ابزار مورد نیاز تعمیرات لوازم برقی خانگی
خراب شدن وسایل برقی آشپزخانه و منزل اتفاق عجیب و غریبی نیست. نکته ای که اهمیت دارد تعمیرات این لوازم است که باید توسط متخصصین این حرفه صورت گیرد. در این مقاله به معرفی ابزار مورد نیاز تعمیرات لوازم برقی و برخی نکات مهم در آن پرداخته شده است.
عناوین این نوشته:
ابزار تعمیرات لوازم برقی
برای تعمیر انواع لوازم برقی خانگی مطمئن شوید که ابزار مناسب برای این کار را دارید. هر چند برخی از تعمیرات به ابزار خاصی نیاز دارند، اما در مجموع بسیاری از تعمیرات با ابزار اساسی و پایه ای که شاید هر شخص در خانه خود داشته باشد، قابل انجام هستند.
فهرستی از ابزار اساسی که مهم تر از دیگر تجهیزات هستند، در ادامه برای شما آورده شده است.
- پیچ گوشتی: تمام لوازم خانگی و برقی متشکل از چندین و چند قطعه سخت افزاری هستند که برای اتصال آن ها به یکدیگر از پیچ ها استفاده می شود. در تعمیر وسیله برقی لازم است تا پیج ها باز و بسته شوند که طبیعتا این کار باید با پیچ گوشتی های مناسب (تخت، چهارسو) استفاده گردد.
- انبردست: هر کدام از ما حتما تا به حال، حداقل برای یک بار، این وسیله را دیده ایم و حتی از آن استفاده کرده ایم. برای نگه داشتن ، خم کردن یا بردین سیم ها از انبردست استفاده می شود. از آن جایی که این ابزار در تعمیر لوازم برقی به کار گرفته می شوند، برای ایمنی ، دسته آن ها را عایق می کنند.
- فازمتر: از ابزار بسیار کاربردی که تقریبا در هر خانه ای پیدا می شود، فازمترها هستند. این وسیله دو کاره، علاوه بر تشخیص برقرار بودن ولتاژ و تشخیص سیم نول از فاز، می تواند کار پیچ گوشتی را نیز انجام دهد.
- آچار: آچار فرانسه یکی از انواع آچار است که در تعمیر یک وسیله برقی نقش مهمی دارد. از آچار فرانسه برای بستن و محکم کردن انواع مهره ها استفاده می شود و دهانه آن قابل تنظیم برای سایزهای مختلف مهره ها می باشد. برای مهرهای های هشت ضلعی و ستاره ای نیز آچارهای مخصوص با نام های آچار آلن و آچار ستاره ای وجود دارد.
- سیم چین: بریدن سیم ها و کابل ها با این ابزار بسیار راحت و سریع امکان پذیر است. خیلی وقت ها برای تعمیر قسمتی از یک وسیله برقی نیاز است اتصالی که با سیم ها برقرار شده است، قطع گردد. یا قسمتی از سیم ها لخت شود تا به هم پیچانده شوند. تمام این کارها با ابزار سیم چین شدنی است.
- هویه و سیم لحیم: قطع شدن اتصالات روی مدارات برد می تواند دلیل خرابی یک وسیله برقی باشد. برای ترمیم اتصالات و نصب قطعات روی مدار، از تکنیک لحیم کاری استفاده می شود.
- دستکش: تعمیرکاران لوازم برقی همیشه در خطر برق گرفتگی، خراش و بریدگی روی پوست دست هستند. برای حفظ ایمنی دستکش های عایق مخصوص وجود دارند و بهتر است در حین کار استفاده شود.
- عینک ایمنی: از این عینک ها برای حفاظت از چشم ها در برابر ذرات و موارد شیمیایی استفاده می شود.
کاربرد و نکات مهم استفاده از ابزار های تعمیرات لوازم برقی
اولین نکته ای که در رابطه با تعمیرات لوازم خانگی برقی به چشم می آید این است که انجام تعمیرات نباید توسط خود فرد و به صورت خودسرانه انجام شود. چرا که این کار می تواند سبب بروز خسارات جبران ناپذیری به دستگاه و یا خود فرد گردد.
با توجه به این که لوازم خانگی اصولا با برق کار می کنند امکان بروز خطراتی مانند برق گرفتگی، آتش سوزی و یا سوختن دستگاه وجود خواهد داشت. تعمیرکاران لوازم خانگی آموزش های مختلفی را برای تعمیرات انواع مختلف لوازم خانگی فراگرفته اند و قادر به عیب یابی و تعمیر این وسایل در سریع ترین زمان ممکن و بالاترین کیفیت می باشند.
پس نیاز است تا در صورت خراب شدن هر نوع لوازم برقی در منزل در ابتدا با تعمیرکار متخصص در این کار تماس گرفته تا جهت تعمیر وسیله شما اقدام نماید.
البته نمی توان به هر تعمیرکاری اطمینان کرد و نیاز است تا تجربه این فرد مورد بررسی قرار گرفته و یا از طرف فردی که رضایت کافی از تعمیرکار دارد معرفی گردد. چرا که بسیاری از تعمیرکاران از تخصص لازم برخوردار نبوده و ممکن است به وسیله شما آسیب بیشتری وارد نمایند.
چک کردن ورودی های دستگاه
اولین گامی که برای تعمیرات لوازم برقی خانگی باید برداشته شود کنترل کردن ورودی های مختلف می باشد. ممکن است علت کار نکردن دستگاه و یا خاموش شدن آن در حین کار به علت این باشد که برق وارد دستگاه نمی گردد.
در این گونه مواقع نیاز است تا دوشاخه برق دستگاه را مورد بررسی قرار داده و آن را با پریزهای مختلف چک کنید. همچنین پریزی که دوشاخه دستگاه در آن قرار دارد باید چک شده و از وجود برق در آن مطمئن شد. در صورتی که از خارج چیزی مبنی بر عدم اتصال دستگاه به برق مشاهده نشد امکان قطع شدن سیم ها در داخل کابل نیز وجود دارد که در صورتی که فردی فنی هستید و از برق سر رشته دارید می توانید به بررسی این سیم ها بپردازید .
در غیر این صورت نیاز به حضور تعمیرکار برای بررسی آن خواهد بود. اگر فازمتر در منزل دارید می توانید با استفاده از فازمتر از سالم بودن پریزهای برق مطمئن شوید.
چک کردن فیوز برق ساختمان
گاهی ممکن است دلیل کار نکردن وسایل برقی منزل به علت پایی زدن فیوز برق باشد. نیاز است تا پس از چک کردن ورودی های دستگاه از سالم بودن فیوز برق نیز اطمینان حاصل نمایید.
علاوه بر آن بسیاری از لوازم خانگی برقی مانند یخچال، تلویزیون و لباسشویی از محافظ برای امنیت بیشتر و جلوگیری از سوختن این وسایل در مواقع رفتن برق استفاده می کنند. ممکن است دلیل کار نکردن دستگاه شما خراب بودن این محافظ های برق باشد.
تراز بودن دستگاه
در بسیاری از مواقع دیده شده که صدایی که از دستگاه بیرون می آید غیرطبیعی و بسیار آزار دهنده می باشد. وجود مشکلات مختلف و خراب بودن قطعات مختلف دستگاه می تواند سبب بروز این سر و صداها و لرزش های غیرطبیعی گردند. اما یکی از دلایل مهمی که می تواند سبب بروز سر و صدا در وسایلی مانند ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و یخچال فریزر گردد تراز نبودن دستگاه است.
پس نیاز است تا در ابتدا از تراز بودن دستگاه خود مطمئن شده و در صورتی که مشکل با تراز کردن نیز برطرف نگردید نیاز به مراجعه به تعمیرکار خواهد بود. معمولا پایه هایی در زیر این لوازم خانگی وجود دارد که می توان با تنظیم کردن این پایه وسیله مورد نظر را تراز نمود.
در صورتی که این پایه ها در دستگاه وجود نداشته باشند یا شکسته باشند می توان با قرار دادن قطعه ای از یک جسم در زیر دستگاه آن را تراز نمود.
چک کردن قطعات متحرک دستگاه
در تمامی لوازم خانگی قطعاتی وجود دارند که بیشتر در معرض سایش می باشند که به آنها قطعات متحرک گفته می شود. در هنگام خراب شدن وسیله و تعمیر آن، نیاز است تا در ابتدا این قطعات مورد بررسی قرار گیرند. تعمیرات و تعویض قطعات متحرک در لوازم خانگی بسیار راحت بوده و دسترسی به آنها نیز راحت تر از قطعاتی مانند برد الکترونیکی یا موتور دستگاه می باشد.
در انواع لوازم خانگی خراب بودن فن موتور می تواند سبب بروز مشکلاتی گردد که این قطعه را می توان به راحتی تعویض نموده و به تعمیر وسیله مورد نظر پرداخت.
یادگیری چرخه تبرید
بسیاری از لوازم خانگی خنک کننده از سیستم تبرید برای عملکرد مناسب استفاده می کنند. این سیستم به صورت یک چرخه تکرار شده و در صورتی که اختلالی در این سیکل به وجود آید می تواند عملکرد دستگاه را با مشکل مواجه سازد.
در این مسیر قطعاتی مانند کمپرسور، کندانسور و لوله های مبرد وجود دارند که با آگاهی از کارکرد چرخه تبرید می توان از این مسئله آگاهی پیدا کرد که مشکل به وجود آمده به علت خرابی کدام یک از این قطعات می باشد. چرخه تبرید در وسایلی مانند یخچال، فریزر و کولر گازی و اسپیلت وجود دارد.
آگاهی از محل شلنگ ها
در وسایلی مانند ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی شلنگ های مختلفی برای ورود و خروج آب وجود دارد که ممکن است مسدود شدن این شلنگ ها باعث شود تا مشکلات مختلفی مانند عدم آبگیری دستگاه یا عدم تخلیه آب کثیف در دستگاه به وجود آید.
با آگاهی داشتن از محل آن شلنگ ها می توان از گرفتگی مسیر آنها اطلاع پیدا کرد و در صورتی که شیرهای مربوط به آنها بسته باشد ادام به باز نمودن آنها و برطرف نمودن مشکل نمود.
استفاده از یک مولتی متر خوب
در تعمیرات لوازم خانگی برقی استفاده از یک مولتی متر خوب می تواند شما را در شناسایی قطعات خراب و تعمیر آنها کمک بسیاری نماید. توسط این دستگاه می توان سیم ها و قطعات مختلف را از نظر مقدار جریان الکتریکی وارد شده به آنها مورد بررسی قرار داد.
همچنین در صورتی که خرابی دستگاه مربوط به برد الکترونیکی باشد می توان با قرار دادن دو سر مولتی متر در دو طرف قطعه نصب شده بر روی برد از سالم یا سوخته بودن آن اطمینان حاصل کرد و در صورتی که قطعه مورد نظر سوخته باشد نسبت به تعویض آن اقدام نمود. به طور کلی می توان گفت مولتی متر یک ابزار اساسی برای تعمیرکار لوازم خانگی بوده و بدون آن ممکن است امکان بررسی مشکلات مختلف دستگاه برای وی وجود نداشته باشد.
اطلاعات درباره ارورهای مختلف دستگاه ها
با پیشرفت تکنولوژی سنسورهای مختلفی در انواع لوازم خانگی تعبیه شده اند که وظیفه این سنسورها این است که در صورت بروز مشکل در هر یک از قطعات دستگاه کد خطا و ارور خاصی در نمایشگر آن ظاهر شود.
دستگاه ها در مدل های مختلف کد خطا و ارورها مخصوصی دارند و هر ارور نشان دهنده مشکل ویژه ای در دستگاه می باشد. یک تعمیرکار حرفه ای باید از تمامی ارورهایی که دستگاه های مختلف می دهند آگاه بوده تا بتواند دستگاه مورد نظر را در کوتاه ترین زمان ممکن عیب یابی و تعمیر نماید.
در پایان باید گفت که لوازم خانگی مختلف نیاز به نگهداری های مخصوص به خود دارند. برای افزایش طول عمر دستگاه ضروری است نکات مختلفی که برای هر وسیله در دفترچه راهنمای آن گفته شده است رعایت شود.