
علت کار نکردن کمپرسور کولر گازی و نحوه برطرف کردن آن
سیستم های سرمایشی در انواع مختلفی در بازار وجود دارند که از میان آنها می توان به انواع پنکه، کولرهای آبی، کولرهای گازی، اسپیلت، چیلر و غیره اشاره کرد. در این میان کولرهای گازی و اسپیلت ها از محبوبیت بیشتری برخوردار بوده و به عنوان یک سیستم خنک کننده با کیفیت در بسیاری از ساختمان ها به کار می روند. مکانیسم عمل کولر گازی بر اساس چرخه تبرید بوده و ماده اصلی تشکیل دهنده این چرخه گاز مبرد می باشد. این گاز درون قطعه ای به نام کمپرسور قرار داشته و توسط این قطعه وارد چرخه می گردد. حال ممکن است به دلایلی قطعه کمپرسور دستگاه دچار مشکل شده و کار نکند. در این گونه مواقع تکلیف چیست و چه کاری باید انجام داد؟ کار نکردن کمپرسور می تواند ناشی از معیوب بودن سایر قطعات کولر گازی باشد که نیاز به تعمیر توسط تعمیرکار کولر گازی داشته و هرگز نباید توسط افرادی که هیچ گونه تجربه ای در این زمینه ندارند تعمیراتی صورت گیرد.
در این مطلب قصد داریم تا به علت کار نکردن کمپرسور کولر گازی و نحوه برطرف کردن آن بپردازیم. شما می توانید با مطالعه این مطلب از علت خراب شدن دستگاه خود آگاهی پیدا کرده و با آگاهی کامل به سراغ تعمیرکار بروید.
عناوین این نوشته :
- معرفی قطعه کمپرسور کولر گازی و عملکرد آن
- چرا گاهی با کار نکردن کمپرسور کولر گازی مواجه می شویم؟
- قطع شدن اتصالات کمپرسور
- معیوب بودن رله فرمان کولر گازی
- اورلود کردن سیستم
- معیوب بودن سنسور دمای هوا و یا قرارگیری نادرست آن
- وجود مشکل در خازن راه انداز
- وجود مشکل در برد کمپرسور کولر گازی
- چرا کمپرسور کولر گازی خود به خود خاموش می شود؟
- چرا کمپرسور کولر گازی داغ می شود؟
معرفی قطعه کمپرسور کولر گازی و عملکرد آن
انواع مختلف کولر گازی از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر یک از این قطعات وظیفه ای را در دستگاه بر عهده داشته و عملکرد این قطعات در کنار یکدیگر در نهایت منجر به خنک کردن محیط اطراف می گردد. قطعه ای اصلی که در یونیت خارجی کولر گازی به کار رفته و از اهمیت زیادی برخوردار است کمپرسور نام دارد. تمامی سیستم خنک کننده و تهویه مطبوع مانند کولر گازی و یخچال دارای این قطعه مهم می باشند و با توجه به نقشی که کمپرسور در این دستگاه ها دارد کار کردن دستگاه بدون وجود آنها غیر ممکن می باشد .
کمپرسور در کولر گازی موظف است گاز مبرد را کمپرس و متراکم کرده و بدین طریق دمای آن را پایین آورد و به مایع تبدیل گشته و با فشار به سمت سایر قطعات کولر گازی که از طریق یک خط ارتباطی به یکدیگر متصل می باشند حرکت نماید. بدین ترتیب مایع ارسال شده به قطعات یوینت داخلی در فرآیندی شروع به تبخیر کرده و گرمای محیط را جذب نموده و به خنک سازی فضا می پردازد.
با توجه به موارد گفته شده کمپرسور در کولر گازی نقش کلیدی داشته و قدرت کولر گازی را با قدرت و نوع کمپرسور می سنجند و در صورتی که کمپرسور دستگاه شما دچار مشکل شود قلب کولر گازی از کار افتاده و باید احیا گردد.
چرا گاهی با کار نکردن کمپرسور کولر گازی مواجه می شویم؟
کمپرسورها در انواع مختلفی از قبیل کمپرسور روتاری، کمپرسور اسکرول و کمپرسور پیستونی وجود دارند که قدرت هر یک از این کمپرسورها با یکدیگر متفاوت بوده و ممکن است از هر یک از آنها در کولر گازی استفاده شود. کمپرسور دستگاه باید در فضای باز و در یونیت خارجی قرار گیرد و به دلایل مختلفی ممکن است دچار کار نکردن گردد. کار نکردن کمپرسور می تواند به دلایلی ساده بوده و به راحتی برطرف گردد اما ممکن است مشکلات پیچیده تر بوده و نیاز به صرف هزینه ای زیاد برای تعمیر کمپرسور کولر گازی باشد.
در ادامه به دلایلی که می توانند منجر به کار نکردن کمپرسور کولر گازی گردند اشاره شده است:
قطع شدن اتصالات کمپرسور
یکی از دلایل ساده ای که می توانند باعث کار نکردن کمپرسور گردند وجود خرابی، پارگی و یا فرسودگی سیم هایی است که به کمپرسور متصل می باشند. علاوه بر آن فیش هایی در کمپرسور وجود دارند از طریق آنها، سیم ها به کمپرسور وصل می گردند؛ خرابی و شکستگی این فیش ها نیز می توانند منجر به عدم کارکرد کمپرسور گردند. در صورتی که تعمیرکار تشخیص دهد که علت کار نکردن کمپرسور دستگاه، قطعی و خراب بودن این سیم ها و فیش ها می باشد، جای نگرانی وجود نداشته و می توان با هزینه ای اندک اقدام به تعویض این سیم ها نمود.
معیوب بودن رله فرمان کولر گازی
وظیفه رله در کولر گازی وظیفه دارد تا برق را به اکثر قطعات دستگاه برساند و اگر این قطعه به هر دلیل دچار خرابی گردد برق به کمپرسور نرسیده و این قطعه کار نخواهد کرد. مکان قرارگیری رله ممکن است در یونیت خارجی دستگاه و یا در برد کولر گازی باشد. می توان به راحتی از معیوب یا سالم بودن رله فرمان اطمینان حاصل کرد به این صورت که با استفاده از یک مولتی متر جریان های الکتریکی را اندازه گیری نموده و متوجه شد که از رله جریانی عبور می کند یا خیر و اگر این قطعه خراب بود می توان به راحتی آن را با یک قطعه سالم جایگزین کرد.
اورلود کردن سیستم
مشکل اورلود کردن کمپرسور بسیار شایع بوده و در زمان هایی اتفاق می افتد که کمپرسور به علت دمای بیش از حد کولر گازی به صورت خود به خود خاموش می شود. این خاموش شدن به علت محافظت از موتور و جلوگیری از وارد شدن فشار به آن اتفاق می افتد و تا زمانی که موتور دستگاه سرد نشود کمپرسور همچنان خاموش می ماند. برای برطرف نمودن این مشکل در ابتدا باید علت اورلود شدن و بالا رفتن دمای سیستم را بررسی نمود و زمانی که این مشکل حل شد، اورلود کردن کمپرسور دیگر اتفاق نخواهد افتاد. اما در صورتی که به دنبال علت یابی اورلود کردن نروید و هر زمان که کمپرسور خاموش شد پس از خنک شدن، آن را مجددا روشن کنید کمپرسور دچار استهلاک شده و طول عمر آن کاهش می یابد.
معیوب بودن سنسور دمای هوا و یا قرارگیری نادرست آن
زمانی که سنسور دمای هوای کولر گازی دچار مشکل شود، قادر به تشخیص دمای درست نبوده و به کمپرسور فرمان های اشتباه ارسال می کند و در نتیجه موجب از کار افتادن و خاموش شدن کمپرسور دستگاه می گردد. برای برطرف نمودن این مشکل می توان سنسور دمای هوا را به راحتی تعویض نمود. اما این کار حتما باید توسط تعمیرکار ماهر صورت پذیرد.
وجود مشکل در خازن راه انداز
اگر کمپرسور کولر گازی شما روشن نمی شود می توانید علت آن را در خازن استارت یا خازن راه انداز دستگاه جست و جو کنید چرا که خراب بودن این قطعه باعث می شود تا کمپرسور در هنگام روشن کردن استارت نخورده و روشن نشود. برای بررسی این مشکل باید در ابتدا با استفاده از مولتی متر جریان خازن استارت را اندازه گیری کرده و در صورتی که جریانی از آن عبور نکند قطعه معیوب بوده و باید تعویض گردد.
وجود مشکل در برد کمپرسور کولر گازی
برد یکی از قطعات اصلی کولر گازی می باشد که موظف است تمامی بخش ها و قطعات دستگاه را که کمپرسور هم یکی از آنهاست کنترل نماید. در صورتی که برد دستگاه دچار مشکل شود کمپرسون خاموش شده و امکان روشن روشن شدن آن نیز وجود نخواهد داشت. البته خرابی برد کمتر اتفاق افتاده و در صورتی که کمپرسور شما کار نمی کند بهتر است در ابتدا علت های دیگر را بررسی نموده و در انتها به سراغ برد بروید.
علاوه بر همه این علت ها ، خرابی کمپرسور کولر گازی می تواند به علت وجود مشکلی در خود کمپرسور باشد و به قطعات دیگر مرتبط نباشد. کمپرسور قطعه ای گران قیمت در کولر گازی بوده و در صورت خرابی آن، هزینه زیادی برای تعویض کمپرسور باید صرف نمایید. پس نیاز است تا برای بررسی دقیق، کمپرسور را نزد تعمیرکار برده تا به عیب یابی و در صورت امکان تعمیر آن بپردازد.
چرا کمپرسور کولر گازی خود به خود خاموش می شود؟
گاهی اوقات دیده می شود که کمپرسور کولر گازی به صورت خود به خود خاموش شده و مجددا روشن می شود. در صورت مشاهده این مشکل باید آن را جدی گرفته و به تعمیرکار متخصص کولر گازی مراجعه نمود. گاهی خراب بودن برد الکترونیکی دستگاه منجر به خاموش و روشن شدن کمپرسور می گردد که قطعات برد باید به صورت دقیق بررسی شده و در صورتی که قطعه ای در آن از کار افتاده است اقدام به تعویض آن نمود.
علاوه بر آن در صورتی که گاز مبرد کمپرسور کم شده باشد، ممکن است باعث عدم عملکرد درست چرخه تبرید و در نتیجه خاموش و روشن شدن کولر گازی گردد. از نشانه های کم شدن گاز مبرد، یخ زدن و ایجاد برفک در بخش خارجی کولر گازی می باشد. در صورت مشاهده چنین مشکلی باید به تعمیرکار مراجعه نموده تا شارژ گاز کمپرسور کولر گازی را انجام دهد.
چرا کمپرسور کولر گازی داغ می شود؟
گاهی ممکن است داغ شدن بیش از حد کمپرسور موجب خاموش شدن و کار نکردن آن گردد که علت های مختلفی برای داغ شدن این قطعه وجود دارد. در صورتی که در برق شهری نوسان های زیادی وجود داشته باشد جریان بیش از اندازه به کمپرسور وارد شده و موجب داغ شدن آن می گردد. همچنین کم شدن گاز مبرد و فشار کم گاز درون کمپرسور باعث می شود کمپرسور فشار زیادی برای ارسال این گاز به سایر قطعات تحمل کرده و در نتیجه داغ گردد. کمپرسور دارای یک فن می باشد که وظیفه تهویه هوا را بر عهده داشته و با از کار افتادن و خراب شدن این فن ممکن است کمپرسور داغ شده و در نتیجه از کار بیفتد. به علاوه کثیف بودن لوله های کندانسور، مسدود شدن لوله های کمپرسور و افزایش فشار به این قطعه می توانند دلایلی برای داغ شدن و کار نکردن کمپرسور کولر گازی باشند.
حرف پایانی
در این مطلب به نقش کمپرسور در کولر گازی و دلایلی که برای کار نکردن آن وجود داشت پرداختیم. همانطور که گفته شد کمپرسور مانند قلب کولر گازی و سایر سیستم های تهویه مطبوع و خنک کننده مانند یخچال عمل کرده و در صورت خرابی می تواند باعث عدم عملکرد کلی دستگاه شما گردد. پس نیاز است تا مراقبت های لازم را از آن به عمل آورده و فشار و ضربه زیادی به آن وارد نیاورید. همچنین در صورت بروز هرگونه مشکلی در این قطعه به هیچ عنوان خودتان دست به انجام تعمیرات نزده و به یک تعمیرکار حرفه ای در این کار مراجعه نمایید. باید بدانید که صرف هزینه ای اندک برای مراجعه به تعمیرکار بهتر از ایجاد خسارات جبران ناپذیر و پرهزینه با تعمیر خودسرانه خودتان می باشد.آموزشگاه پایتخت فناوری برگزار کننده دوره های آموزشی از جمله آموزش نصب کولر گازی و آموزش تعمیرات کولر گازی می باشد .برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها با کارشناسان ما تماس بگیرید.