چگونه فیوز پریده را وصل کنیم؟

چگونه فیوز پریده را وصل کنیم؟

عوامل مختلفی مانند اتصالی در سیم کشی، مصرف بیش از اندازه برق، خرابی دستگاه های مختلف برقی و … باعث اختلال در عملکرد فیوز و در نتیجه علت پریدن فیوز بعد از چند دقیقه می شوند.

فیوز برق چیست؟

این قطعه مدارهای الکتریکی را در برابر آتش سوزی، انفجار و آسیب های دیگر محافظت می کند. فیوز که در سر راه یا همان ابتدای مدارهای الکتریکی نصب می شود، از یک محفظه نارسانا و سیمی فلزی (آلومینیومی، سرب، مس یا روی) تشکیل شده که مقاومت پایینی دارد. با استفاده از این قطعه از آسیب دیدن وسایل برقی مانند یخچال، لباسشویی، کامپیوتر، تجهیزات الکترونیکی خانگی و صنعتی و … جلوگیری می شود.

وظیفه فیوز قطع جریان برق در زمان افزایش این جریان است. در مواقعی که جریان بیش از اندازه قصد ورود به مدار الکتریکی را دارد، سیم فلزی با مقاومت کم فیوز ذوب شده و جریان را قبل از ورود به مدار قطع می کند.

چگونه فیوز پریده را وصل کنیم؟

اگر خرابی فیوز و قطع برق به خاطر سیم کشی نامناسب و اتصال کوتاه است، باید محل دقیق آن را پیدا کنید. برای این کار ابتدا تمامی وسایل برقی را از پریز بیرون بکشید و کلیدهای روشنایی لامپ ها را خاموش کنید. سپس، فیوز را بالا زده و اگر فیوز پرید متوجه خواهید شد که مشکل از کلیدها نیست. اما اگر فیوز قطع نشود قطعا مشکل از کلیدهای روشنایی است که باید کلیدهای خاموش را یکی یکی روشن کنید تا متوجه شوید کدام یک موجب پریدن فیوز می شود و سپس نسبت به تعویض آن ها اقدام کنید. در صورت علاقه مند بودن مقاله “آشنایی با انواع کلید برق و کاربردهای هر کدام” را بخوانید.

اگر کلیدها سالم باشند باید به سراغ بررسی پریزها بروید. امکان دارد به خاطر جدا شدن سیم های داخل پریز از پیچ های مخصوص اتصالی ایجاد شده و فیوز پریده باشد. پریزها را باید باز کرده و وضعیت آن ها را بررسی کنید. گاهی نیز ممکن است کلید و پریزها سالم باشند و سیم های داخل دیوارها دچار خرابی، فرسودگی، قطع اتصال و … شده باشند.

به طور کلی، اگر دلیل مشکل پریدن فیوز برق ساختمان به خاطر بروز مشکلات و خرابی در نقاط ساده و مشخص شده ای مانند کلید و پریزها است، خودتان می توانید دست به کار شوید. اما اگر وضعیت پیچیده تر بوده و بخش هایی از سیم کشی ساختمان دچار خرابی و اختلال شده اند که نیاز به مهارت و تخصص است، باید از برق کار ساختمان حرفه ای و آموزش دیده کمک بگیرید.

نحوه برطرف کردن مشکل پریدن فیوز برق ساختمان

در زمان پریدن فیوز اگر وسیله برقی پر مصرف یا خرابی به جریان برق متصل است، باید سریعا آن را متوقف کنید. برای مثال اگر در زمان شستشوی لباس ها با ماشین لباسشویی در اوقات اوج مصرف برق فیوز برق ساختمان بپرد، باید لباسشویی را از برق بکشید. همچنین، اگر وسیله ای هنگام کار کردن بوی سوختگی از خود منتشر کند نشانه خرابی آن بوده و ممکن است موجب پریدن فیوز شود که باید نسبت به قطع جریان برق از این دستگاه اقدام کنید.

علت پریدن فیوز بعد از چند دقیقه چیست؟

  • اتصالی در سیم کشی ساختمان
  • مصرف برق بیش از حد
  • خرابی دستگاه های برقی
  • پریزهای برق خراب
  • استفاده از فیوز اشتباه
  • وجود رطوبت
  • استفاده از سیستم برق کشی قدیمی
  • وجود ایراد در مدار یا کلید ها
  • خطای قوس الکتریکی
  • سیم کشی معیوب

چرا فیوز برق ساختمان می پرد؟

1- اتصالی در سیم کشی ساختمان

یکی از مهمترین و اصلی ترین دلایل خرابی فیوز و پریدن آن اتصالی در سیم کشی ساختمان است. اشتباه در نحوه نصب سیم ها، فرسودگی سیم ها، انتخاب سیم های بی کیفیت و با مقاومت نامناسب و اتصال کوتاه موجب می شوند جریان بیش از اندازه وارد مدار شود و در نتیجه تولید گرمای بسیار زیاد، مدار آسیب ببیند.

گاهی اوقات عایق سیم ها از بین می روند و یک رسانا بر روی مدار قرار می گیرد. در نتیجه مسیر جدیدی برای عبور جریان ایجاد می شود که به اصطلاح اتصال کوتاه اتفاق می افتد. این مشکل به فیوز فشار زیادی را وارد کرده که از تحمل آن خارج است و باعث پریدن آن می شود.

2- مصرف برق بیش از حد

از دیگر دلایل خرابی و پریدن فیوز برق ساختمان می توان به مصرف بیش از حد برق اشاره کرد. در نتیجه عبور جریان بیش از اندازه از یک سیم یا رسانا، گرمای زیادی تولید می شود. این گرما ممکن است باعث بروز آتش سوزی و انفجار گردد، از این رو فیوز وارد عمل شده تا جلوی آن را بگیرد؛ اما در نتیجه خود فیوز خراب می شود. افزایش بیش از اندازه بار الکتریکی و پریدن فیوز برق ساختمان در اثر اتصال کوتاه، طراحی نادرست مدارهای الکتریکی، اضافه بار و … رخ می دهد.

3- خرابی دستگاه های برقی

شاید برای شما هم پیش آمده که با متصل کردن دو شاخه یک وسیله برقی مانند لباسشویی، لپ تاپ و … به پریز برق با قطع جریان برق مواجه شده اید. در مواقعی دستگاه های متصل به جریان برق دلیل خرابی فیوز هستند. وسایل برقی که دارای مصرف بالایی هستند، موجب بالا رفتن جریان الکتریکی در مدار شده و در نتیجه فیوز می پرد. همچنین، ممکن است دستگاه های متصل به جریان برق دچار خرابی مانند سوختن سیم پیچ، خرابی اتصالات و سیم ها و … شده و نتوانند به درستی کار کنند. در نتیجه با افزایش جریان الکتریکی موجب پریدن فیوز می شوند.

۴- پریزهای برق خراب

چنانچه هنوز از پریزهای برق قدیمی استفاده می کنید، احتمال اینکه سیم کشی ساختمان شما معیوب باشد یا اتصالات شل شده باشند، وجود خواهد داشت. در این شرایط، اگر جریان برق مناسب به دو شاخه نرسد، احتمال پریدن فیوز دور از انتظار نخواهد بود.

پریزهای برق خراب

۵- استفاده از فیوز اشتباه

در نگاه کلی ممکن است اینطور به نظر برسد که همه فیوزها شبیه به هم هستند. اما در حقیقت، فیوزها انواع و اندازه های مختلفی دارند. استفاده از فیوز نادرست بسیار خطرناک است و می تواند آسیب قابل توجهی به ساختمان شما وارد کند. اگر تردید دارید که از فیوز مناسب استفاده می کنید، حتما با یک متخصص تماس بگیرید.

۶- وجود رطوبت

رطوبت یکی دیگر از دلایل شایع پریدن فیوز برق خانه است. اگر رطوبت محل زندگی شما زیاد است یا اخیرا ساختمان شما به دلیل طوفان آسیب دیده است، این احتمال وجود دارد که رطوبت به درون سیم کشی نفوذ کرده باشد. این موضوع باعث فرسایش سیم ها، اتصال کوتاه و بسیاری از مشکلات برقی خواهد شد.

۷- استفاده از سیستم برق کشی قدیمی

طراحی سیم کشی ساختمان های قدیمی اغلب برای 50 سال قبل است. در آن زمان دستگاه های برقی بسیار کمی در هر خانه ای وجود داشت. اما در حال حاضر، در هر خانه ای چندین وسیله برقی پرمصرف وجود دارد و سیم کشی های قدیمی ظرفیت پاسخگویی به نیازهای الکتریکی کاربران را ندارد. در سیم کشی های جدید تعداد فیوزهای برق زیاد شده است و این مسئله نقش موثری در بهبود و ارتقای سیستم برق کشی ساختمان داشته است.

۸- وجود ایراد در مدار یا کلید ها

چنانچه فیوز مدار بسوزد، کلید های تعبیه شده در مدار مانند یک سپر از آسیب الکتریکی بیشتر جلوگیری می کنند. حال اگر این کلید ها به طور دائم خاموش باشند، نشان دهنده وجود یک مشکل در مدار است.

9- خطای قوس الکتریکی

خطای قوس الکتریکی یک مشکل الکتریکی خطرناک است که در اثر گرم شدن بیش از اندازه یا فشار سیم کشی یا دستگاه های برقی اتفاق می افتد. خطای قوس همچنین یکی از دلایل شایع آتش سوزی منازل می باشد.

10- سیم کشی معیوب

اگر سیم کشی ساختمان به صورت توکار انجام شده باشد، تشخیص آسیب دیدگی مدار مشکل خواهد بود. در صورت سوختن فیوز وضعیت سیم کشی را بررسی کنید.

سیم کشی معیوب

راهکارهای پیشگیری از پریدن فیوز برق ساختمان

برای جلوگیری از پریدن فیوز و قطع جریان برق و پیشگیری از آسیب دیدن وسایل برقی مختلف می توانید از راهکارهایی استفاده کنید. در این صورت خیالتان از بابت کارکرد درست فیوز راحت بوده و با بی برقی مواجه نخواهید شد.

راهکارهای پیشگیری از پریدن فیوز برق ساختمان

از مهمترین راهکارهای پیشگیری از خرابی و پریدن فیوز برق خانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از کلید اتوماتیک مستقل برای هر پریز
  • استفاده از محافظ برق مناسب و با کیفیت
  • عدم استفاده همزمان از وسایل برقی پرمصرف مانند لباسشویی، مایکروفر، ظرفشویی و …
  • سیم کشی درست و استفاده از سیم های با کیفیت
  • جایگزینی وسایل برقی قدیمی که مصرف بالای انرژی دارند با وسایل جدیدتر که مصرف کمتری دارند
  • عدم اتصال چندین دستکاه و وسیله برقی به یک چندراهی برق
  • جلوگیری از اتصال طولانی مدت وسایل برقی به جریان برق حتی در زمان خاموشی آنها

سوالات متداول

1- مهمترین دلایل پریدن فیوز برق ساختمان کدامند؟

اضافه بار و بالا رفتن جریان الکتریکی در اثر مصرف بیش از حد وسایل برقی، اتصال کوتاه یا همان مشکلات سیم کشی ساختمان مانند فرسودگی سیم ها و خرابی دستگاه های برقی از مهمترین علت های پریدن فیوز و قطع برق محسوب می شوند.

2- در زمان پریدن فیوز برق ساختمان چه باید کرد؟

اولین گام در زمان پریدن فیوز برق پیدا کردن علت این مشکل است. پس از پیدا شدن دلیل اصلی قطع جریان برق باید راهکار مناسب جهت برطرف کردن آن انتخاب شود. تعویض سیم کشی، تعویض کلید و پریزها، تعمیر وسایل برقی خراب، کم کردن میزان مصرف برق و … روش های برطرف کردن پریدن فیوز برق ساختمان هستند.

معرفی مجتمع پایتخت فناوری

مجتمع فنی حرفه ای پایتخت فناوری واقع در تهران، تمامی آموزش های در حال برگزاری از جمله آموزش تعمیرات لوازم خانگی، آموزش کابینت سازی، آموزش تابلو برق و…  را با 30 درصد تخفیف ثبت نام به عمل می آورد.

3/5 - (5 امتیاز)


بهترین دوره های دپارتمان برق ساختمان پایتخت فناوری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • دانشجو ایمنی گفت :

    سلام .
    در مقایسه با طول سیم های کوتاه تر ، چرا اگر طول کابل افزایش یابد ( مثلا بالای 100 متر ) عملکرد فیوز بی تاثیر خواهد بود ؟

02166577378
02166577378