معرفی انواع plc

معرفی انواع plc

پی ال سی ها، ابزار های بسیار قدرتمند و محبوبی هستند، و در انواع بسیار متنوع تولید می شوند. انواع پی ال سی ها گسترده می باشند، و یک از این انواع، کاربرد و عملکرد خاص خود را دارد. بنابراین، اگر در فکر تهیه پی اس سی هستید، و یا به طور کلی می خواهید درباره آن ها اطلاعات کسب کنید، لازم است که حتما با انواع آن ها نیز آشنا شوید.

طی ادامه این متن، ما به معرفی و بررسی هر یک از انواع مختلف پی ال سی ها خواهیم پرداخت. البته، قبل از هر چیز، بیایید نگاهی کلی به چیستی و وظیفه اصلی و انواع PLC بیندازیم و با نحوه عملکرد آن بیشتر آشنا شویم.

البته گفتنی ست شناخت کامل و کسب مهارت برنامه نویسی پی ال سی با شرکت در دوره آموزش فنی حرفه ای plc پایتخت فناوری امکان پذیر است. برای اطلاع از جزئیات برگزاری دوره با 02166477628 تماس بگیرید.

آموزش plc

پی ال سی چیست؟

قبل از شروع معرفی این محصول، خوب است کمی زمان به بررسی اسمش و معنای آن اختصاص دهیم. پی ال سی، مخفف یک عبارت انگلیسی می باشد. P در اینجا مخفف واژه Programmable می باشد. این واژه به معنای “قابل برنامه ریزی” می باشد. این بخش اشاره به قابلیت برنامه ریزی شدن پی ال سی ها دارد. حرف l در این بخش، مخفف واژه logic می باشد.

این واژه، بیانگر قابلیت تحلیل منطقی پی ال سی ها می باشد. و در نهایت، حرف c، که مخفف واژه Controller به معنی کنترل کننده می باشد. هر یک از این کلمات به علت و هدف خاصی در نام گذاری این محصول به کار گرفته شده اند، که در ادامه، به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.

خوب است بدانید پی ال سی ها، نوعی جایگزین برای محصولی قدیمی تر هستند. این محصولات، پنل های کنترل سنتی هستند که معایب زیادی داشتند. از جمله این معایب، می توانیم وابستگی عملکرد آن ها را به رله های مغناطیسی، مثال بزنیم. از دیگر معایب این پنل ها، می توان به وابستگی آن ها به تایمر های کنترل صنعتی اشاره نمود.

خوشبختانه، پی ال سی ها تولید و روانه بازار شدند که این مشکلات را رفع نمایند. وظیفه اصلی پی ال سی ها، نظارت دائم بر ورودی سنسور ها می باشد. پی ال سی ها باید با نظارت بر داده های دریافتی از سنسور ها، (همان ورودی سنسور ها)، درباره خروجی ها تصمیم گیری نمایند.

PLC چیست و چه کاربردی دارد؟
ادامه مطلب

علت محبوبیت پی ال سی ها

علت این مسئله، کاربرد های فوق العاده مفید این محصولات است. مزیت های استفاده از پی ال سی ها بسیار زیاد است و همین امر سبب ایجاد محبوبیت زیاد آن ها شده است. ما می توانیم به جرئت بگوییم که پی ال سی ها کامپیوتر های پیشرفته دیجیتال صعنتی یا حتی چیزی بالا تر از ان ها هستند.

از مزیت ها و ویژگی های مثبت پی ال سی ها می توانیم به استحکام زیاد آن ها، برخورداری از کنترلر های پی ای دی، کنترل و نظارت دائم و متوالی، سهولت برنامه نویسی و برنامه ریزی آن ها، بهره مندی آن ها از قابلیت شمارش و تایمر ها، داشتن سخت افزاری که به راحتی می توان با آن کار کرد و بسیاری از موارد دیگر اشاره کنیم.

سیستم PLC چیست؟

همان طور که قبل تر نیز اشاره کردیم، این محصولات جایگزین پنل های کنترل سنتی شده اند، و وظیفه دارند بر ورودی های سنسور ها نظارت کنند و خروجی ها را نیز کنترل کنند و درباره ان ها تصمیم گیری نمایند. هر سیستم پی ال سی، احتیاج به سه ماژول دارد که در این بخش، آن ها را نام می بریم و تک به تک بررسی می کنیم.

سیستم پی ال سی

  1. ماژول پردازنده:

وظیفه این بخش، بسیار بسیار مهم است. می توانیم به جرئت بگوییم این ماژول، نقش اصلی دارد و کار های اصلی را انجام می دهد. وظیفه این ماژول این است که تمامی محاسبات لازم را انجام دهد. بنابراین، هرگونه محاسباتی که نیاز است انجام شود، به این بخش اختصاص دارد. از دیگر وظایف ماژول پردازنده، می توانیم به پردازش تمامی داده های ورودی اشاره کنیم. همچنین این ماژول باید با توجه به ورودی ها و اطلاعاتی که از پردازش آن ها به دست آورده است، خروجی های مناسب تولید نماید.

ماژول پردازنده، یک واحد پردازنده مرکزی دارد و همچنین از حافظه نیز برخوردار است. این حافظه هم از ROM برخوردار است و هم از RAM. هر یک از این دو نوع حافظه کاربرد مخصوص به خود را دارد.

بدیهی است که این تفاوت در کاربرد، به تفاوت های این دو نوع حافظه باز می گردد. از جمله تفاوت های رُم ها و رَم ها، می توانیم به این مورد اشاره کنیم که رُم ها، حاوی برخی برنامه های کاربردی می باشند، یعنی از سیستم عامل برخوردار هستند و برنامه هایی نظیر درایور ها را دارا هستند. اما بر خلاف آن ها، رَم ها از برنامه و سیستم عامل بهره مند نمی باشند و تنها کاری که انجام می دهند، ذخیره داده های کاری و یا برنامه های نوشته شده می باشد.

با بهره مندی ماژول پردازنده از حافظه، یکی از دردسر های آزاردهنده از بین می رود. با ذخیره شدن برنامه های نوشته شده در حافظه ها، نیازی نیست هربار برای برنامه ریزی مجدد، زمان اتلاف گردد. لازم به ذکر است که این حافظه ها نیاز به منبع تغذیه دارند. البته منبع تغذیه مورد نیاز آن ها به راحتی تامین می شود. آن ها نیاز به باتری هایی دارند که بتوانند طولانی مدت عمر کنند.

  1. ماژول منبع تغذیه:

این ماژول نیز نقش حیاتی در پی ال سی دارد، چرا که در صورت تامین نشدن نیرو، بدیهی است که سیستم نیز قادر به عمل کردن نخواهد بود. وظیفه اصلی این ماژول، دریافت برق AC و تبدیل کردن آن به برق DC می باشد. چرا که این نوع برق است که مورد نیاز پردازنده ها و سایز قطعات این سیستم مثل ماژول های ورودی/خروجی می باشد. خوب است بدانید بسته به نوع پی ال سی، ولتاژ های مختلف برق باید تولید شوند و به سایر نقاط هدایت گردند.

  1. ماژول های ورودی/خروجی:

وظیفه این ماژول، این است که اتصال بین سنسور ها و محرک ها را با سیستم فراهم آورد. یعنی چه؟ این یعنی، این ماژول کاری می کند تا سنسور ها، به محض دریافت کردن محرک ها و داده ها، آن ها را به سیستم هدایت کنند تا در آن جا، مورد بررسی و نظارت قرار گیرد. این محرک ها می توانند دما، فشار و جریان های متفاوت و غیره باشند.

خوب است بدانید ماژول های ورودی/خروجی نیز انواع بسیار متنوعی دارند و هر یک از آن ها با هدف و عملکرد خاصی طراحی شده اند. در این بخش برخی از این انواع را نام می بریم و خلاصه ای از ویژگی های دو نوع از آن ها ارائه می دهیم:

الف. ماژول ورودی/خروجی آنالوگ: این نوع از ماژول های ورودی/خروجی برای اتصال سنسور ها و محرک های خاصی طراحی شده اند. سنسور های مد نظر برای این نوع ماژول، از دسته محرک هایی هستند که سیگنال های الکتریکی آنالوگ را فراهم می کنند. در این نوع ماژول، تجهیزات مختلفی به کار برده می شوند که از جمله آن ها می توانیم به مبدل های تبدیل کننده آنالوگ به دیجیتال. از این طریق، سیگنال های آنالوگ، تبدیل به اطلاعات قابل درک و تحلیل برای سیستم می شوند.

ب. ماژول ورودی/خروجی دیجیتال: این ماژول، برای محرک هایی که دیجیتال هستند کاربردی می باشد. از جمله این محرک ها می توانیم به سوییچ خاموش و روشن اشاره کنیم. این نوع ماژول ها، ولتاژ های متفاوتی را می توانند دریافت کنند، چه Ac و چه Dc. این نوع ماژول ها، با توجه به نوع سیستم و پی ال سی، می توانند از تعداد ورودی ها و خروجی های بخصوصی برخوردار باشند.

انواع پی ال سی

معرفی اجزای سخت افزاری PLC
ادامه مطلب

انواع PLC‌ ها

برای داشتن اطلاعات دقیق تر از پی ال سی ها و انواع ان ها، دسته بندی هایی برای آن ها طراحی کرده اند. به طور کلی، انواع مختلف پی ال سی ها در چهار دسته کلی قرار می گیرند. ما در ادامه این متن، نه تنها به معرفی و بررسی کلی و دقیق این چهار دسته بندی می پردازیم، بلکه برخی از برند های معروف تولیدکننده پی ال سی ها را نام می بریم و به بررسی ان ها می پردازیم.

مینی پی ال سی های Mini plc

از نام این دسته بندی، واضح است که این انواع پی ال سی ها در زمره پی ال سی های کوچک قرار می گیرند. با توجه به کوچک بودن آن ها، بدیهی است که برخی محدودیت ها را به دنبال دارند که از جمله آن ها می توانیم به بهره مندی آن ها از ورودی ها و خروجی های کمتر اشاره کنیم. نیاز به ذکر نیست که این پی ال سی ها، به علت محدودیت هایشان، برای پروژه های بزرگ خیلی مناسب نیستند و بیشتر به درد پروزه های کوچک کی خورند.

پی ال سی مجتمع Compact plc

ویژگی خاص این نوع پی ال سی، بسیار جالب است. طراحی این نوع از پی ال سی ها به صورتی بوده است که تمامی قطعات و اجزا، از جمله ورودی خروجی ها، پردازنده، منبع تغذیه و غیره، همگی تنها در یک باکس قرار بگیرند. پی ال سی های کامپکت یا مجتمع، در مقایسه با پی ال سی های مینی، بزرگتر هستند و حجم وسیع تری از ورودی خروجی را می توانند دریافت کنند. (یعنی 300 ورودی خروجی، در حالی که این عدد برای مینی پی ال سی ها 40 می باشد.).

خوب است بدانید این پی ال سی ها همچنان بزرگترین پی ال سی ها نیستند، و برای پروژه های بزرگ مناسب نمی باشند و تنها می توانند کفاف پروژه های متوسط را بدهند. از جمله کاربرد های این نوع پی ال سی ها می توانیم به پروژه های هوشمند سازی و اتوماسیون کارخانه ها اشاره کنیم.

پی ال سی ماژولار Modular plc

این نوع پی ال سی ها نیز، ویژگی بسیار خاصی دارند. در این نوع پی ال سی ها، بخش ها و اجزای مهم از هم جدا می باشند! البته، لازم به ذکر است که امکان قرار دادن آن ها کنار یکدیگر نیز وجود دارد. از دیگر ویژگی ها و به عبارتی مزیت های این نوع از پی ال سی ها، می توانیم به توانایی دریافت تعداد ورودی خروجی های بالای آن ها اشاره کنیم. این نوع از پی ال سی ها تا 2000 ورودی خروجی را می توانند دریافت نمایند. این نوع پی ال سی ها، نیاز دارند قبل از شروع به کار، قابی بر بخش انتهاییشان بسته شود تا تکمیل گردند.

پی ال سی رک Rack plc

خوب است بدانید این نوع از پی ال سی ها شباهت بسیار زیادی با نوع قبلی، یعنی ماژولار ها دارند. نکته خاص درباره این پی ال سی ها این است که ورودی خروجی ها در این نوع از پی ال سی ها، به ماژول مرکزی متصل می شوند که واقع در قسمت انتهایی پی ال سی است. این نوع از پی ال سی ها قادرند حتی تعداد بیشتری ورودی خروجی دریافت کنند.

این تعداد در این نوع از پی ال سی ها به 5000 می رسد. بنابراین، بدیهی است که این نوع، بهترین و مناسب ترین نوع پی ال سی، برای پروژه های بزرگ می باشد. از جمله کاربرد های این پی ال سی می توانیم به پروژو های پالایشگاه های بزرگ و پتروشیمی ها اشاره کنیم.

معرفی نرم افزارهای PLC
ادامه مطلب

انواع برند های پی ال سی:

  1. پی ال سی Allen Bradley یا AB:

یک شرکت آمریکایی، که در سال 1903 میلای تاسیس شد. به جرئت می توان گفت این شرکت از بزرگترین شرکت های تولید کننده پی ال سی در آمریکا و حتی کل دنیاست.

  1. پی ال سی Simens:

یک شرکت آلمانی، که در سال 1847 تاسیس شد.

آشنایی با انواع پی ال سی زیمنس و نحوه کار کرد هر کدام
ادامه مطلب
  1. پی ال سی ABB

شرکتی حاصل از ادغام دو شرکت ASEA سوئد و BBC  سوئیس، که در سال 1988 تاسیس شد.

  1. پی ال سی Omron

شرکت ژاپنی، تاسیس شده در سال 1933.

  1. پی ال سی Mitsubishi

شرکت ژاپنی، تاسیس شده در سال 1921.

  1. پی ال سی Delta

شرکت تایوانی، تاسیس شده در سال 1971.

معرفی انواع PLC های دلتا
ادامه مطلب
  1. پی ال سی Fatek

شرکت تایوانی، تاسیس شده در سال 1992.

  1. پی ال سی Kinco

شرکت چینی.

معرفی انواع PLC های کینکو
ادامه مطلب
  1. پی ال سی LS

شرکت کره ای، تاسیس شده در سال 1971.

  1. پی ال سی Schneider Electric

شرکت فرانسوی، تاسیس شده در سال 1836.

معرفی انواع plc
ادامه مطلب
5/5 - (2 امتیاز)


بهترین دوره های برق، الکترونیک و تعمیرات پایتخت فناوری

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • امید گفت :

    دستگاهی دارم که با پی ال سی تادل(tadele) کار میکنه.با چن نفر صحبت کردم گفتن همچین پی ال سی تو ایران نیست.شما باهاش اشنایی دارین؟

  • 02166477628
    02166477628