
چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق
آیا با چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق آشنایی دارید؟آیا میدانید چه عواملی باعث آلارم خطا در سیستمهای اعلام حریق میشود؟
در این مقاله قصد داریم دو پرسش بالا را مورد بررسی قرار داده و به هر کدام به طور کامل و جامع پاسخ دهیم.
امروزه افراد برای ایمن سازی ساختمان محل کار و یا منزل خود از سیستمهای اعلام حریق استفاده میکنند. برای آن که این وسیله کاربردی بتواند برای مدت طولانی کار دهد و از حوادث جلوگیری کند، لازم است که هر چند مدت یک بار جهت سرویس و در صورت نیاز تعمیر آن اقدام شود.
ممکن است در طول زمانی که از سیستم استفاده میکنید، اشکالاتی در آن به وجود آید. هشدار نادرست یکی از این اشکالات است و میتوان این مشکل را به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات در سیستم اعلام حریق دانست.
بنابراین لازم است بگوییم، حتی اگر سیستم هر چند مدت یک بار و به منظم سرویس شود، باز هم ممکن است پس از مدتی استفاده، با آلارمهای کاذب از سیستم رو به رو شوید. در این هنگام ممکن است شخص کلافه شود و به علت نداشتن اطلاعات کافی سردرگم باشد. ما در این مقاله قصد داریم جهت رفع این مشکل برای شما عزیزان مطالب جامعی را در رابطه با چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق شرح دهیم. شما عزیزان با خواندن این مقاله، میتوانید یک بار برای همیشه مشکل خود را حل کنید.
در این مقاله جهت آشنایی بیشتر شما عزیزان، ابتدا سیستم اعلام حریق را به طور کلی توضیح داده و پس از آن دلایل آلارم خطا در سیستمهای اعلام حریق و چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق و همچنین رفع خطای سیستم اعلام حریق را نام برده و هر کدام را به طور جداگانه توضیح خواهیم داد.
عناوین این نوشته :
- سیستم اعلام حریق چیست و چگونه کار میکند
- چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق
- پاک کردن دستگاه به صورت منظم
- جمع کردن حشرات از دستگاه هشدار دهنده
- متصل کردن هشدارها به صورت واحد های مجزا
- اتصال محکم رشته های الکتریکی به یکدیگر
- نصب سیستم هشدار حریق به دور از وسایلی همچون کوره و فر
- در معرض وسایل سرمایشی دستگاه را قرار ندهید
- نصب کردن دستگاه در مناطق خشک
- آگاه بودن از منطقههایی که در آنها شعلهباز و یا گاز وجود دارد
- تعویض کردن باتری ها
- تست کردن سیستم هشدار حریق هر چند مدت یک بار و به صورت منظم
سیستم اعلام حریق چیست و چگونه کار میکند
پیش از آن که به بحث اصلی، یعنی چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق بپردازیم، لازم است با خود سیستم آشنا شویم و نحوهی کارکرد آن را بدانیم. در این مقاله قصد داریم این دو مورد را خدمت شما عزیزان توضیح دهیم.
دستگاههای مختلفی سیستم اعلام حریق را تشکیل دادهاند و زمانی که در محیط اطراف سیستم، مونوکسید کربن، آتش و یا دودی وجود داشته باشد، سیستم با فرستادن آلارمهای تصویری و صوتی، به افرادی که در آن محیط حضور دارند، هشدار میدهد. از سیستمهای هشدار در ساختمانهای تجاری و مسکونی و همچنین محیطهایی که مساحت زیادی دارند، استفاده میشود. این سیستم به صورتهای مختلفی هشدار میدهد. این هشدار میتواند به صورت نور چشمکزن، صدای بلند و یا ترکیبی از نور چشمکزن و صدای بلند باشد. در بعضی دیگر از سیستمهای هشدار، هشدار به صورت برقراری تماس و یا ارسال پیامک برای فردی که شماره آن قبلا در سیستم وارد شده است، انجام میشود. این هشدارها ممکن است گاهی نیز به صورت کاذب باشند و از این رو لازم است با چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق، آشنا باشید.
سیستمهای اعلام حریق امروزه در بازار انواع مختلفی دارند که افراد بسته به عملکرد و نیاز خود، از یکی آنها استفاده میکنند. اکنون انواع این سیستمها را به صورت خلاصه شرح میدهیم:
سیستم اعلام حریق خودکار: حسگرهای دود و یا گرما در این سیستم وظیفه دارند در زمان بروز حادثه هشدارهای لازم را به سیستم بدهند. بنابذاین فعال شدن این سیستمها توسط حسگرها انجام میشود. سیستمهای دستی نیز همانطور که از نامشان پیداست، با استفاده از فشردن یک دکمه و یا کشیدن یک دستگیره فعال میشوند. در بسیاری از سیستمهای اعلام حریق، سیستم میتواند به صورت خودکار و دستی فعال شود.
سیستمهای اعلام حریقی که بیشتر در گذشته مورد استفاده قرار میگرفتند، نمیتوانستند محل دقیق آتشسوزی را مشخص کنند، اما امروزه با استفاده از سیستمهای آدرسپذیر این مشکل حل شده است و این سیستمها به گونهای طراحی شدهاند که با داشتن آدرس مشخص، قابلیت این را دارند که منبع خطر را تشخیص داده و آن را شناسایی کنند.
برخی از سیستم هشدار حریق نیز، یک مرحلهای میباشند. با فعال شدن حسگر این سیستمها، تمام افرادی که در محیط اطراف قرار دارند، از خطر احتمالی آگاه میشوند. اما در برخی دیگر از سیستمها که سیستم اعلام حریق دو مرحلهای نام دارند، ابتدا به افرادی که شماره آنها قبلا در سیستم وارد شده است، هشدار لازم داده میشود. به عنوان مثال این سیستمهای دو مرحلهای در مکانهایی که ممکن است با دادن هشدار، وحشت مردم را فرا بگیرد، استفاده میشود. مثلا در مکانهای بزرگ و عمومی هچون بیمارستان این سیستم مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق
اکنون که با سیستم اعلام حریق آشنا شدهاید، میتوانیم به بحث اصلی، یعنی چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق، بپردازیم.
همانطور که در بخش ابتدایی مقاله هم گفتیم، آلارم کاذب در سیستم هشدار حریق، ممکن است باعث کلافگی افراد حاضر در آن محیط شود. امروزه نمیتوان سیستمهای اعلام حریق را از ساختمانهای تجاری و مسکونی جدا کرد، زیرا این سیستمها به عنوان یکی از مهمترین سیستمها که امنیت محیط را برقرار میسازند، به حساب میآید.
بنابراین اگر شما در مورد چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق، اطلاعات کاملی داشته باشید، میتوانید در کمترین زمان ممکن مشکل به وجود آمده را تشخیص داده و جهت رفع آن اقدام کنید. در ادامه مواردی که میتوان جهت جلوگیری از آلارمهای کاذب در سیستم اعلام حریق انجام داده را نام برده و هر کدام را توضیح خواهیم داد.
چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق عبارت است از:
- پاک کردن دستگاه به صورت منظم
- جمع کردن حشرات از دستگاه هشدار دهنده
- متصل کردن هشدارها به صورت واحدهای مجزا
- اتصال محکم رشتههای الکتریکی به یکدیگر
- نصب سیستم هشدار حریق به دور از وسایلی همچون کوره و فر
- در معرض وسایل سرمایشی، دستگاه را قرار ندهید
- در منطقههای خشک، دستگاه را نصب کنید
- آگاه بودن از منطقههایی که در آنها شعلهباز و یا گاز وجود دارد
- تعویض کردن باتریها
- تست کردن سیستم هشدار حریق هر چند مدت یک بار و به صورت منظم
در ادامه موارد بالا را در هر بخش توضیح خواهیم داد.
پاک کردن دستگاه به صورت منظم
پاک کردن دستگاه به صورت منظم: اگر در دستگاه، کثیفی و یا گرد و خاک وجود داشته باشد، ممکن است سنسورهای داخلی دستگاه، ضربه ببینند و دقت دستگاه پایین بیاید. همین امر ممکن است دلیل هشدار کاذب در سیستم اعلام حریق باشد. بنابراین اگر هر چند مدت یک بار و به صورت منظم، به عنوان مثاله هر دو هفته یک بار، دستگاه را تمیز کنید، میتوانید تا حد زیادی از زنگ اشتباه دستگاهها، جلوگیری نمایید. با انجام این کار نه تنها امکان آلارم کاذب از سیستم به حد زیادی کاهش مییابد، بلکه ممکن است که حتی به طور کلی صدای هشداری از سیستم شنیده نشود. دقت داشته باشید که علاوه بر تمیز کردن قسمت بیرونی دستگاه، ناحیهی داخلی آن را نیز تمیز کنید، زیرا معمولا در قسمتهای درونی دستگاه است که کثیفی و گرد و خاک جمع میشود. برای انجام تمیزی دستگاه میتوانید از وسایلی همچون جاروبرقی و یا برسی که مخصوص گرد و خاک است، استفاده کنید. دقت داشته باشید برسی که برای پاک کردن دستگاه استفاده میکنید، نرم باشد. افراد متخصص در خانههایی که در آن ساخت و ساز میشود، جهت جلوگیری از گرد و خاک گرفتن سیستم اعلام حریق از پوششی که از ورود گرد و خاک جلوگیری کند، استفاده میکنند.
جمع کردن حشرات از دستگاه هشدار دهنده
جمع کردن حشرات از دستگاه هشدار دهنده: یکی دیگر از راههای تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق، جمع کردن حشرات میباشد. به دلیل آن که ممکن است حشرات به نور و صدا جذب شوند، لازم است که آنها را از دستگاه جمع کنیم، زیرا ممکن است در دستگاه گیر کرده و باعث آلارم کاذب از دستگاه هشدار اعلام حریق شوند. در زمانی که آلارم کاذبی را از دستگاه شنیدید، چک کنید که در درون دستگاه، حشرهای وجود نداشته باشد. همچنین دقت داشته باشید که اگر بقایای حشراتی را در دستگاه دیدید، لازم است که در اسرع وقت، آنها را از دستگاه خارج کنید. بنابراین وجود حشرات در دستگاه میتواند یکی از سادهترین راهها جهت اعلام آلارمهای کاذب از دستگاه باشد. اما دقت داشته باشید که رفع این موضوع بسیار کار سادهای میباشد.
متصل کردن هشدارها به صورت واحد های مجزا
اگر اتصال دستگاه اعلام حریق به دستگاههای شما به صورت شبکهای است، ممکن است با آلارمهای کاذب در سیستم اعلام حریق رو به رو شوید. جهت جلوگیری از خطاهای سیستم اعلام حریق، میتوان دستگاهها را به صورت جریانهای الکتریکی مجزا، نگه داشت. ممکن است که دستگاهها به یکدیگر متصل شده باشند و برای جدا کردن آنها از یکدیگر نیز، هیچ راهی وجود نداشته باشد. در این زمان لازم است به خوبی تمام دستگاه را چک کنید و از کارکرد درست آنها، مطمئن شوید. اگر منبع قدرت و برق دستگاههای شما یکسان است، امکان دارد آلارمهای کاذبی از دستگاه به گوشتان بخورد.
بنابراین در یک نتیجهگیری کلی میتوانیم بگوییم که متصل کردن هشدارها به صورت واحدهای مجزا به یکدیگر، میتواند یکی از راه های کارآمد جهت جلوگیری از هشدارهای نادرست اعلام حریق باشد.
اتصال محکم رشته های الکتریکی به یکدیگر
اگر بر روی سیستم الکتریکی AC/DC یا AC، سیستم تشخیص حریقتان بنا شده است، لازم است که از محکم بودن کابلها و رشتههای الکتریکی بر سر جای خودشان، مطمئن شوید. این کار میتواند از اعلام آلارمهای کاذب در دستگاه، جلوگیری کند. اگر متوجه شدید منبع قدرت و یا نیرو قطع شده است، ممکن است رشتهها و کابلهای الکتریکی سست باشند. این امر را میتوان شبیه به تمام شدن منبع قدرت دستگاه دانست. اگر فکر میکنید سیمکشی دستگاه به صورت محکم انجام نشده است و خودتان از دانش فنی در این زمینه برخوردار نیستید، می توانید از یک متخصص ماهر در این زمینه کمک بگیرید.
بنابراین باید در زمان استفاده از سیستم اعلام حریق، از اتصال محکم رشتههای الکتریکی به یکدیگر مطمئن باشید.
نصب سیستم هشدار حریق به دور از وسایلی همچون کوره و فر
وسایلی همچون کوره و فر میتواند سیستم هشدار را از کار بیندازد و یا موجب به وجود آمدن ذرات سوخت شود. همچنین وجود ذراتی همچون نفت میتواند سبب به وجود آمدن دود در آن محیط شود. سعی کنید که حداقل ده فیت بین وسایلی همچون کوره، فر و دستگاه اعلام هشدار فاصله بیندازید. با انجام این کار اعلام آلارمهای کاذب تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. ذرات سوخت به وجود آمده از طریق کوره، فر و … میتوانند وارد دستگاه شده و موجب به وجود آمدن هشدار از دستگاه اعلام حریق شوند. استفاده از دستگاههای اعلام حریق در فصل پاییز، ممکن است هشدارهای کاذب از دستگاه را به تعداد دفعات بیشتری بشنوید.
بنابراین در هنگام نصب دستگاه اعلام حریق در مکان مورد نظر، دقت داشته باشید که به دور از وسایلی همچون کوره و فر، آن را نصب کنید و از خطاهای سیستم اعلام حریق، جلوگیری کنید.
در معرض وسایل سرمایشی دستگاه را قرار ندهید
یکی دیگر از راههای تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق این است که آیا دستگاه در معرض وسایل سرمایشی قرار دارد یا نه. در محیطهایی که هوای سرد جریان دارد، امکان به صدا در آمدن آلارمهای کاذب از دستگاه بسیار زیاد است. اگر بتوانید دستگاههای هشدار را به دور از هوای سرد قرار دهید، میتوانید تا حد بسیار زیادی از ورود گرد و خاکها به درون دستگاهها جلوگیری کنید و از هشدارهای نادرست اعلام حریق نیز جلوگیری نمایید. بنابراین لازم است که بین وسایل سرمایشی و دستگاه هشدار دهندهی خود حداقل ده فیت فاصله بگذارید.
بنابراین یکی از سادهترین راهها جهت جلوگیری از خطاهای سیستم اعلام حریق، دور نگه داشتن دستگاه اعلام هشدار از وسلایل سرمایشی میباشد.
نصب کردن دستگاه در مناطق خشک
در محیطهایی همچون آشپزخانه و حمام که در آنها رطوبت زیادی وجود دارد، نصب دستگاههای هشدار دهنده کار درستی نبوده و موجب اعلام آلارمهای کاذب از دستگاه میشود. بنابراین در زمان قرار دادن دستگاه در محل مورد نظر، لازم است که 3 متر دستگاه را از محیط هایی که در آنها رطوبت زیادی وجود دارد، دور نگه دارید. همچنین سعی کنید نصب دستگاه را به دور از سینک آشپزخانه، دوش آب و ماشین لباسشویی انجام دهید، زیرا دور ماندن دستگاه از محیطهایی که رطوبت دارند می تواند موجب افزایش طول عمر دستگاه و نبود هشدارهای نادرست اعلام حریق شود. همین کار ساده میتواند از اعلام آلارمهای کاذب جلوگیری نماید.
در ادامه موارد دیگری از موضوع چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق را خدمتتان شرح میدهیم.
آگاه بودن از منطقههایی که در آنها شعلهباز و یا گاز وجود دارد
یکی دیگر از راههای رفع خطای سیستم اعلام حریق، آگاه بودن از محیطهایی است که در آنها شعله باز و یا گاز وجود دارد. به عنوان مثال ممکن است در محیطهایی همچون پذیرایی، گاراژ و یا اتاق کار، گازهایی وجود داشته باشند که باعث شوند دستگاه اعلام حریق، دچار اشتباه شده و آلارم کاذبی را اعلام کند. بنابراین میتوانید با دور نگه داشتن سیستم اعلام حریق از محیطهای گفته شده از اعلام هشدارهای نادرست جلوگیری کنید. لازم است بدانید که در برخی از مکانها همچون گاراژ نیاز به وجود گرما است. برای آن که بتوانید دستگاه را در بهترین قسمت ممکن قرار دهید، لازم است که از متخصص این کار کمک بگیرید، تا در طول استفاده از دستگاه دچار مشکلی نشوید. بنابراین دقت داشته باشید که دستگاه اعلام حریق را در محیطهایی که سیستم دارای شعله باز هستند مثل جعبه آتشنشانی و غیره قرار ندهید.
همانطور که دیدید تنها با دقت در محل نصب سیستم اعلام حریق میتوانید از بروز آلارمهای کاذب جلوگیری کنید.
تعویض کردن باتری ها
ممکن است زمانی که آلارم کاذبی را از دستگاه میشنوید و به سراغ تست سیستم میروید، متوجه شوید که باتری ضعیف است. بنابراین میتوان گفت که یکی از راههای تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق، وجود باتریهای ضعیف در سیستم است. به عنوان مثال گاهی ممکن است از سیستم صداهایی به گوشتان بخورد که خاص باشد، همچون صدای جیرجیرک و غیره. در این هنگام به احتمال زیاد باتری سیستم ضعیف است و نیاز است که تعویض شود. جهت جلوگیری از هشدارهای نادرست سیستم، میتوانید به صورت منظم باتری سیستم را چک کرده و در صورت نیاز آن را تعویض نمایید. به عنوان مثال میتوانید در سال، دو بار این کار را انجام دهید و ضمن بالا بردن کارایی سیستم و طول عمر آن، از بروز آلارمهای کاذب و خطاهای سیستم اعلام حریق جلوگیری کنید.
بنابراین اگر میخواهید صداهای نامطلوب از دستگاه نشنوید، نیاز است که باتریهای سیستم را هر چند مدت یک بار مورد بررسی قرار دهید و هر زمان که نیاز است، آنها را تعویض کنید.
تست کردن سیستم هشدار حریق هر چند مدت یک بار و به صورت منظم
جهت جلوگیری از خطاهای سیستم اعلام حریق میتوانید سیستم اعلام حریق را هر چند مدت یک بار و به صورت منظم، تست کنید. برای تست سیستم، لازم است که دکمهی تست را فشار دهید. این کار باعث میشود که بعد از چند ثانیه، صدای گوش خراشی به گوشتان برسد. اگر صدای سیستم ضعیف بود و یا اصلا صدایی نشنیدید، نشان میدهد که باتری سیستم ضعیف شده است و نیاز به تعویض دارد. البته ممکن است که علت این صدای ضعیف و یا نشنیده شدن آن، دلایل دیگری داشته باشد که اگر در این زمینه تخصص کافی ندارید، میتوانید از متخصص ماهری در این حرفه کمک بگیرید.
سخن پایانی
در این مقاله قصد داشتیم شما عزیزان را با چگونگی تشخیص هشدار نادرست اعلام حریق، آشنا کنیم. همانطور که میدانید داشتن این دستگاهها در محیطهای اداری و یا ساختمانهای مسکونی الزامی است، زیرا باعث جلوگیری از بسیاری حوادث میشود و از جان و مال انسان محافظت میکند. بنابراین لازم است که با مشکلاتی که ممکن است در آنها رخ دهد، همچون اعلام آلارمهای کاذب آشنایی داشته و راههای جلوگیری از آن را بدانید. در این صورت در زمان شنیدن آلارم کاذب دچار سردرگمی نمیشوید و میتوانید در اسرع وقت مشکل خود را حل کنید.
آموزشگاه پایتخت فناوری برگزار کننده دوره های آموزشی از جمله آموزش نصب اعلام حریق می باشد . برای اطلاع از نحوه برگزاری دوره ها با کارشناسان ما تماس بگیرید.