عملکرد ایمن کولر آبی مطمئن شد. ابتدا باید سیم فاز را به کلید اصلی روشن/خاموش متصل کرد. سپس از کلید اصلی به کلید پمپ، و از آنجا به خود پمپ اتصال برقرار کرد. سیم نول را نیز باید از نقطه نول به ترمینال مقابل پمپ وصل نمود. در ادامه لازم است سر دیگر سیم فاز را به ترمینال مشترک دور کند و تند کولر وصل کنید. دور ترمینال غیر مشترک در کلید تبدیل دور کند و تند قرار دارد که با کمک دو رشته سیم به موتور کولر اتصال می یابد. سپس ترمینال مشترک به نول وصل می گردد. برای موتور نیز باید سیم فاز را به کلید تنظیم دور متصل کرده و از آنجا به طور جداگانه به دو سر موتور وصل نمود.

سیم کشی کولر آبی بر اساس رنگ بندی

در سیم‌کشی کولر آبی، نباید صرفا به رنگ ‌بندی سیم‌ ها اکتفا کرد. چرا که این رنگ ‌بندی لزوما استاندارد نیست. به طور معمول دو رشته سیم به رنگ های آبی و مشکی برای وصل کردن جعبه فیوز ساختمان به جعبه کلید استفاده می شود. معمولا سیم مشکی فاز و سیم آبی نول است اما برای اطمینان، باید از فاز متر استفاده کرد. با قرار دادن نوک فاز متر روی سیم، روشن شدن چراغ آن نشان ‌دهنده‌ فاز بودن سیم است.

در جعبه تقسیم، سیم آبی مربوط به پمپ و سیم قرمز مربوط به موتور است. هم چنین سیم مشکی و قهوه ‌ای به ترتیب شنان دهنده دور کند و دور تند هستند. سیم زرد رنگ نیز سیم ارت است. بنابراین با آزمایش سیم ‌ها و توجه به رنگ ‌بندی، می ‌توان به طور دقیق مدار الکتریکی کولر آبی را شناسایی کرد.

نتیجه گیری

در این مقاله درباره نحوه عملکرد کولر آبی و نقشه سیم کشی آن صحبت کردیم. سپس، به شما نحوه سیم کشی کولر آبی را به صورت کامل با رسم شکل آموزش دادیم. در صورتی که سوالی داشتید می توانید از کارشناسان ما سوال بپرسید تا شما را راهنمایی کنیم.

امتیاز دهید


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02166477628
02166477628